23-08-2018

Nikon introduceert het nieuwe Z-vattingsysteem en brengt twee full-frame systeemcamera's uit: de Z 7 en Z 6

Amsterdam, 23 augustus 2018: Nikon is verheugd de nieuwe full-frame FX-formaat Nikon-systeemcamera's Z 7 en Z 6 en de NIKKOR Z-objectieven met een nieuwe vatting met een grotere diameter te kunnen aankondigen.

Details van de NIKKOR Z-objectieven kunt u hier vinden.

Mirrorless Reinvented met het Z-vattingsysteem van Nikon

Het Z-vattingsysteem omvat systeemcamera's met een nieuwe vatting met een grotere diameter en compatibele NIKKOR-objectieven en accessoires. Dit systeem is tot stand gekomen door het nastreven van een nieuwe dimensie in optische prestaties. Het heeft de Nikon’s traditie van kwaliteit, superieure fotografietechnologie, geweldig bedieningsgemak en hoge betrouwbaarheid overgenomen van de digitale SLR-camera's en geheel geïnnoveerd.

Centraal bij het nieuwe Z-vattingsysteem staat de nieuwe vatting met een grotere diameter die verdere mogelijkheden voor het objectiefontwerp en creatieve kansen binnen bereik brengt. Het Z-vattingsysteem biedt een verscheidenheid aan krachtige objectieven*, inclusief het meest lichtsterke objectief in de geschiedenis van Nikon met f/0.95. Daarnaast is de nieuwe vattingadapter compatibel met NIKKOR-objectieven met F-vatting, zodat fotografen meer keuzemogelijkheden hebben.

De Z vertegenwoordigt de overgang naar een nieuwe fase. Met de Z van Nikon streeft Nikon ultieme prestaties na. Het gaat om het opnieuw definiëren van mogelijkheden en fotografen middelen te bieden om een grotere creativiteit na te streven.

Nikon breidt de waarde van systeemcamera's uit door de traditie van kwaliteit in stand te houden en tevens te reageren op de evolutie van fotografietechnologie. Door fotografen stimulerende nieuwe producten te bieden, blijft Nikon toonaangevend binnen de wereld van de fotografie.

*Binnen verwisselbare objectieven voor SLR-camera's van Nikon en geavanceerde camera's met verwisselbare objectieven

Productoverzicht van de Z 7 en Z 6

De Z 7 en Z 6 zijn uitgerust met een nieuwe full-frame Nikon FX-formaat BSI CMOS-sensor met ingebouwde AF met fasedetectie in het filmvlak en de nieuwste beeldverwerkingsengine EXPEED 6.

De Z 7 heeft 45,7 effectieve megapixels en ondersteunt een standaard gevoeligheidsbereik van ISO 64 tot 25.600. In combinatie met NIKKOR Z-objectieven bereikt de camera uitstekende scherpte en detail, helemaal tot aan de rand van het beeld.

De Z 6 is een FX-formaat camera met een effectief aantal pixels van 24,5 miljoen die voor allerlei soorten opnamen geschikt is en het brede standaard gevoeligheidsbereik van ISO 100 tot 51.200 ondersteunt. Met superieure prestaties bij hoge gevoeligheden en full-frame 4K UHD-filmopname met volledige pixeluitlezing voorziet de Z 6 in allerlei behoeften, zoals fotograferen in omgevingen met weinig licht en filmopname.

Belangrijkste functies van de Z 7 en Z 6

1. Uitgerust met een nieuwe full-frame Nikon FX-formaat BSI CMOS-sensor met ingebouwde AF met fasedetectie in het filmvlak.

Een BSI CMOS-sensor met ingebouwde AF-punten met fasedetectie in het filmvlak is voor zowel de Z 7 als de Z 6 gebruikt. De Z 7 heeft een effectief aantal pixels van 45,7 miljoen en ondersteunt het standaard gevoeligheidsbereik van ISO 64 tot 25.600 (vermindering tot het equivalent van ISO 32 en uitbreiding tot het equivalent van ISO 102.400 is ook mogelijk). De Z 6 heeft een effectief aantal pixels van 24,5 miljoen en ondersteunt een breed standaard gevoeligheidsbereik van ISO 100 tot 51.200 (extra vermindering tot het equivalent van ISO 50 en uitbreiding tot het equivalent van ISO 204.800).

2. Een hybride AF-systeem met scherpstelpunten die circa 90% van het beeldveld dekken

De Z 7 heeft 493 scherpstelpunten* en de Z 6 heeft er 273, waardoor een brede dekking van circa 90% van het beeldveld zowel horizontaal als verticaal mogelijk is. Dit hybride AF-systeem gebruikt een algoritme dat voor de FX-formaat sensor is geoptimaliseerd om automatisch tussen AF met fasedetectie in het filmvlak en contrastdetectie-AF met scherpstelling te kunnen schakelen. Het gebruik van NIKKOR Z-objectieven zorgt verder voor optimale nauwkeurigheid van de AF bij zowel foto's als films.

 *Met FX-beeldveld (36×24) en enkelpunts AF ingeschakeld.

3. De nieuwe EXPEED 6-beeldverwerkingsengine voor scherpe en heldere fotografie en nieuwe functies die creatieve expressie ondersteunen

De Z 7 en Z 6 zijn uitgerust met de nieuwe EXPEED 6-beeldverwerkingsengine. Door gebruik te maken van het superieure oplossende vermogen van NIKKOR-objectieven met Z-vatting en F-vatting worden onderwerpen scherper dan ooit tevoren weergegeven. Ruis wordt ook effectief verminderd.

Daarnaast is een gemiddelde verscherpingsoptie aan de scherpteparameters van Picture Control toegevoegd. Deze optie stelt samen met bestaande verscherpings- en helderheidsparameters gebruikers in staat om zowel bij foto's als bij films* verschillende texturen binnen het scherm scherper of zachter te maken. De camera's bieden ook 20 opties voor Creatief Picture Control die creatieve expressie ondersteunen. Het effectniveau is aanpasbaar van 0 tot 100.

*Aanpassing van gemiddelde scherpte is alleen mogelijk bij de filminstelling Hoge kwaliteit.

4. Een elektronische zoeker die Nikon's superieure optische en beeldverwerkingstechnologieën gebruikt om een helder en natuurlijk beeld te bieden

De voor de Z 7 en Z 6 gebruikte elektronische zoeker is comfortabel en eenvoudig te gebruiken, vergelijkbaar met optische zoekers. Beide camera's zijn uitgerust met een elektronische zoeker waarvoor een OLED-scherm van ongeveer 3.690.000 beeldpunten is gebruikt. De elektronische zoeker heeft een respectievelijke beelddekking en vergroting van circa 100% en 0,8× en ook een diagonale kijkhoek van circa 37,0°. Deze bouwt voort op de superieure optische technologieën en beeldverwerkingstechnologieën van Nikon en zorgt voor een helder en aangenaam beeld dat vergelijkbaar is met dat van optische zoekers, met minder aberratie en minimaal vermoeide ogen, zelfs tijdens uitgebreide opnamesessies. Bovendien is een fluorcoat op het beschermingsvenster van het oculair toegepast die effectief vuil afstoot. Daarnaast kan het <i>-menu in de elektronische zoeker worden weergegeven, waardoor gebruikers snel een verscheidenheid aan instellingen voor opnamen kunnen bekijken en aanpassen, inclusief ISO-gevoeligheid, AF-veldstand en Picture Control. Dit kan allemaal terwijl u door de zoeker kijkt.

5. Een ergonomisch ontwerp dat uniek is voor Nikon en dat een intuïtieve bediening mogelijk maakt

De Z 7 en Z 6 bieden hetzelfde uitmuntende bedieningsgemak dat Nikon al jarenlang hanteert bij de ontwikkeling van hun camera's. De body's zijn compact, terwijl ze toch een stevige, comfortabele grip hebben. Knoppen zoals de secundaire selector, AF-ON, ISO en belichtingscorrectie zijn allemaal zo geplaatst dat ze een snelle en eenvoudige bediening mogelijk maken. Daarnaast bevindt zich boven op de camera een lcd-monitor waar informatie over instellingen kan worden weergegeven, net als bij geavanceerde digitale SLR-camera's.

6. Filmfuncties zoals 10-bits N-Log die zorgt voor een groot dynamisch bereik en tijdcodering die aan de professionele behoeften beantwoordt

De Z 7 en Z 6 ondersteunen niet alleen het opnemen van full-frame 4K UHD (3840 × 2160)/30p-films met het FX-filmformaat, maar ook full-HD/120p-films. Scherpere 4K UHD-films worden mogelijk gemaakt met behulp van de volledige pixeluitlezing.*¹ Daarnaast kunnen Actieve D-Lighting, elektronische vibratiereductie en focuspeaking worden gebruikt met 4K UHD- en full-HD-filmopname. De oorspronkelijke N-Log van Nikon kan ook met 10-bits*² HDMI-uitvoer worden gebruikt. De camera's gebruiken uitgebreide kleurdiepte en 12 stops, 1300% dynamisch bereik om een overvloed aan toongegevens van hoge lichten en schaduwen op te nemen*³ voor een effectievere kleurenindeling. Ondersteuning van tijdcode maakt het synchroniseren van video en geluid naar filmopnamen die met meerdere apparaten zijn opgenomen eenvoudiger. Daarnaast kan de instelring die in de NIKKOR Z-objectieven is ingebouwd, worden gebruikt om instellingen zoals diafragma en belichtingscorrectie stil en vloeiend aan te passen.

*¹ Met uitzondering van FX-filmformaat voor de Z 7.
*² Gelijktijdige opnamen van 4K UHD-films met 10-bits uitvoer naar de geheugenkaart van de camera is niet mogelijk.
*³ Films worden alleen naar een externe recorder opgenomen en niet naar de geheugenkaart in de camera.

7. Nikon's eerste*¹ vibratiereductie in de camera met een effectiviteit van circa 5,0 stops*²

De Z 7 en Z 6 zijn uitgerust met vibratiereductie (VR) in de camera. De VR-eenheid biedt correctie voor beweging langs vijf assen. De effecten van vibratiereductie zijn equivalent met een sluitertijd die circa 5,0 stops korter is*¹. Deze functie kan ook effectief worden gebruikt met NIKKOR F-objectieven, waaronder die zonder VR-functie, met de FTZ-vattingadapter (apart verkrijgbaar)*³.

*¹ Van camera's met verwisselbaar objectief.
*² Gemeten in overeenstemming met CIPA-normen (met de NIKKOR Z 24-70mm f/4 S in de telezoomstand).
*³ De hoeveelheid correctie die wordt behaald wanneer een NIKKOR-objectief met F-vatting wordt gebruikt, is niet zo hoog als wanneer een NIKKOR Z-objectief wordt gebruikt.

8. Overige kenmerken

• Het besturingssysteem dat van de digitale SLR-camera's van Nikon is overgenomen, maakt intuïtieve bediening van knoppen en schakelaars mogelijk
• Dezelfde mate van kracht en duurzaamheid en ook stofbestendigheid en druipwaterdichtheid als de Nikon D850, aangeboden in een compacte camerabody
• Een aanraakgevoelige lcd-monitor van 8,0-cm/3,2-inch met circa 2.100.000 beeldpunten en een kantelmechanisme
• Geluidloze fotografie elimineert trilling en ruis die door het ontspannen van de sluiter wordt veroorzaakt. Met een nieuw beeldfunctie voor piekcombinatie*¹ kan de gebruiker de juiste instellingen na opnamen met focus-shift bevestigen. Een gesimuleerd monochroom beeld met focuspeakingtechnologie emuleert hoe de scherptediepte er uitziet nadat alle beelden tot een focus-stack in de bewerkingssoftware*² zijn gecombineerd
• Snelle continu-opnamen (vergroot)*³ bij circa 9 bps (Z 7) en 12 bps (Z 6) leggen snelle bewegingen vast
• Intervalfotografie die het maken van 8K (Z 7) time-lapse-film*² mogelijk maakt
• Door een uitgebreid meetbereik bij weinig licht*⁴ kunnen gebruikers met automatische belichting eenvoudig scènes zoals de overgang van zonsondergang naar sterrenhemel vastleggen
• Ingebouwde Wi-Fi® voor rechtstreekse verbinding met een smartapparaat via SnapBridge
• Ingebouwde Wi-Fi® maakt het overbrengen van beelden en films naar een computer mogelijk
• Ondersteuning voor bestaande accessoires voor digitale SLR-camera's zoals de WT-7 draadloze zender (apart verkrijgbaar) voor het overbrengen van beelden en films op hoge snelheid via een bedraad of draadloos LAN en radiogestuurde geavanceerde draadloze flitssturing die flexibele fotografie met meerdere flitsers mogelijk maakt

*¹ Kan alleen worden bevestigd met de camera waarmee de focus-shift is uitgevoerd.
*² Software van derden is vereist.
*³ Continu H (uitgebreid) in 12-bits RAW-, JPEG- of TIFF-indeling
*⁴ Met intervalopnamen of opname van time-lapse-films met geluidloze fotografie en gelijkmatige belichting ingeschakeld.

Ontwikkeling van de MB-N10 accu

De MB-N10 accu die momenteel in ontwikkeling is, bevat twee EN-EL15b oplaadbare Li-ionaccu's die het mogelijke aantal foto's en/of de filmopnametijd effectief met circa 1,8× vergroot. De accu biedt dezelfde mate van stofbestendigheid en druipwaterdichtheid als de Z 7 en Z 6 en ondersteunt opladen via USB met de EH-7P lichtnetlaadadapter.

Informatie over het uitbrengen van dit product wordt op een later tijdstip aangekondigd.

Handelsnamen (bedrijven, producten, services, enzovoort) zijn handelsmerken of gedeponeerde handelsmerken van hun respectieve eigenaars.