28-10-2021

NIKON KONDIGT DE TOPKLASSE Z 9-SYSTEEMCAMERA AAN

Nikon's tot nu toe meest geavanceerde systeemcamera is bedoeld voor fotografen die de grenzen van professionele beeldverwerking willen verleggen

Amsterdam, 28 oktober 2021: Nikon kondigt vandaag de Z 9 aan, de meest geavanceerde topklasse camera ooit van het bedrijf. De Z 9 betekent een belangrijke stap voorwaarts, niet alleen voor Nikon, maar ook voor professionele beeldverwerking. De systeemcamera is uitgerust met een door technici van Nikon ontworpen nieuwe gestapelde full-frame CMOS-sensor van 45,7 MP en een ultrasnelle EXPEED 7-processor. De camera beschikt over Nikon's tot nu toe meest geavanceerde autofocussysteem en 3D-tracking, toonaangevende videomogelijkheden, een uitzonderlijk weergave via de elektronische zoeker, snelheden tot 120 bps met volledige automatische scherpstelling en lichtmeting, en meer.

Naast de Z 9 kondigt Nikon ook de NIKKOR Z 100-400mm f/4.5-5.6 VR S aan, het eerste supertelezoomobjectief uit de Z-serie, en de FTZ II-vattingadapter, die vergeleken met de bestaande FTZ-vattingadapter een verbeterde bruikbaarheid biedt.

De Z 9 is ontworpen voor diegenen die de grenzen van fotografie en video willen verleggen. De camera is uitstekend geschikt voor professionele wildlife- en sportfotografen en fotojournalisten die niet alleen een buitengewone EVF en AF en een gemakkelijke bediening nodig hebben, maar ook robuustheid die zelfs die van de D6 overtreft. De Z 9 is ook relevant voor professionele mode- en reclamefotografen die foto's en video's met een hoge resolutie moeten creëren waarin hun volledige creativiteit tot uiting komt. Daarnaast is de camera ook interessant voor videomakers die kwaliteitsresultaten willen realiseren in efficiënte en flexibele productieomgevingen.

"De Z 9 is de meest geavanceerde camera die we ooit hebben gemaakt. De camera overtreft alles wat momenteel verkrijgbaar is", zegt Dirk Jasper, productmanager bij Nikon Europe. "Er zijn maar weinig camera's die echt baanbrekend zijn, maar dit is er een van. Door te profiteren van de buitengewone verwerking, de snelheid, de AI-gestuurde technologieën en de ergonomie van de Z 9 kunnen fotografen uitdagende situaties met betrekking tot de verlichting, het onderwerp en de omgeving als nooit tevoren het hoofd bieden. Professionals kunnen met de technische mogelijkheden van de camera hun eigen werk naar een hoger niveau tillen."

Belangrijkste functies van de Z 9

Voortreffelijke prestaties bij AF en 3D-tracking
Het 493-punts AF-systeem omvat 405 AF-punten voor automatisch veld-AF. Dat zijn er vijf keer zo veel als bij de Z 7II. Met 10 AF-veldstanden kunnen gebruikers de AF-instellingen voor elke klus optimaliseren. Deep-learning AI maakt ondertussen zeer geavanceerde, gelijktijdige detectie van maximaal negen verschillende soorten onderwerpen mogelijk. Dit wordt gecombineerd met 3D-tracking, een primeur voor de serie systeemcamera's van Nikon, waardoor elk belangrijk moment gemakkelijker kan worden vastgelegd. Van mensen en hun gelaatstrekken tot dieren en voertuigen, de Z 9 herkent wat wordt gefotografeerd en reageert direct op veranderingen in de positie, de richting of de snelheid van het onderwerp.

Baanbrekende videomogelijkheden
Dankzij de ongelooflijke beeldkracht van de Z 9 kunnen gebruikers magnifieke full-frame 8K UHD-, 4K UHD- en 4K 120p-video en time-lapse-video's in de camera opnemen. 8K-video-opnamen bij 30p kunnen per keer gedurende ongeveer 125 minuten worden opgenomen, wat de langste opnameduur is voor een systeemcamera¹. En een aankomende firmware-update maakt het mogelijk om RAW 8K-video in zeer vloeiende 60p op te nemen². Volledige AF/AE en oogdetectie AF ondersteunen wanneer je video's opneemt aangezien Nikon's nieuwe N-RAW-indeling bestandsgrootten beheersbaar houdt³.

Indrukwekkende snelheid
Leg in één serieopname meer dan 1000 RAW-beelden⁴ van volledige resolutie met 20 bps vast en leg in de nieuwe stand C+ zelfs beelden met een snelheid tot 120 bps vast met de mogelijkheid van volledige AF/AE. Door 's werelds hoogste scansnelheid⁵ wordt vertekening door de rollende sluiter praktisch uitgebannen, met als gevolg dat de mechanische sluiter is verwijderd. Dankzij sluitertijden van 1/32.000 en de mogelijkheid van de camera voor opnamen met ISO 64 wordt zelfs in situaties met extreem helder licht een ongekende scherptediepte bereikt.

Constant zichtbaar beeld in real-time
De Z 9 biedt de helderste⁶ weergave via de elektronische zoeker (3000 nits), met Dual Stream technologie die waarborgt dat opnamen altijd live en zonder verdonkering zijn, zodat fotografen geen moment meer missen. Het scherm van de Z 9 biedt een werkelijk continu real-time beeld. Dus als een onderwerp beweegt of als er ook maar de kleinste verandering optreedt in de scène die wordt gefotografeerd, ziet de gebruiker dat.

Ergonomie en robuustheid
Een andere primeur voor Nikon is het feit dat de Z 9 is voorzien van een kantelmonitor die over 4 assen verticaal en horizontaal kan kantelen, zodat fotografen zich met snelle en flexibele kadrering aan het moment kunnen aanpassen. Deze camera is van top tot teen een hulpmiddel voor professionals. De ergonomie van de camera, zoals de plaatsing van de knoppen, is verfijnd en verbeterd op basis van commentaar van professionele fotografen. Ondertussen is de camera robuuster dan de D6, zodat gebruikers zelfs in moeilijke omstandigheden alles kunnen vastleggen. Met een nieuwe knop voor de AF-stand kunnen gebruikers tijdens fotograferen door de zoeker wisselen tussen de AF-stand en de AF-veldstand. Ook worden het lcd-bedieningspaneel aan de bovenkant en achterkant en de belangrijkste knoppen verlicht door één keer over de hoofdschakelaar te vegen. Zo kunnen instellingen gemakkelijk in het donker worden gewijzigd.

De NIKKOR Z 100-400mm f/4.5-5.6 VR S

De lichtsterke, scherpe en veelzijdige metgezel voor Nikon Z-camera's. De NIKKOR Z 100-400mm f/4.5-5.6 VR S stelt snel en stil scherp om snelbewegende onderwerpen met een absolute precisie te volgen, zelfs als deze grillig bewegen. Het telezoombereik van 100-400 mm en de superieure optische kwaliteit zorgen voor buitengewone resultaten in zeer veel uiteenlopende situaties, ongeacht of het onderwerp zich relatief dichtbij of ver weg bevindt. En dankzij de sterke VR-prestaties die equivalent zijn aan 5,5 stops kunnen fotografen opnamen uit de hand maken met langere sluitertijden, zonder dat dit ten koste gaat van de scherpte. De kortste scherpstelafstand is slechts 0,75 m in de groothoekstand en 0,98 m bij volledige zoom.

De FTZ II-vattingadapter

De FTZ II-vattingadapter biedt door een gestroomlijnd ontwerp een verbeterde bruikbaarheid vergeleken met de bestaande FTZ-vattingadapter. De adapter ondersteunt circa 360 NIKKOR F-objectieven vanaf het type AI en later, zodat bestaande NIKKOR F-objectieven met camera's uit de Z-serie kunnen worden gebruikt. De FTZ II-vattingadapter kan samen met een verticale grip en diverse videoaccessoires worden gebruikt en maakt het mogelijk om objectieven te verwisselen zonder dat de camera van een statief hoeft te worden afgehaald.

Andere kenmerken van de Z 9

• Compacte camerabody: 20% kleiner dan de D6 met een diepe grip, waardoor je de camera stevig kunt vasthouden bij horizontale en verticale opnamen
• Gemaakt van een magnesiumlegering voor het ultieme evenwicht tussen kracht en een licht gewicht
• De uitgebreide weerbestendige afdichting houdt de camera, de objectieven uit de Z-serie en vattingadapters ongeacht de omstandigheden veilig
• Een geleidende coating creëert een magnetische veld bij de sensor dat stofdeeltjes actief afstoot
• Een oorspronkelijk ISO-bereik van 64 tot 25.600 (uitbreidbaar tot het equivalent van 32-102.400) wordt gecombineerd met een geavanceerd algoritme voor ruisonderdrukking en reductie van flikkering in de camera.

Vandaag om 18.00 uur vindt er op het YouTube-kanaal van Nikon Europe een korte livestream plaats van een live gesprek met vragen en antwoorden over de lancering van de Z 9.

Op 5 november vindt ter ere van Nikon's nieuwe topklasse camera tussen 13.00 en 21.00 uur een exclusief virtueel evenement #NikonDays plaats. Tijdens dit evenement zullen Nikon-professionals alle ins en outs van de Z-serie bespreken. Stem af voor sessies met vragen en antwoorden, masterclasses en zelfstudies. Het evenement is gratis en biedt lezingen van inspirerende fotografen die als een van de eersten met de Z 9 hebben gewekt. Registreer nu voor deze komende sessies. Er is slechts beperkt ruimte.

Als je het evenement wilt bijwonen, kun je je plek hier registreren: https://nikondays.nikoneurope.com
Voor een volledig overzicht van het programma ga je naar https://nikondays.nikoneurope.com

Over Nikon

Nikon is een toonaangevende leverancier van beeldverwerkingsproducten en -services. De innovatieve optiektechnologie, van consumentencamera's tot professionele camera's en van objectieven tot systeemaccessoires, is het resultaat van meer dan 100 jaar ervaring. Het merk wordt wereldwijd erkend vanwege het stellen van nieuwe standaarden voor ontwerp en prestaties, waarbij Nikon's revolutionaire systeemcamera's uit de Z-serie en NIKKOR Z-objectieven een nieuwe dimensie van optische kwaliteitskenmerken vertegenwoordigen.

Nikon zet zich in voor een toonaangevende beeldverwerkingscultuur en stelt enkele van de beste creatieve kunstenaars ter wereld in staat hun creatieve mogelijkheden te ontplooien door middel van het vertellen van visuele verhalen. Met de bekroonde apparatuur van Nikon kunnen fotografen en videografen hun creatieve visie op het hoogste niveau realiseren.

Als vertrouwde, op de toekomst gerichte partner verenigt Nikon makers van inhoud op allerlei niveaus via een betrokken gemeenschap, een ongeëvenaarde technische expertise, toegang tot educatieve bronnen en initiatieven zoals de Nikon School.


¹ Op basis van onderzoek door Nikon, in oktober 2021.
² Een firmware-update (beschikbaar in het voorjaar van 2022) is vereist om video-opnamen van 8K/60p in de camera mogelijk te maken.
³ N-RAW maakt bestanden van RAW-kwaliteit mogelijk die ongeveer de helft van de bestandsgrootte van ProRes RAW-bestanden hebben. Opnemen in N-RAW is alleen mogelijk na een firmware-update (beschikbaar in het voorjaar van 2022).
⁴ Bij gebruik van ProGrade Digital Cobalt CFexpress-kaarten.
⁵ Van systeemcamera's met meer dan 30 MP, in oktober 2021. Op basis van onderzoek door Nikon.
⁶ Van full-frame systeemcamera's, in oktober 2021. Op basis van onderzoek door Nikon.