Marsel van Oosten

Wilde dieren en landschap

Mijn foto's vormen een persoonlijke, artistieke interpretatie van de natuur

FotografietipsEENVOUD EN VERFIJNING

Gemiddeld worden er dagelijks 95 miljoen foto's en video's gedeeld op Instagram¹. De concurrentie is er moordend, dus als je wilt dat mensen langer dan 0,5 seconde naar je foto kijken, moet deze helder, overzichtelijk en duidelijk zijn. Probeer niet allerlei zaken tegelijk over te brengen op één foto, maar richt je op de essentie en laat alles wat daarvan afleidt weg. Eenvoud is meestal niet alleen beter, maar ook mooier. Of zoals Leonardo da Vinci ooit zei: "eenvoud is de ultieme verfijning".

HET DRAAIT OM VOORBEREIDING

De mooiste foto's ontstaan zelden door puur toeval, maar meer door creatief inzicht, onderzoek en planning. Bij alles wat ik fotografeer, ben ik meestal meer tijd kwijt aan planning dan aan het fotograferen zelf. Wanneer ik ergens opnames ga maken, weet ik van tevoren al precies wat, hoe en wanneer ik ga fotograferen, ook als ik nog nooit op die plek ben geweest. Juist omdat ik een plan heb, kan ik me volledig focussen op de essentie en veel efficiënter werken. Soms heb ik het plan alleen maar in mijn hoofd, maar het komt ook voor dat ik een zeer gedetailleerde opnameplanning moet maken zodat ik precies weet wat ik moet doen. Voorbereiding is de sleutel tot succes.

PROCEDUREEL WERKEN

Welk fotoproject ik ook doe, ik werk altijd volgens een procedure zodat ik weet dat ik steeds de juiste keuzes maak. De eerste stap is eenvoudig: zorg dat je precies weet welk onderwerp of welke scène je fotografeert. Stap twee: zorg dat je weet waarom je die foto's maakt. Komt het omdat je er eerder allerlei prachtige beelden van hebt gezien en diezelfde plaatjes nu ook wilt schieten? Dat zou kunnen betekenen dat je onderwerpkeuze niet origineel genoeg is. Stap drie draait om timing: voor elk onderwerp geldt dat je, gelet op het gewenste effect, het beste resultaat krijgt als je het fotografeert in een bepaald seizoen of op een bepaald tijdstip. Stap vier: denk goed na over de locatie. Heel veel onderwerpen zijn immers op allerlei plekken over de hele wereld te vinden. Bepaal de juiste locatie op basis van de gewenste situatie, leefomgeving en weersomstandigheden. Denk tot slot na over de techniek die je gaat gebruiken en met welke apparatuur je de beste opnames kunt maken. Als je over al deze punten goed hebt nagedacht, komt het zeker goed.

BLIJF OBJECTIEF

Je raakt van nature emotioneel gehecht aan de beelden die je zelf maakt. Je weet nog precies hoeveel moeite het gekost heeft om op die plek te komen, hoe indrukwekkend het landschap was, hoeveel plezier je had, enzovoort. Maar die kostbare herinneringen en emoties kunnen je wel in de weg zitten om met een objectieve blik naar je eigen foto's te kijken. Een van de meest waardevolle lessen die ik op de kunstacademie heb geleerd, was dat ik moest proberen om mezelf los te koppelen van mijn werk en naar mijn beelden te kijken alsof ze door iemand anders waren gemaakt. Als je dat eenmaal hebt geleerd, ben je beter in staat om te bepalen wat de echte pareltjes zijn.

De test met tien fotografen

Iedereen wil natuurlijk die unieke, werkelijk originele foto maken, maar toch ben je meestal bezig met het fotograferen van onderwerpen die al heel vaak door de camera zijn vastgelegd. Stel jezelf daarom deze vraag: als er tien andere fotografen naast je hadden gestaan, hoeveel van hen zouden dan dezelfde foto hebben gemaakt? Deze vraag dwingt je om steeds met een creatieve blik te werk te gaan. Want je kunt beter tekortschieten in originaliteit dan iemand anders nadoen.

EERST VISUALISEREN

Dit is een van de belangrijkste hulpmiddelen voor fotografen. Maak niet zomaar een opname van wat je voor je ziet, maar gebruik het beeld in je hoofd om vast te leggen wat je wilt zien. Natuurfotografie is meer dan alleen een fotokopie maken van de werkelijkheid: het gaat om je eigen artistieke interpretatie ervan. Dit is in het begin vaak moeilijk, maar je zult al snel ontdekken waar je visuele voorkeuren liggen en zo geleidelijk een eigen creatieve stijl ontwikkelen. Als je het gewenste beeld in je hoofd hebt gevormd, weet je precies wat je wel en wat je niet moet doen. Als je dat op een effectieve manier kunt doen, heb je de heilige graal van het creatieve denken te pakken.


Maak kennis met de overige Nikon-ambassadeurs