DAVID YARROW

Natuur en kunst

Als ik ook maar een paar mensen zou kunnen aanmoedigen om hun smartphone een momentje weg te leggen en hun D-SLR-camera te pakken, zou dat al heel mooi zijn.

Fotografietips

Ik vind dat de volgende vijf begrippen het belangrijkst zijn bij het fotograferen, en ik zou elke beginnende fotograaf (amateur of professional!) willen aanmoedigen om deze begrippen mee te nemen bij hun volgende project:

RESEARCH

Je kunt niet gewoon met je camera op een locatie verschijnen en denken dat je dan gelijk kunt beginnen. Veel van wat bijdraagt aan een fantastische foto gebeurt al in de researchfase. Ik fotografeer maar 85 dagen per jaar en besteed de overige tijd aan het onderzoeken van de landen, de mensen en de wilde dieren die ik wil gaan vastleggen. Research is gratis en je kunt uren en uren besteden op Google of in boeken om nieuwe dingen te plannen en te onderzoeken. Er bestaat niets belangrijkers in fotografie, omdat je zonder research op de locatie waarschijnlijk te weinig tijd hebt om vast te leggen wat belangrijk is.

VOLHOUDENDHEID

De beste fotografen zijn vasthoudend in hun ambitie en geven nooit op. Het maakt niet uit welke foto je gisteren hebt gemaakt. Het gaat om de foto die je morgen gaat maken. Toen ik bijvoorbeeld deze foto nam van de grote witte haai bij Kaapstad in 2010, had ik al vele maanden voorbereiding achter de rug om de foto te maken, wat me na het verkopen van de foto zelfs een verlies van £1000 heeft opgeleverd. Maar ik wilde niet opgeven totdat ik die ene carrièrebepalende foto had gemaakt, ongeacht hoe lang of hoe vermoeiend het hele proces was. Deze foto was mijn 'Jerry Maguire'-moment, een teken van verandering in mijn carrière naar de kunstfotografie. Ik ben blij dat ik niet heb opgegeven (zelfs toen bleek dat ik er geld moest bijleggen!)

RELEVANTIE

Je wilt foto's maken van relevante dingen. Gezien de afnemende biodiversiteit in de wereld, was mijn aandacht voor de natuur altijd gericht op onderwerpen met poten, en zaken waarmee ik effect kon bewerkstelligen. Ik zie het ook als onderdeel van mijn werk om contact te zoeken met relevante mensen en om door hen geïnspireerd te raken. Het is zó belangrijk om nieuwe dingen uit te proberen. Als je naar Glencoe in Schotland gaat en een foto maakt van het riviertje in het prachtige dal, heb je toch een probleem. Dit landschap, hoe mooi ook, is namelijk al zo vaak gefotografeerd. Ook al is iets prachtig, je moet blijven nadenken of je iets nieuws en relevants aan het doen bent.

MINDER IS MEER

We leven een druk en ingewikkeld leven, dus is het soms fijn om de dingen eenvoudig te houden. Daarom werk ik met zwart-witfoto's. Als je mensen in kleur fotografeert, zie je hun kleding of de achtergrond, maar als je ze in zwart-wit fotografeert, zie je hun ziel. Door je verwachtingen en doelen helder te houden, ga je van goede foto's maken naar geweldige foto's maken.

ROLMODELLEN

Bij creatieve beroepen als fotografie heb je helden of inspirerende mensen nodig op wie je wilt lijken. Mij hele leven heb ik opgekeken naar filmmakers als Steven Spielberg, Clint Eastwood en Ridley Scott, omdat je tijdens het kijken naar films de taal van licht en compositie kunt leren begrijpen en kunt zien hoe deze factoren in een kader samenwerken. Volg je helden en bestudeer de geschiedenis van de fotografie – waarom was die fotograaf zo goed, waardoor onderscheidde hij of zij zich?

En tot slot.... onthoud steeds dat een groothoekobjectief vaak de beste en krachtigste beelden van de werkelijkheid maakt. Dit brengt ons terug naar 'minder is meer' – houd het eenvoudig, onmiddellijk en gericht. Hierdoor zal de kwaliteit van je foto's zich van goed naar geweldig ontwikkelen.

Maak kennis met de overige Nikon-ambassadeurs