03-02-2020

NIKON-AMBASSADEUR GEORGE KARBUS DOCUMENTEERT HET LEVEN IN DE OCEAAN

Amsterdam, 3 februari 2020 – Bekroond natuurfotograaf en Nikon-ambassadeur George Karbus heeft een indrukwekkende serie foto's van het leven in de oceaan uitgebracht, geïnspireerd op meer dan vijftien jaar reizen, om de pracht van de onderwaterwereld en het leven daarin te laten zien.

De foto's zijn gemaakt in de uitgestrekte oceanen van onze planeet en zijn bedoeld om het publiek in contact te brengen met een natuurlijke wereld die meestal niet zo zichtbaar is. George heeft zijn foto's gemaakt met een D850, D5, Z 7 en diverse NIKKOR-objectieven. Hij hoopt dat zijn foto's duidelijk maken hoe het leven onder water eraan toegaat en hoe belangrijk het is om terug te keren naar de natuur, willen we onze wereld kunnen beschermen en bewaren.

In zijn jeugd heeft George veel gesnorkeld en gedoken. Daar kwam fotografie bij toen hij verhuisde naar Lahinch, een plaatsje aan de westkust van Ierland. Na wekenlang de Atlantische wateren te hebben verkend, kwam hij daar een solitaire tuimelaar tegen. George begon foto's te maken van de dolfijn en keek goed hoe deze zich bewoog. Zo leerde hij hoe hij naast dergelijke zeezoogdieren kon zwemmen en hoe hij zich respectvol moest gedragen, kennis die essentieel bleek om de dieren goed te documenteren.

Een bijzonder moment met een wilde dolfijn in de Atlantische Oceaan

Een klassieker: verstoppertje spelen

George zegt hierover: "Door de mens verdwijnen er steeds meer bronnen van voedsel voor dieren in de oceanen, wat grote gevolgen heeft voor natuurlijke ecosystemen. De impact van de klimaatverandering op onze natuurlijke omgeving en de soorten die daarin leven, kan niet meer worden genegeerd. Dankzij internet en sociale media beschikken we nu over meer informatie over onze planeet en hoe we deze kunnen herstellen. Om onze wereld te redden, moeten we er in de eerste plaats van houden. Dat gevoel wil ik uitdragen."

In al zijn jaren onder het wateroppervlak heeft George heel wat zeedieren ontmoet, van orka's in de Noorse Zee tot dolfijnen in de Stille Oceaan, allemaal met hun eigen specifieke uitdagingen om ze goed op de foto te krijgen. George zegt: "Er zijn verschillende uitdagingen. Omdat ik voornamelijk werk met grote, snelle zoogdieren, is de grootste wel om je snel genoeg te kunnen verplaatsen. Ik moet direct reageren op veranderende situaties en mijn positie meteen aanpassen om de beste hoek en compositie te krijgen. En dat ook nog eens zonder de dieren te storen.”

Orka's op haringjacht in het poolgebied bij Noorwegen

Een orka valt van onderaf een grote ‘bal’ haringen aan

Om het leven van deze wilde dieren te documenteren heeft George gewerkt met de D850, bekend om zijn geweldige snelheid en resolutie, de uiterst precieze D5 en de veelgeprezen Z 7. Verder gebruikt George voor zijn onderwaterfotografie als objectief graag de AF-S FISHEYE NIKKOR 8-15mm f/3.5-4.5E ED, maar ook de AF-S NIKKOR 70-200mm f/2.8E FL ED VR, de AF FISHEYE NIKKOR 16mm f/2.8D en de AF-S NIKKOR 16-35mm f/4G ED VR.

George vervolgt: "De Nikon D850 met het objectief AF-S FISHEYE NIKKOR 8-15mm f/3.5-4.5E ED is voor de meeste onderwaterfoto's die ik maak een geweldige combinatie. De autofocus en hoge resolutie van de D850 zijn cruciaal voor mij. De snelheid en mogelijkheden bij weinig licht maken van deze camera een geweldige allrounder. De Nikon Z 7-systeemcamera heb ik ook met veel plezier gebruikt. Zo vlakbij dieren is de geluidloze stand heel belangrijk.”

Bultruggen die boven het Noorse poolwater komen om adem te halen

Een grote school langsnuitdolfijnen geeft een onderwaterconcert in Hawaï

Het programma voor speciale projecten van Nikon Europe

Het Programma voor speciale projecten van Nikon Europe biedt Nikon-ambassadeurs, getalenteerde en invloedrijke fotografen uit heel Europa, de kans om hun droomprojecten te realiseren. Het programma maakt deel uit van de continue missie van Nikon om inspirerende fotografen te ondersteunen door hen een platform te bieden voor projecten waarvoor ze een passie hebben en tegelijk een gemeenschap te creëren van creatieve kunstenaars die ernaar streven om dingen op een andere manier te doen.

Ga voor meer informatie over het project van George naar zijn pagina Speciaal project

De uitrusting

Tijdens zijn project maakte George gebruik van de volgende apparatuur:

● Camera:
   ⚬ Z 7 
   ⚬ D850  
   ⚬ D5

● Objectieven: 
   ⚬ AF-S FISHEYE NIKKOR 8-15mm f/3.5-4.5E ED
   ⚬ AF-S NIKKOR 70-200mm f/2.8E FL ED VR
   ⚬ AF FISHEYE NIKKOR 16mm f/2.8D 
   ⚬ AF-S NIKKOR 16-35mm f/4G ED VR