Nikon Imaging | Nederland | Europa

30-06-2017

Nikon-ambassadeur Vincent Munier fotografeert de met uitsterven bedreigde sneeuwpanter

Hoogten van 5000 meter, temperaturen van -35 °C en geopolitieke instabiliteit werden getrotseerd om het natuurlijke wonder van Tibet te tonen

Hoogten van 5000 meter, temperaturen van -35 °C en geopolitieke instabiliteit werden getrotseerd om het natuurlijke wonder van Tibet te tonen

Amsterdam, 30 juni 2017 – Natuurfotograaf en Nikon-ambassadeur voor Europa Vincent Munier heeft een ambitieus project voltooid om de meest bedreigde diersoort van Tibet te fotograferen. In een poging deze relatief onbekende en onontdekte regio te fotograferen, reisde Vincent op grote hoogte, in ijskoude temperaturen en door ruig landschap, uitgerust met een tent, warme kleding, zijn Nikon D5 en D500 en NIKKOR-objectieven.

Hoewel Vincent een verscheidenheid aan dieren fotografeerde, waaronder de wilde jak, de Tibetaanse gazelle en antilope, de Tibetaanse zandvos en de pallaskat, was zijn belangrijkste doel het vastleggen van de zeer schuchtere en teruggetrokken sneeuwpanter, een diersoort die dreigt uit te sterven door de gevolgen van klimaatverandering.

De kloof dichten tussen mens en natuur

Tibet is moeilijk te bereiken, zowel in geopolitiek als praktisch opzicht, vanwege de hoge ligging. Met hulp van een lokale Tibetaanse gids kwam Vincent op een aantal van de meest afgelegen en ongerepte gebieden in de regio, waarbij ze hoogten tot wel 5000 meter bereikten.

"Ik word gedreven door nieuwsgierigheid en honger naar avontuur, dus de weersomstandigheden en de unieke natuur in Tibet boden de perfecte uitdaging", zegt Munier. "Als je onder dergelijke zware omstandigheden werkt, wil je de beste camera en objectieven bij je hebben zodat je geen moment zult missen. Ik gebruik al Nikon-producten sinds ik twaalf jaar oud was. Op deze reis had ik de betrouwbaarheid nodig van de Nikon D5, mijn favoriete camera, en de draagbaarheid van de Nikon D500. De objectieven AF-S NIKKOR 800mm f/5.6E FL ED VR en AF-S NIKKOR 24-120mm f/4G ED VR waren ook essentieel voor het maken van hoogwaardige foto's van een afstand".

Het ongrijpbaarste roofdier uit de natuur onder de aandacht brengen

Het aantal sneeuwpanters in het wild is in minder dan twintig jaar naar schatting met ten minste 20 procent afgenomen¹. De sneeuwpanter was al een bedreigde diersoort. Milieubeschermers hebben hun zorgen uitgesproken over de toekomst van de sneeuwpanter nadat filmopnamen openbaar werden gemaakt waarin te zien was dat luipaarden² dezelfde habitat op het Tibetaanse plateau deelden met sneeuwpanters.

Pas tijdens zijn derde bezoek aan Tibet zag Vincent voor het eerst een sneeuwpanter. Het dier is moeilijk op te sporen en lastig te spotten vanwege zijn camouflerende schutkleuren en schuwe aard. Op zijn derde reis lukte het Vincent om twee dagen lang in de buurt van een sneeuwpanter en haar jong te blijven, waardoor hij met de camerabody en het objectief van zijn keuze heeft kunnen vastleggen hoe zij samen op jacht gingen.

"De mens heeft een vreemde relatie met de natuur, er zit een kloof tussen", gaat Munier verder. "Als ik met projecten bezig ben stel ik alles in het werk om deze kloof te dichten. Het is niet eenvoudig en ik voel vaak angst voor het landschap, het klimaat en zelfs voor de dieren. Maar het is belangrijk dat wij mensen begrijpen dat we niet de baas van de wereld zijn. Ik waardeer het zeer dat ik regelmatig naar de natuur kan terugkeren om te leven zonder het comfort van thuis, zodat ik dezelfde omstandigheden ervaar als deze dieren".

Nikon-ambassadeurs voor Europa

Nikon-ambassadeurs voor Europa zijn getalenteerde, invloedrijke creatieve personen die de moderne tijdgeest vertegenwoordigen door de nieuwste beeldtechnologieën te gebruiken en daarbij een goed gevoel aan de dag te leggen voor maatschappelijke trends. Vincent werd door Nikon uitgedaagd zijn droomproject te verwezenlijken, op basis van zijn wereldwijde erkenning als pionier op het gebied van natuurfotografie.

Ga voor meer informatie over het project van Vincent naar zijn pagina Speciaal project.

De uitrusting

Tijdens zijn project maakte Vincent gebruik van de volgende apparatuur:

• AF-S NIKKOR 800mm f/5.6E FL ED VR 
• AF-S NIKKOR 24-120mm f/4G ED VR 
• AF-S NIKKOR 70-200mm f/2.8E FL ED VR 
• D5 
• D500

Over Vincent

Vincent Munier is gespecialiseerd in het fotograferen van wilde dieren en de natuur. Vincent is geboren in de Vogezen, in Noordoost-Frankrijk. Zijn liefde voor fotografie begon toen hij twaalf jaar was en hij bracht een groot deel van zijn jeugd door met het fotograferen van wilde dieren in de bossen rond zijn huis. Vincent is de eerste fotograaf die drie jaar achter elkaar is onderscheiden met de 'Erik Hosking Award' tijdens BBC Wildlife Photographer of the Year. Zijn foto's worden tentoongesteld in kunstgaleries en zijn gepubliceerd in prestigieuze internationale tijdschriften.

Alle afbeeldingen © Vincent Munier.


¹https://www.wwf.org.uk/wildlife/snow-leopards
²http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-38610862