Nikon Imaging | Nederland | Europa

07-11-2017

Misleidende lijnen: Nikon en fotograaf Max Leitner vervormen perspectieven in Polen

Nieuwe reeks groothoekfoto's combineert architectuur met urban freerunning tot beelden die de zwaartekracht tarten

Amsterdam, 7 november 2017 – Voor een exclusieve fotoreeks, vandaag uitgebracht door Nikon, reisde de Duitse fotograaf Max Leitner naar Warschau in Polen om de prachtige hedendaagse architectuur van de stad te fotograferen op zijn eigen speciale manier.

De beelden tonen de mogelijkheden van NIKKOR-groothoekobjectieven door de unieke lijnen van de architectuur van de stad vast te leggen, waarbij professioneel urban freerunner Benni Grams wordt ingezet om het perspectief te verdraaien en optische illusies te creëren. In de beelden wordt Benni op strategische wijze gefotografeerd samen met de mooiste bouwwerken van Warschau, waarbij Max speelt met de lijnen van de gebouwen, waardoor de kijker zich afvraagt wat hij eigenlijk precies ziet.

Max Leitner, D850, AF-S NIKKOR 14-24mm f/2.8G ED

Max Leitner, D850, AF-S NIKKOR 24mm f/1.4G ED

Warschau staat bekend om de gevarieerde architectuur die de lange en kleurrijke geschiedenis van de stad weerspiegelt. De gekozen locaties geven een beeld van een moderne metropool, van de interieurs van het iconische POLIN-museum en het Katyn-museum tot de buitenopnamen van de gebouwen, de bruggen en het onlangs gerenoveerde metrosysteem van deze bruisende stad.

Max Leitner, D850, AF-S NIKKOR 14-24mm f/2.8G ED

Max Leitner, D850, AF-S NIKKOR 14-24mm f/2.8G ED

Max Leitner zegt over dit project: “We zijn omringd door interessante lijnen en ik heb me altijd aangetrokken gevoeld door de mogelijkheden van fotografie om deze omgeving te ontleden. Doordat ik de lijnen van hedendaagse architectuur gebruik om de kijker te leiden, en soms te misleiden, kan ik het gewone veranderen in een nieuwe visuele uitbeelding. Door de compositie kan ik deze lijnen abstraheren en manipuleren, waardoor ik de kijker uitdaag de ruimte op een andere manier waar te nemen. We zijn naar Warschau gegaan om te kijken hoe ver we deze grenzen konden verleggen, waarbij we recht deden aan de schitterende hedendaagse architectuur overal in de stad.” 

Dankzij de korte brandpuntsafstand en de grote scherptediepte van de NIKKOR-groothoekobjectieven kon Max de krappe interieurs en massieve infrastructuren van Warschau fotograferen, terwijl het resultaat toch altijd scherp was. Deze objectieven zijn ideaal voor architectuurfoto's omdat ze perspectief en leidende lijnen kunnen overdrijven en zo indrukwekkende beelden van gebouwen opleveren.

Max gebruikte de volgende NIKKOR-objectieven tijdens de fotosessies:

• AF-S NIKKOR 16-35mm f/4G ED VR: Dit ultragroothoekobjectief beschikt over vibratiereductie en geeft daarom een stabiel beeld aan zowel de sensor als de zoeker. Het optische ontwerp biedt een uitstekende resolutie en een hoog contrast in uiteenlopende omstandigheden.
• AF-S NIKKOR 14-24mm f/2.8G ED: Dit lichtsterke groothoekobjectief voor professionele fotografen heeft een Nano Crystal-coating die de effecten van beeldschaduwen en lichtvlekken vermindert. Het objectief biedt scherpte van rand tot rand die de scherpte van equivalente vast-brandpunt-objectieven overtreft.
• AF-S NIKKOR 24mm f/1.4G ED: Dit professionele, zeer lichtsterke groothoekobjectief staat garant voor uitzonderlijk scherpe beelden, zelfs bij weinig licht. Het grote maximale diafragma levert ook een helder zoekerbeeld. Het objectief is tevens voorzien van een Silent Wave Motor voor een snelle en stille autofocus.
• AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G: Professioneel groothoekobjectief met vaste brandpuntsafstand en een lichtsterk diafragma van f/1.4. Het objectief is voorzien van een asferisch lenselement voor een uitstekende resolutie en contrast. Dankzij de optische prestaties is dit robuuste en betrouwbare objectief bij uitstek geschikt voor fotografen die op zoek zijn naar een hardwerkend objectief.

Max heeft de fotoreeks gemaakt met Nikon’s nieuwe topmodel FX-formaat D-SLR, de D850.

Max Leitner, D850, AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G

Max Leitner, D850, AF-S NIKKOR 16-35mm f/4G ED VR

Klik hier voor meer informatie.

Over Max Leitner

Max Leitner is geboren in Stuttgart, Duitsland en ontwikkelde al op jonge leeftijd een liefde voor fotografie. Het afgelopen decennium heeft hij gereisd in de Verenigde Staten, Azië en Europa. Hij heeft in Chicago gewoond toen hij studeerde voor zijn bachelor in Fine Arts aan de School of the Art Institute of Chicago, waarbij hij zich voornamelijk richtte op trends in urban exploration, architectuur en avontuurlijke lifestyle. Sinds zijn terugkomst in mei 2016 heeft Max zijn aandacht verlegd naar persoonlijke projecten en werk voor klanten in Europa, Azië en het Midden-Oosten. Hij is voortdurend op zoek naar uitzonderlijke locaties en hun visuele uitbeelding als onderdeel van zijn doorlopende streven om normaal ontoegankelijke ruimten en plaatsen te fotograferen en hun verborgen architectonische kenmerken in beeld te brengen.
www.maxleitner.com
www.instagram.com/maxleitner

De kit

Tijdens de fotosessie gebruikte Max Leitner de volgende Nikon-apparatuur:
• D850
• AF-S NIKKOR 16-35mm f/4G ED VR  
• AF-S NIKKOR 14-24mm f/2.8G ED
• AF-S NIKKOR 24mm f/1.4G ED
• AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G

Ga voor meer informatie over de bekroonde producten van Nikon naar: www.europe-nikon.com