Nikon Imaging | Nederland | Europa

03-04-2017

DE NIEUWE WX-SERIE VAN NIKON – VERREKIJKERS DIE STERRENKIJKEN EEN HEEL NIEUWE DIMENSIE GEVEN

Amsterdam, 3 april 2017: Nikon kondigt trots de introductie aan van haar buitengewone astronomische verrekijkers WX 7x50 IF en WX 10x50 IF: pronkstukken van honderd jaar optische perfectie. Met hun nooit eerder vertoonde supergrote beeldhoek en fenomenale optische prestaties brengen de WX-kijkers een ongekende rijkdom aan details en kleurnuances aan het licht en nemen ze u diep de sterrenhemel in.

Deze premium verrekijkers zijn ontworpen voor veeleisende sterrenkundeliefhebbers en voorzien van een lenssysteem met beeldveldafvlakking dat corrigeert voor de beeldkromming, zodat het beeld overal van het midden tot aan de rand even kristalhelder is. De totale reflectie en hoge transmissiewaarde van Abbe-Koenig-prisma’s zorgen voor de uitzonderlijke helderheid die nodig is om ten volle te kunnen profiteren van de geweldige ultragrote beeldhoek.

Beide kijkerhelften hebben drie ED-glaselementen (extra lage dispersie) die zorgen voor een contrastrijk beeld van hoge resolutie, waarbij wordt gecorrigeerd voor chromatische aberratie, zodat tot helemaal aan de rand van het beeldveld de subtiele kleurverschillen tussen de sterren zichtbaar zijn. Alle lenzen en prisma’s zijn voorzien van een hoogwaardige meerlaagse coating, waardoor over het gehele zichtbare bereik een hoge lichttransmissie wordt gerealiseerd, met een natuurlijker en helderder beeld tot gevolg.

Om te zorgen voor een voortreffelijke kijkervaring voor iedereen – met of zonder bril – hebben de WX-ontwerpers van Nikon zich met succes gestort op de enorme uitdaging van de combinatie van een grote oogafstand met een sterk vergrote beeldhoek. De WX 7x50 IF-verrekijkers hebben een schijnbare beeldhoek van 66,6° en een oogafstand van 17,7 mm. De WX 10x50 IF-verrekijkers hebben een schijnbare beeldhoek van 76,4° en een oogafstand van 15,3 mm. De magnesiumlegering waarborgt een robuuste maar toch lichte body, terwijl het kijken dankzij de draai- en schuifbare rubberen oogschelpen prettig blijft, ook tijdens heel lange sterrenkijksessies.

Beide modellen zijn verkrijgbaar als exclusieve edities ter gelegenheid van de 100ste verjaardag van Nikon: het logo van de 100ste verjaardag staat onderop het scharnier, het serienummer is bovenop het scharnier gegraveerd en de kijker is voorzien van een speciaal voor de gelegenheid geproduceerde leren riem. Deze edities zullen worden verkocht in een beperkte hoeveelheid van maximaal 100 stuks van beide modellen samen.

Belangrijke kenmerken

・Dankzij oculairs met superieure optische prestaties wordt een supergrote beeldhoek gerealiseerd. Doordat astigmatisme en coma worden geminimaliseerd, is het beeld scherp en helder, waarbij de scherpte die het beeld middenin heeft, tot aan de rand wordt volgehouden. Zonder last te hebben van een ingeperkt beeldveld, is het bijna alsof u een ruimtewandeling tussen de sterren aan het maken bent.
・Het lenssysteem met beeldveldafvlakking corrigeert de beeldkromming, van het midden tot de uiterste periferie. Naast de ultragrote beeldhoek, zorgt dit ervoor dat het beeld overal even scherp en helder is, zodat u van complete sterrenclusters en sterrenstelsels kunt genieten, en individuele sterren duidelijk als afzonderlijke puntjes kunt zien.
・Met drie ED-glaselementen (extra lage dispersie) per kijkerhelft wordt chromatische aberratie, de oorzaak van gekleurde randen, gecorrigeerd tot aan de uiterste rand van het beeldveld, wat zorgt voor een contrastrijk beeld van hoge resolutie.
・Alle lenzen en prisma’s zijn voorzien van een hoogwaardige meerlaagse coating, waardoor over het gehele zichtbare bereik een hoge lichttransmissie wordt gerealiseerd, met een natuurlijker, helderder beeld tot gevolg. De subtiele kleuren van de nachtelijke sterrenhemel worden zo natuurgetrouw weergegeven.
・Voor een helderder beeld wordt gebruikgemaakt van Abbe-Koenig-prisma’s die een totale reflectie op alle oppervlakken en een hoge transmissiewaarde hebben.
・Gebruik van een coating met fasecorrectie op de dakkant (Dach)-oppervlakken van Abbe-Koenig-prisma’s voorkomt faseverschuivingen in het licht dat in de prisma’s wordt gereflecteerd, wat zorgt voor contrastrijke beelden met een hoge resolutie.
・De optiek is zodanig slim ontworpen dat een supergrote beeldhoek wordt gepaard aan een grote oogafstand. Ook brildragers hebben daardoor volop plezier van de uitzonderlijk grote beeldhoek, doordat ze van rand tot rand van het hele beeldveld kunnen genieten.
・Voor alle lenzen en prisma’s wordt glas gebruikt dat vrij is van lood en arsenicum.
・Draai- en schuifbare rubberen oogschelpen met zes klikinstellingen maken het gemakkelijk om de juiste oogafstand in te stellen.
・Dioptrie-instelring met markeringen voor eenvoudiger instelling.
・Waterbestendige structuur die niet negatief wordt beïnvloed door onderdompeling in water tot een maximale diepte van 5 meter gedurende 10 minuten. (Onder testomstandigheden van Nikon. Niet bedoeld voor gebruik onder water.)
・Luchtdichte structuur en een met stikstof gevulde body, waardoor wordt voorkomen dat het optische systeem binnenin beslaat, zelfs bij grote temperatuursveranderingen. Ook schimmelvorming wordt zo tegengegaan.
・Dankzij het gebruik van een magnesiumlegering voor de body is de kijker robuust en licht genoeg voor kijken uit de hand.
・55-mm filter (P=0,75) kan op het objectief worden bevestigd.
・Wordt geleverd met een exclusieve statiefadapter (TRA-4) waarmee de kijker op een statief kan worden bevestigd.