2/7/2015

Nikon presenteert twee lichte superteleobjectieven: de nieuwe AF-S NIKKOR 600mm f/4E FL ED VR en de AF-S NIKKOR 500mm f/4E FL ED VR

Amsterdam, 2 juli 2015 Vandaag kondigt Nikon twee nieuwe professionele superteleobjectieven aan met de lichtste behuizing in hun klasse: de AF-S NIKKOR 600mm f/4E FL ED VR en de AF-S NIKKOR 500mm f/4E FL ED VR

Met deze nieuwe objectieven biedt Nikon een prestatieverbetering en een aanzienlijke gewichtsvermindering voor twee vermaarde werkpaarden in het supertelebereik. De nieuwe 500mm f/4E is 20 procent lichter dan zijn voorganger. De nieuwe 600mm f/4E is maar liefst 25 procent lichter.

Beide objectieven hebben een gloednieuw optisch ontwerp waarin lichte elementen van fluorietglas worden gebruikt naast Nano Crystal Coat en ED-glas. De indrukwekkende gewichtsafname is mogelijk dankzij het gebruik van fluorietelementen en een constructie met magnesiumlegering. In beide objectieven worden nieuwe technologieën gebruikt. Een hiervan is een elektromagnetisch diafragma voor een gelijkmatige, nauwkeuriger belichting tijdens snelle serieopnamen: een groot voordeel voor iedereen die snelle actiesporten fotografeert. Elk objectief is ook voorzien van de nieuwste versie van Nikon’s technologie voor vibratiereductie die een indrukwekkend voordeel van maar liefst vier stops biedt en beschikt over de stand SPORT voor het volgen van snelle actie. Andere nieuwe functies zijn een draaiende statiefbevestigingsring met een Kensington-slot en een geheel nieuwe lagering, zodat u vloeiend kunt schakelen tussen composities. Beide objectieven zijn ook voorzien van Nikon’s eigen fluorcoat die water, stof en vuil actief afstoot.

Zurab Kiknadze, productmanager voor objectieven, accessoires en software bij Nikon Europe: "Deze geheel nieuwe NIKKOR-optiek pakt een van de belangrijkste problemen met superteleobjectieven aan: het gewicht. Beide superteleobjectieven profiteren van een indrukwekkende gewichtsafname en prestatieverbetering dankzij een gloednieuwe optische constructie en de nieuwste objectieftechnologieën. De lichte constructie maakt veel verschil in het veld, doordat het lichaam minder wordt belast en camera en objectief meer in balans zijn."

Iedereen die wel eens in het veld heeft gewerkt met een groot superteleobjectief, weet dat elke gram telt en dat snelheid een groot verschil maakt. Dankzij het gebruik van fluorietglas gaat de lichte constructie van deze nieuwe objectieven niet ten koste van de beeldkwaliteit. Met een gewicht van (circa) 3090 gram is het nieuwe 500mm-objectief 790 gram lichter dan zijn voorganger en weegt dit minder dan de huidige 200-400mm f/4 VR II. Het nieuwe 600mm-objectief weegt ongeveer 3810 gram en is maar liefst 1250 gram lichter dan zijn voorganger. Bij beide objectieven ligt het gewicht minder aan de voorkant, terwijl het gebruik van fluorietelementen ook bijdraagt aan verbeterde optische prestaties. In combinatie met het grote maximale diafragma van f/4 bij beide objectieven en Nikon’s indrukwekkende vibratiereductie leveren deze superteleobjectieven een schitterende helderheid en precisie. Professionele fotografen van sport en wilde dieren hoeven minder te dragen en krijgen meer opnamemogelijkheden.

Diverse nieuwe functies zorgen ervoor dat Nikon’s nieuwe 500mm- en 600mm-objectieven uitzonderlijk stabiel zijn tijdens het fotograferen. Met de nieuwste generatie van Nikon’s VR-technologie beschikken beide objectieven over een indrukwekkend voordeel van vier stops, waardoor onscherpte door cameratrilling effectief wordt beperkt. De VR werkt stil en beide objectieven beschikken over Nikon’s VR-stand SPORT en automatische statiefdetectie. De VR-stand SPORT biedt een stabiel zoekerbeeld wanneer zeer snelle bewegingen worden gefotografeerd en maakt een beeldsnelheid bij continu-opnamen en een minimale ontspanvertraging mogelijk die vergelijkbaar zijn met wanneer VR is uitgeschakeld. De objectieven zijn ook voorzien van een elektromagnetisch diafragma. Dit speciale mechanisme maakt een uitstekende AF-tracking en stabiele automatische belichtingsregeling mogelijk, met name bij hoge beeldsnelheden.

Nikon’s Silent Wave Motor biedt een zeer snelle, zeer stille autofocus met de mogelijkheid tot directe handmatige scherpstelling. Naast de handmatige stand worden twee autofocusstanden gebruikt: A/M geeft voorrang aan autofocus, zelfs wanneer de scherpstelring wordt gebruikt, en M/A maakt het mogelijk direct over te schakelen van autofocus naar handmatige scherpstelling in de AF-stand. Via een nieuwe scherpstelbeperking die op beide objectieven wordt gebruikt, kunnen fotografen het scherpstelveld beperken, zodat het objectief nog sneller kan scherpstellen. De schakelaar heeft twee posities: FULL en ∞ - 10 m op het 600mm-objectief en FULL en ∞ - 8 m op het 500mm-objectief. Daarnaast is de kortste scherpstelafstand nu verkleind tot 3,6 m voor het 500mm- en 4,4 mm voor het 600mm-objectief.

De optiek van beide objectieven is volledig opnieuw ontworpen met 16 elementen in 12 groepen.
Het 600mm-objectief bevat vier elementen van ED-glas (extra lage dispersie), terwijl het 500mm-objectief drie van deze elementen heeft. Nano Crystal Coat en twee fluorietlenselementen worden gebruikt in beide objectieven. Chromatische aberratie wordt tot het minimum beperkt en lichtvlekken en beeldschaduwen worden effectief verminderd. Daarnaast hebben beide objectieven een rond diafragma met negen lamellen dat natuurlijk uitziende onscherpe delen creëert, waardoor het onderwerp en de achtergrond duidelijk van elkaar worden gescheiden.

Dankzij diverse ergonomische verbeteringen kunnen deze nieuwe objectieven veel makkelijker worden gehanteerd. De nieuwe elementen van fluorietglas helpen niet alleen het totale gewicht te verminderen, ze zorgen er ook voor dat de voorkant van het objectief lichter is, waardoor het zwaartepunt naar achteren verschuift voor een stabieler gebruik.

Beide objectieven zijn voorzien van een statiefbevestigingsring met een geheel nieuwe lagering voor een vloeiender overgang tussen de horizontale en de verticale stand. De objectieven kunnen ook makkelijk worden gedragen doordat de statiefaansluiting dichter bij de achterkant is geplaatst. Daardoor kan de meegeleverde zonnekap uit één stuk bovendien eenvoudig worden omgedraaid. Daarnaast biedt de bevestigingsring voor eenpootstatieven die bij beide objectieven wordt meegeleverd extra stabiliteit bij opnamen met een eenpootstatief. Beide objectieven gebruiken ook dezelfde sleuf voor insteekfilters van 40,5 mm.

Van motorsport tot veldsporten en van groot wild tot vogels: deze objectieven dekken grote afstanden, presteren goed bij vrijwel elk soort licht en produceren beelden met een uitstekende scherpte en contrast. Aangezien wilde dieren en actiesporten vaak onder zware omstandigheden worden vastgelegd, bevindt zich aan de voorzijde van beide modellen een beschermend glaselement van fluorcoat. De coating stoot water, stof en vuil af en maakt het bovendien makkelijker het glas te reinigen zonder het oppervlak te beschadigen. Combineer dit met hun robuuste constructie en een Kensington-slot op de statiefbevestigingsring en u begrijpt dat deze objectieven alles bieden wat nodig is om de ontberingen van professioneel gebruik te doorstaan.

De AF-S NIKKOR 600mm f/4 E FL ED VR en de AF-S NIKKOR 500mm f/4 E FL ED VR zijn compatibel met uiteenlopende AF-I/AF-S teleconverters, tot en met de TC-20E serie die het gebruik van AF mogelijk maakt bij bevestiging op een f/8-compatibele camerabody. Beide objectieven zijn ook compatibel met het nieuwe (optionele) C-PL405 circulaire polarisatiefilter dat is voorzien van een filterwiel, waardoor het filter makkelijker kan worden gedraaid nadat u het in het objectief hebt geplaatst.

Nikon brengt ook twee nieuwe objectiefkoffers uit. De CT-505 is ontworpen voor het 500mm-objectief, terwijl de CT-608 het 600mm-objectief beschermt. Beide robuuste, maar toch lichte koffers hebben een inklapbare greep, waardoor ze makkelijk kunnen worden opgestapeld, en een extra vak voor filters en teleconverters.

Daarnaast wordt het 600mm-objectief geleverd met de nieuwe HK-40 zonnekap uit één stuk en wordt de bestaande HK-34 zonnekap uit één stuk meegeleverd met het 500mm-objectief. Andere accessoires die bij beide objectieven worden meegeleverd, zijn Nikon’s bevestigingsring voor eenpootstatieven en een insteekbaar neutraal kleurfilter van 40,5 mm, een opsteekbare voorste objectiefdop en de LN-2 draagriem.

¹Van full-frame (kleinbeeldformaatbeeldsensor), D-SLR-compatibele, 500mm- en 600mm-objectieven met f/4, een vaste brandpuntsafstand en AF die verkrijgbaar zijn op 3 april 2015. Op basis van onderzoek door Nikon.