18-02-2021

NIEUWE FIRMWARE. NIEUWE VIDEOKIT. NIEUWE MOGELIJKHEDEN.

Amsterdam, 18 februari 2021: Nikon is verheugd vandaag nieuwe firmware voor de full-frame Z 7II- en Z 6II-systeemcamera (Nikon FX-formaat) te kunnen aankondigen. Ook is Nikon zeer verheugd de nieuwe essentiële videokit voor de Z 6II te kunnen aankondigen.

Firmware 1.10 wordt uitgebracht op 25 februari 2021. Deze firmware-update verbetert de prestaties van oogdetectie AF op de Z 7II en de Z 6II en maakt extra opname-indelingen en videoworkflows mogelijk wanneer je opnamen maakt met de Z 6II. De nieuwe essentiële videokit voor de Z 6II biedt videomakers alle belangrijke hulpmiddelen die nodig zijn om video-inhoud naar een hoger niveau te tillen.

Na uitvoering van de update naar firmware 1.10 kunnen de Z 6II- en Z 7II-camera de ogen van mensen zelfs detecteren wanneer het gezicht van de persoon klein is in het beeld. Ook zijn er verbeteringen te zien wanneer je fotografeert met automatisch veld-AF (mensen) en breedveld-AF (groot-mensen). Deze firmware-update voegt ook ondersteuning voor 4K UHD/60p¹ aan de opties voor video-opname van de Z 6II toe en maakt zowel bij de Z 7II als bij de Z 6II RAW-video-uitvoer² ³ naar externe recorders van Blackmagic Design⁴ ⁶ mogelijk.  Na de update kunnen videomakers video's opnemen⁵ in de Blackmagic RAW-indeling en in de ProRes RAW-indeling.

Blackmagic RAW is een gebruiksvriendelijke codec die alle voordelen van RAW-opnamen biedt. Door gebruik te maken van meerdere nieuwe technologieën, zoals een nieuw geavanceerd demozaïek-algoritme, levert Blackmagic RAW beelden zonder zichtbaar verlies die ideaal zijn voor workflows met een hoge resolutie, een hoge beeldsnelheid en een hoog dynamisch bereik.

De nieuwe essentiële videokit voor de Z 6II is vanaf eind februari verkrijgbaar. De kit voor videomakers bevat de full-frame Nikon Z 6II-systeemcamera waarop de functie voor RAW-video-uitvoer al is ingeschakeld. Daarnaast bevat de kit de Atomos Ninja V, de FTZ-vattingadapter van Nikon, een SmallRig quick-release camera cage en belangrijke accessoires zoals accu´s. Alle belangrijke hulpmiddelen die nodig zijn om video-inhoud naar een hoger niveau te tillen.

Download firmware 1.10 voor de Z 7II (vanaf 25 februari) hier
Download firmware 1.10 voor de Z 6II (vanaf 25 februari) hier


¹ Wanneer deze optie is geselecteerd, wordt het beeldveld vastgezet op het DX-videoformaat en wordt de videokwaliteit vastgezet op Normaal.
² De functie voor RAW-video-uitvoer kan tegen een vergoeding worden ingeschakeld door een Nikon-servicecentrum. Je Nikon-servicecentrum vind je hier. Bij Nikon Z 6II-camera's die zijn aangeschaft als onderdeel van de essentiële videokit voor de Z 6II is de functie voor RAW-video-uitvoer al ingeschakeld.
³ Met de Z 7II kan Full-HD RAW-video worden opgenomen met het FX-videoformaat en kan 4K UHD RAW-video worden opgenomen met het DX-videoformaat. Wanneer de Z 6II wordt gebruikt, is het mogelijk om 4K UHD- of Full-HD RAW-video zowel met het FX- als het DX-videoformaat op te nemen.
⁴ De Atomos NINJA V, en nu ook de Blackmagic Design Video Assist 5" 12G HDR en 7" 12G HDR, kunnen worden gebruikt om RAW-video van Nikon vast te leggen in respectievelijk de ProRes RAW- of de Blackmagic RAW-indeling. Bij andere recorders dan de hierboven aangegeven recorders wordt de werking niet gegarandeerd (op 18 februari 2021). Bovendien is ProRes RAW-video die is opgenomen op de externe Ninja V-recorder van Atomos compatibel met de nieuwste ISO-instellingen en instellingen voor kleurtemperatuurregeling die zijn toegevoegd aan Final Cut Pro versie 10.4.9 en latere versies van Apple. Hiermee worden de opties voor videobewerking uitgebreid wanneer Final Cut Pro wordt gebruikt.
⁵  RAW-video-uitvoer bij een instelling voor beeldformaat/beeldsnelheid van 4K UHD/60p wordt niet ondersteund.
⁶ 
In een toekomstige update brengt Blackmagic Design een software-update uit. Deze voegt de Nikon Z 7II en Z 6II toe als modellen die voor het opnemen van Blackmagic RAW op Video Assist 12G-modellen worden ondersteund.