27-08-2019

NIKON BRENGT EEN SPECIALE 3D-LUT VOOR N-LOG UIT EN KONDIGT DE ONDERSTEUNING VAN RAW-VIDEO-UITVOER VOOR DE NIKON Z 7 EN Z 6 AAN

Amsterdam, 27 augustus 2019: Nikon introduceert vandaag een speciale LUT (lookup table) voor N-Log-video's, een functie van de Nikon-camera's Z 7 en Z 6. Later dit jaar wordt een nieuwe firmware-update uitgebracht voor de Z 7- en Z 6-camera's die RAW-video-uitvoer rechtstreeks vanuit de camera zal ondersteunen. Deze firmware maakt opnamen in de ProRes RAW-video-indeling mogelijk op de Ninja V 4k HDR-monitor/recorder van ATOMOS, het bedrijf waar Nikon mee samenwerkt bij de ontwikkeling van de technologie voor RAW-video-uitvoer.

Met deze firmwareversie zijn de Nikon Z 7 en Z 6 de eerste consumentencamera's die RAW-video-uitvoer ondersteunen, iets wat momenteel alleen beschikbaar is op professionele filmcamera's. RAW-videobestanden bevatten de grootste hoeveelheid gegevens, net als RAW-gegevens voor foto's. Ondersteuning van RAW-video-uitvoer biedt nog meer flexibiliteit voor kleurverbetering tijdens de nabewerking en hiermee komen Nikon-systeemcamera's terecht in dezelfde categorie als professionele filmcamera's, waardoor ze een betaalbare keuze zijn voor grootschalige filmproducties. De functie voor RAW-video-uitvoer vereist een extra interne upgrade die zal worden uitgevoerd in een Nikon-servicecentrum en hiervoor zullen servicekosten in rekening worden gebracht.

De speciale LUT voor Nikon's N-Log is compatibel met de kleurruimte Rec. 709 en is beschikbaar in verschillende versies, zodat gebruikers gemakkelijk verschillende stijlen kunnen creëren. Het is ook een 3D-LUT, waarmee naast RGB-kleuren ook helderheid, verzadiging en tint kunnen worden aangepast. Een LUT bevat vooraf ingestelde gegevens voor RGB-kleurwaarden die worden gebruikt om het uiterlijk van video-opnamen aan te passen en zo de kleuren tijdens de nabewerking te verbeteren. De HDMI-uitvoer van de N-Log van de Z 7 en Z 6 is geoptimaliseerd voor 10-bits opnamen, waardoor het volledige dynamische bereik van de beeldsensor kan worden gebruikt. Er worden rijke gradaties in hoge lichten en schaduwen vastgelegd, waardoor een flexibelere kleurverbetering mogelijk is.

De LUT kan gratis worden gedownload van de pagina's voor de Nikon Z 6 en Z 7 in het downloadcentrum van Nikon: https://downloadcenter.nikonimglib.com/.

- Houd er rekening mee dat een interne instelling op de camera door een geautoriseerd Nikon-servicecentrum moet worden aangepast om ervoor te zorgen dat RAW-video-uitvoer kan worden ingeschakeld. Aan deze service zijn kosten verbonden.