25/3/2015

Winnaars van het eerste Nikon European Film Festival aangekondigd

Amsterdam, 25 maart 2015 – Nikon kondigt vandaag de winnaars aan van het eerste Nikon European Film Festival in samenwerking met onafhankelijke filmorganisatie Raindance en bekroonde Italiaanse actrice en regisseur Asia Argento. 'Voiceless – Stop the Bullies' van Jagjeet Singh, Verenigd Koninkrijk, wint de hoofdprijs: de Grand Prix. Hij wint een Nikon D810-filmkit en een volledig verzorgde reis van een week naar het Cannes Film Festival in mei 2015 om te netwerken.

Tijdens de laatste beoordelingsronde in Rome werd 'Voiceless – Stop the Bullies' van Jagjeet Singh door de jury gekozen als winnaar van de Grand Prix uit de meer dan 300 korte films die werden ingezonden door Europese filmmakers in de dop. De film, die een sterke boodschap overdroeg tegen pesten, werd geprezen om de combinatie van een fascinerend verhaal en technische vakkundigheid. De door de jury gekozen winnaars van andere categorieën waren:

• Best Narrative – 'Frame of Reference' van Joel Jonsson en Christian Gardo, Zweden
• Technical Excellence – 'Powerless' van Martin Taube, Zweden
• Best Student Entry – 'L'amour' van Camille Van Wessem, Tsjechië

Er werd op het festival ook een prijs uitgereikt in de categorie Best Film as voted for by the Public. Deze was gebaseerd op individuele vind-ik-leuks en acties voor delen hiervoor op de Nikon Film Festival-hub en werd gewonnen door 'Greenwoodo' van Marko Kovac, Servië.

Het Nikon European Film Festival daagde filmliefhebbers en professionals uit om een korte film van maximaal 140 seconden te maken met het thema 'Een ander perspectief'. Binnen dit thema werden deelnemers gevraagd een perspectief te definiëren met betrekking tot hun mening over een onderwerp, hun relatie met het vertelde verhaal en de fysieke positie waaruit zij het observeren.

Asia Argento, hoofdjurylid en juryvoorzitter van het Nikon European Film Festival zei: "We waren erg onder de indruk van het ongelooflijk hoge niveau van de ingezonden films. Alle films die we hebben gezien, waren zeer origineel en vooral de manier waarop de deelnemers het thema 'Een ander perspectief' interpreteerden, vonden we erg indrukwekkend. De kwaliteit van de inzendingen van amateurfilmmakers geeft aan hoe de vernieuwingen op het gebied van technologie het maken van films nu meer dan ooit toegankelijker maakt voor een groot aantal mensen. Ik ben erg trots dat Nikon dit mogelijk maakt voor aankomende artiesten uit Europa en de rest van de wereld .”

De winnaar van de Grand Prix ontvangt een Nikon D810-filmkit en een volledig verzorgde reis van een week naar het Cannes Film Festival in mei 2015 als de bijzondere introducé van Raindance om te netwerken.

De twee winnaars van de subcategorieën 'Best Narrative' en 'Technical Excellence' ontvangen ieder een Nikon D750 en 3.000 euro aan prijzengeld. De winnaar van 'Best Student Entry' ontvangt een Nikon D750-filmkit en 2.000 euro aan prijzengeld.

De winnende filmmaker in de categorie 'Best Film as Voted for by the Public' ontvangt een Nikon D750-filmkit.