29-06-2021

NIKON KONDIGT DE NIKON Z fc-SYSTEEMCAMERA AAN

De unieke Nikon Z fc combineert een iconisch ontwerp met innovatie van de Z-serie

Capture Your Iconic Moments

Amsterdam, 29 juni 2021: Nikon kondigt vandaag de Nikon Z fc DX-formaat systeemcamera aan, de eerste camera uit de Z-serie die gebruik maakt van een 'geërfd' ontwerp, maar tegelijk geavanceerde functies ondersteunt. De buitenkant van de Nikon Z fc is geïnspireerd door de iconische Nikon FM2 SLR-filmcamera die in 1982 werd uitgebracht en die een cruciaal product in de geschiedenis van Nikon was. Naast de camera zelf brengt Nikon twee nieuwe kitobjectieven uit die passen bij de geërfde stijl: de NIKKOR Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR Silver Edition en de NIKKOR Z 28mm f/2.8 (SE).

De compacte, lichte camerabody van de Nikon Z fc is weliswaar zeer handzaam, maar biedt ook een uitstekend bedieningsgemak en een uitmuntende beeldreproductie. Daardoor is de camera zowel voor bestaande als voor nieuwe gebruikers van een systeemcamera gemakkelijk te hanteren.

Belangrijkste functies van de Nikon Z fc zijn:

Ontwerp geïnspireerd door een legendarische camera
Bij deze camera zit passie in elk detail. Het ontwerp van het pentaprisma en de balans tussen zwarte en zilveren elementen op de camerabody van de Nikon Z fc vormen een afspiegeling van de FM2, net als het gebruik van een rond oculair voor de elektronische zoeker (EVF), het ontwerp van de instelschijven en het gegraveerde Nikon-logo uit de jaren 1970-80. Daarbij wordt een betrouwbare degelijkheid bereikt door een magnesiumlegering te gebruiken.

Vereenvoudigde bediening en creatieve expressie
Bovenop de camerabody van de Nikon Z fc bevinden zich drie instelschijven en een klein venster waarin het diafragma wordt weergegeven. Met de instelschijven kunnen de sluitertijd, de belichtingscorrectie en ISO-gevoeligheid worden ingesteld, waardoor instellingen via eenvoudige bediening kunnen worden gewijzigd. Daarnaast kunnen de i-knop en het i-menu, waarmee gebruikers met één druk op een knop snel allerlei instellingen kunnen aanpassen, worden aangepast op basis van de persoonlijke opnamevoorkeuren van de gebruiker.

De Nikon Z fc is de eerste camera uit de Z-serie van Nikon die belichtingscorrectie in de AUTO-stand ondersteunt. Hierdoor kunnen gebruikers de door hen gewenste expressie bereiken door de helderheid te vergroten en silhouetten te verbeteren, etc. De camera beschikt ook over 20 creatieve Picture Control-opties die beelden een unieke expressie verlenen. Door thema's te selecteren met verschillende parameters, zoals tint, toon en verzadiging, kunnen gebruikers allerlei verschillende stemmingen uitdrukken en effecten aan hun smaak aanpassen.

Verbeterde mogelijkheden voor scherpstelling en opnamen vanuit verschillende hoeken
De Nikon Z fc ondersteunt oogdetectie AF en dierdetectie AF bij het maken van foto's en video. Deze functies werden oorspronkelijk geïntroduceerd op de Nikon Z 7II en de Nikon Z 6II. De AF-veldstand breedveld-AF (L) wordt ondersteund, wat nog meer waarborgt dat ogen en gezichten helder worden vastgelegd door het scherpstelgebied te beperken. Het is ook mogelijk om continu scherp te stellen op de ogen van het beoogde onderwerp als er meerdere personen in het beeld zijn of om de ogen van een dier dat beweegt te volgen.

Dankzij een groot standaard ISO-gevoeligheidsbereik van 100-51.200* kunnen ook in donkere situaties heldere foto's en video's worden gemaakt. Daarnaast zijn verticale opnamen vanuit een lage of hoge hoek mogelijk dankzij het feit dat voor het eerst bij een camera uit de Z-serie een kantelbare monitor is gebruikt. Wanneer de monitor naar de voorzijde wordt gedraaid, schakelt de camera automatisch over naar de zelfportretstand, waardoor je via touch-bediening soepel selfies kunt maken.

Betere verbindingsmogelijkheden met SnapBridge versie 2.8
Met de SnapBridge-app kunnen foto's en video's die met de camera zijn gemaakt, worden overgezet naar een smartapparaat**, zodat gebruikers ze gemakkelijk kunnen delen op sociale media. De nieuwste camerafirmware kan ook via het programma worden verkregen.

Snapbridge 2.8 ondersteunt met een nieuwe gebruikersinterface nu twee automatische verbindingsstanden: de standen Voorgrond en Achtergrond. In de stand Voorgrond wordt alleen verbinding met de camera gemaakt wanneer de app wordt geactiveerd, waardoor het accuverbruik van de camera vermindert. In de stand Achtergrond is er een constante verbinding en worden beelden automatisch overgezet, zelfs als de app niet wordt geactiveerd.

Andere camerafuncties
Een natuurlijk beeld met een minimale aberratie wordt bereikt met de EVF die gebruikmaakt van een organisch EL-scherm Video-opname ondersteunt 4K UHD zonder uitsnede door gebruik van het DX-videobeeldveld Ondersteunt Fulltime-AF (AF-F) speciaal voor video-opnamen Video-opname in slow motion is gemakkelijk doordat je eenvoudig een beeldformaat en beeldsnelheid kunt selecteren Ondersteunt Webcam Utility, software die het mogelijk maakt om de Nikon Z fc te gebruiken als een webcam. De productverpakking en de bijbehorende camerariem passen bij de stijl van het geërfde ontwerp van de Nikon Z fc Ondersteunt voeding via USB wanneer de camera is ingeschakeld en wanneer deze wordt opgeladen via USB

Objectieven: de NIKKOR Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR Silver Edition en de NIKKOR Z 28mm f/2.8 (SE)

De NIKKOR Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR Silver Edition is een standaardzoomobjectief dat is gebaseerd op de NIKKOR Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR en dat een ontwerp met zilver aan de buitenkant heeft dat past bij de Nikon Z fc. Het objectief is compact en licht met een totale lengte van circa 32 mm en een totaal gewicht van circa 135 gram. Het objectief is handig om mee te nemen terwijl het toch een hoge resolutie over het hele zoombereik biedt. De NIKKOR Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR Silver Edition kan worden gebruikt voor uiteenlopende alledaagse scènes, van landschappen en snapshots tot portretfoto's.

De NIKKOR Z 28mm f/2.8 (SE) is een compact en licht objectief dat ideaal is voor het maken van portretten en stillevens en dat de vloeiende bokeh biedt die uniek is voor vast-brandpunt-objectieven. Het objectief heeft een geërfd ontwerp dat is geïnspireerd door klassieke NIKKOR-objectieven uit de tijd dat de FM2 werd uitgebracht. Door dezelfde coating te gebruiken als bij de Nikon Z fc past de NIKKOR Z 28mm f/2.8 (SE) bij de klassieke schoonheid van de camera.

* Uitbreidbaar tot ISO 204.800. De maximale standaardgevoeligheid voor video-opnamen is ISO 25.600.
** iPhone®-, iPad®-, iPod touch®- en Android™-apparaten waarop de SnapBridge-app is geïnstalleerd, kunnen worden gebruikt. De SnapBridge-app kan gratis worden gedownload via de App Store® en Google Play™. Raadpleeg de Nikon-website voor meer informatie.

• Apple®, App Store®, de Apple-logo's, iPhone®, iPad® en iPod touch®zijn handelsmerken van Apple Inc., gedeponeerd in de Verenigde Staten en/of andere landen.
• Het iPhone-handelsmerk wordt gebruikt onder licentie van Aiphone Co., Ltd.
• Android™ en Google Play™ zijn handelsmerken van Google LLC.
• Andere handelsmerken en handelsnamen zijn eigendom van hun respectievelijke eigenaren.

Over Nikon

Nikon is een toonaangevende leverancier van beeldverwerkingsproducten en -services. De innovatieve optiektechnologie, van consumentencamera's tot professionele camera's en van objectieven tot systeemaccessoires, is het resultaat van meer dan 100 jaar ervaring. Het merk wordt wereldwijd erkend vanwege het stellen van nieuwe standaarden voor ontwerp en prestaties, waarbij Nikon's revolutionaire systeemcamera's uit de Z-serie en NIKKOR Z-objectieven een nieuwe dimensie van optische kwaliteitskenmerken vertegenwoordigen.

Nikon zet zich in voor een toonaangevende beeldverwerkingscultuur en stelt enkele van de beste creatieve kunstenaars ter wereld in staat hun creatieve mogelijkheden te ontplooien door middel van het vertellen van visuele verhalen. Met de bekroonde apparatuur van Nikon kunnen fotografen en videografen hun creatieve visie op het hoogste niveau realiseren.

Als vertrouwde, op de toekomst gerichte partner verenigt Nikon makers van inhoud op allerlei niveaus via een betrokken gemeenschap, een ongeëvenaarde technische expertise, toegang tot educatieve bronnen en initiatieven zoals de Nikon School.