21-06-2021

Nikon, CIWEM, WaterBear en ARUP kondigen de juryleden aan voor de wedstrijd Environmental Photographer of the Year 2021

De winnende foto's worden in november van dit jaar bekendgemaakt en tentoongesteld op de COP26 in Glasgow

De winnende foto's worden in november van dit jaar bekendgemaakt en tentoongesteld op de COP26 in Glasgow

Amsterdam, 21 juni 2021:
Nikon heeft vandaag samen met CIWEM, het instituut voor water- en milieubeheer, WaterBear, het gratis streamingplatform dat is gewijd aan de toekomst van onze planeet, en ingenieurs- en adviesbureau ARUP de prominente juryleden van de wedstrijd Environmental Photographer of the Year 2021 aangekondigd.

Het jurypanel zal bestaan uit 10 internationale juryleden die afkomstig zijn uit de wereld van de fotografie, het milieurecht en milieuactivisme. Fotografen Ope Odueyungbo en Josh Haner nemen samen met ontwerper Marquise Stillwell, activiste voor klimaatrechtvaardigheid Frances Fox, directeur van de ICCCAD Saleemul Huq, civiel ingenieur Diana Abrunhosa en de CEO van CIWEM Terry Fuller zitting in het panel om de inzendingen te beoordelen en de winnaars aan te wijzen.

Andere belangrijke panelleden zijn:
• Lina Kayser, fotografe: Lina is een fotografe en #Zcreator van Nikon uit Dovrefjell, Noorwegen. Ze is gespecialiseerd in het vastleggen van koude en afgelegen plekken in het noorden en het kwetsbare Noordpoolleven. Naast haar solofotoprojecten geeft Lina fotoworkshops in zowel Noorwegen als daarbuiten, onder meer tijdens expedities per schip naar Spitsbergen. Lina heeft een grote passie voor wilde dieren in Scandinavië en het Noordpoolgebied en gebruikt sociale media om haar zienswijzen en passies te delen. Nikon werkt sinds 2017 samen met Nikon. 

• Alfie Bowen, fotograaf: Alfie is een bekroonde autistische Britse fotograaf. Zijn artistieke visie wordt gevormd door een nauwgezette aandacht voor detail en een niet-aflatende vastberadenheid om mensen hun ongelijk te bewijzen. Alfie ontdekte een affiniteit met dieren die hem door zijn donkerste momenten heen hielp. Alfie's werk was te zien bij BBC Earth en wordt door beroemdheden zoals Sir David Attenborough geprezen. Zijn inspirerende verhaal resulteerde in samenwerking met liefdadigheidsinstellingen om meer aandacht te vragen voor wilde dieren en autisme. Vanaf 2021 is Alfie nu een van de #Zcreators van Nikon.

• Ben Moore, fotograaf: Ben Moore is een autodidactisch commercieel fotograaf die is gespecialiseerd in lucht-, architectuur- en stadsfotografie. Zijn stijl is enigszins duister, maar wordt aangevuld door lichte aardetinten. Hij houdt ervan om lijnen in zijn beelden te gebruiken met een scherp visueel effect dat zijn publiek schokt en prikkelt. Ben werkt sinds augustus 2020 met Nikon samen als #Zcreator van Nikon.

De wedstrijd Environmental Photographer of the Year wordt dit jaar voor de 14e keer georganiseerd en stelt enkele van de meest inspirerende milieufoto's ter wereld ten toon. De jaarlijkse wedstrijd biedt een internationaal platform om mensen bewust te maken van de milieuproblemen waardoor onze planeet in gevaar komt. De winnende foto's van de wedstrijd van dit jaar worden in november van dit jaar bekendgemaakt en tentoongesteld tijdens de 26e Conference of Parties (COP26) in Glasgow, Schotland.

Deelname is gratis voor alle leeftijden. Zowel professionele fotografen als amateurfotografen kunnen deelnemen en inzendingen worden tot en met 31 juli 2021 geaccepteerd. Deelnemers strijden om geldprijzen en andere prijzen, waaronder de onderscheiding Environmental Photographer of the Year 2021. Wedstrijdcategorieën zijn onder meer Environmental Photographer of the Year, Young Environmental Photographer of the Year - Nikon Award, Environments of the Future, Sustainable Cities, Climate Action, Water and Security, de Resilient Awards en People’s Choice. Voor de laatste categorie kan het publiek in de maand voorafgaand aan de COP 26 via sociale media zijn stem uitbrengen.

Voor deelname en meer informatie over de wedstrijdregels, de juryleden en de prijzen van de wedstrijd Environmental Photographer of the Year ga je naar www.epoty.org.

Portretfoto's van de juryleden en de winnende foto's van vorig jaar kun je hier bekijken.

Over Nikon

Nikon is een toonaangevende leverancier van beeldverwerkingsproducten en -services. De innovatieve optiektechnologie, van consumentencamera's tot professionele camera's en van objectieven tot systeemaccessoires, is het resultaat van meer dan 100 jaar ervaring. Het merk wordt wereldwijd erkend vanwege het stellen van nieuwe standaarden voor ontwerp en prestaties, waarbij Nikon's revolutionaire systeemcamera's uit de Z-serie en NIKKOR Z-objectieven een nieuwe dimensie van optische kwaliteitskenmerken vertegenwoordigen.

Nikon zet zich in voor een toonaangevende beeldverwerkingscultuur en stelt enkele van de beste creatieve kunstenaars ter wereld in staat hun creatieve mogelijkheden te ontplooien door middel van het vertellen van visuele verhalen. Met de bekroonde apparatuur van Nikon kunnen fotografen en videografen hun creatieve visie op het hoogste niveau realiseren.

Als vertrouwde, op de toekomst gerichte partner verenigt Nikon makers van inhoud op allerlei niveaus via een betrokken gemeenschap, een ongeëvenaarde technische expertise, toegang tot educatieve bronnen en initiatieven zoals de Nikon School.

Ga voor meer informatie naar www.europe-nikon.com

Over WaterBear

WaterBear is het eerste netwerk in zijn soort: een gratis interactief video- en digitaal platform dat is gewijd aan het ondersteunen van de doelstellingen voor duurzame ontwikkeling van de Verenigde Naties. WaterBear doet dit door middel van inspirerende inhoud en geavanceerde technologie die actie mogelijk maakt en via het wereldwijde netwerk van partners. Het platform biedt de kijker de unieke mogelijkheid direct actie te ondernemen om NGO's over de hele wereld te ondersteunen en een betere toekomst voor onze fragiele planeet vorm te geven. Download WaterBear van je appstore of ga naar:  https://waterbear.com 

Klik hier voor de App Store / Klik hier voor Google Play

Over CIWEM

Het beëdigde instituut voor water- en milieubeheer CIWEM (Chartered Institution of Water and Environmental Management) is een onafhankelijke professionele instelling en een geregistreerde liefdadigheidsinstelling in het Verenigd Koninkrijk die internationaal werkt om de praktijk van water- en milieubeheer te verbeteren. CIWEM vertegenwoordigt een gemeenschap van 30.000 professionals met een gezamenlijke visie voor een veilige en duurzame wereld. Ga voor meer informatie naar www.ciwem.org.

Over ARUP

ARUP is de creatieve kracht die ten grondslag ligt aan veel van de belangrijkste projecten ter wereld in de bebouwde omgeving en binnen de hele bedrijfstak. De ontwerpers, technici, architecten, planners, consultants en technisch specialisten van het bedrijf werken in meer dan 140 landen met onze klanten samen aan innovatieve projecten die een hoge kwaliteit en een grote impact hebben. www.arup.com.