Wat motiveert je als fotograaf?

Ik word gemotiveerd door mijn oprechte liefde voor de fotografie. Het verschaft je een excuus om je nieuwsgierigheid te botvieren en je neus in andermans zaken te steken. Daarnaast kan ik zo een kijkje achter de schermen nemen. Ik ben dol op sport, maar ben meer geïnteresseerd in die ene mooie foto dan de uitslag van de wedstrijd. Dat is altijd zo geweest. Bovendien hou ik van het wedstrijdelement. Ik wil altijd de beste zijn, hoeveel moeite ik er ook voor moet doen, en doe er echt alles aan om te winnen.

Heb je een lievelingsfoto?

De foto die mij het meest inspireert is waarschijnlijk die geweldige, van bovenaf genomen foto van Neil Leifer uit 1966, van het moment waarop Muhammad Ali een gedenkwaardige overwinning viert. Voor een sportfotograaf is dat een van die historische momenten die je zelf had vast willen leggen.

Van mijn eigen werk ben ik erg gesteld op een foto die ik in 2012 heb gemaakt tijdens de vriendschappelijke voetbalwedstrijd tussen Zweden en Engeland in Stockholm. Dit was de eerste historische foto in de nieuwe Friends Arena. Ik heb er maanden over gedaan om de officials van het stadion zo ver te krijgen om mijn camera op het dak op te stellen. Die moeite was niet tevergeefs, want ik kon een fantastische foto maken van een doelpunt van Zlatan Ibrahimovic, een foto die werd uitgeroepen tot Zweedse “Foto van het jaar” in de categorie Sportnieuws.

Hoelang werk je al met Nikon-producten?

Ik heb voor het eerst een Nikon-camera gebruikt tijdens de Olympische Spelen in Peking in 2008. Dat was de Nikon D3, een camera die een diepe indruk op mij heeft gemaakt en die destijds door elke zich respecterende beroepsfotograaf werd gebruikt. In 2009 besloot ik volledig over te stappen op Nikon-camera's, omdat die kwalitatief veel beter zijn, met name vanwege de autofocus en de hoge ISO-waarden. De NIKKOR-objectieven lenen zich ook uitstekend voor sportfotografie omdat ze je in staat stellen om snelle bewegingen vast te leggen.

Wat is je favoriete Nikon-camera en waarom?

Ik ben erg enthousiast over de Nikon D5, het nieuwe DSLR-topmodel van Nikon. Hij is sneller dan eerdere modellen en de autofocus is ontstellend goed. Bij sportfoto's maakt dat echt een enorm verschil. Je fotografeert namelijk onderwerpen die extreem snel bewegen en je mag geen moment missen. Ik heb het geluk dat ik merkambassadeur voor de Nikon D5 ben. Naar mijn idee sluit de camera naadloos bij mijn persoonlijkheid en mijn specialisme aan. Daarnaast wil ik erg graag de proef op de som nemen met de nieuwe Nikon KeyMission 360 action camera. Het lijkt me heel leuk om daarmee aan de slag te gaan!

Wat vind je van je nieuwe rol als Nikon-ambassadeur voor Europa?

Ik ben zeer enthousiast over mijn Europese ambassadeurschap voor Nikon. Ik vind het een ongelooflijke eer dat zo'n gerenommeerd en gerespecteerd cameramerk mij als fotograaf heeft benaderd. Ik was ongelooflijk blij dat ze me hebben gevraagd. Dat ik tegelijk ambassadeur voor de Nikon D5 ben, is nog mooier. Ik vind het een voorrecht dat ik mag meedoen.

Ik hoop dat ik anderen kan inspireren en dat mijn persoonlijke en individuele stijl andere fotografen aanmoedigt, met name hen die verzot zijn op sportfotografie.

Hoe denk je dat je rol zich verder zal ontwikkelen?

Ik hoop meer mensen te bereiken en ik geloof dat deze prestigieuze rol mij daarbij zal helpen. Ik ben erg ambitieus en wil er dan ook alles aan doen om iets te bereiken dat nog niet eerder is gedaan in het kader van het Nikon Ambassador Programme. Ik zou graag aan een origineel project werken en de laatste tijd wordt mijn nieuwsgierigheid in toenemende mate geprikkeld door Cuba, dus we zullen zien!

Wat lijkt je het leukst aan je nieuwe rol?

Er zijn een hoop zaken die mijn interesse wekken, maar het lijkt me vooral leuk om nieuwe mensen te ontmoeten tijdens evenementen als de Photokina. Ik wil mensen inspireren en nieuwe dingen leren, nieuwe ideeën overdragen, zodat zij zelf kunnen uitgroeien tot fotografen van niveau.