Wat inspireert je?

Ik ben van mening dat je iets wat al gedaan is niet moet herhalen, tenzij je er 100% zeker van bent dat jij het beter kunt en een unieke invalshoek of aanpak hebt. Ik laat me inspireren door interessante verhalen en de locaties die daarbij horen.

Wat motiveert je als fotograaf?

Alle verhalen verdienen het verteld te worden en ik hou ervan om verhalen te vertellen door middel van foto's. Een van mijn bekendste projecten, Via PanAm, een multimediaal project dat op verschillende platforms is gepubliceerd, heeft ontzettend veel moeite gekost, maar ik wilde het verhaal per se vertellen en vond dat ik het op de juiste manier moest vertellen.

Wat zijn je favoriete foto's?

Ik ben erg gesteld op een aantal foto's die ik heb genomen in het kader van mijn project over de zeespiegelstijging. Dat vond weinig weerklank, want het werd niet belangrijk genoeg gevonden, maar nu is het zeer relevant.

Hoelang werk je al met Nikon-producten?

Ik werk al 33 jaar met Nikon-producten, ben daarmee begonnen nog voordat ik beroepsfotograaf werd. Mijn relatie met Nikon gaat dus verder terug dan bijna al het andere!

Wat is je favoriete Nikon-camera en waarom?

Ik was destijds helemaal weg van mijn Nikon F2, een berestevige en betrouwbare camera, die het goed deed in extreme weersomstandigheden. Tegenwoordig werk ik graag met de Nikon D810, hij heeft een geweldige resolutie, videofuncties van hoge kwaliteit en een handzaam formaat.

Welke producten zul je de komende maanden het meest gebruiken?

De komende maanden ga ik werken met de Nikon D5, een camera die opvalt door zijn ongelooflijk hoge ISO-waarden, die een beetje in de buurt komen van een nachtkijker. Verder wil ik kijken wat de camera op het gebied van 4K-video in zijn mars heeft.

Wat vind je van je nieuwe rol als Nikon-ambassadeur voor Europa?

Ik vind het geweldig dat ik een groter publiek kan bereiken en de kans krijg om mijn kennis met anderen te delen en het doel en de achterliggende gedachte van mijn werk uit te leggen. Ik ben de laatste jaren steeds meer in deze rol gegroeid en ben erop gebrand om mijn kennis met anderen te delen en zowel amateur- als beroepsfotografen te inspireren.

Wat was je eerste reactie toen je werd gevraagd?

Als medeoprichter van NOOR, een organisatie die een selecte groep getalenteerde fotojournalisten en documentairemakers samenbrengt die zich concentreren op mondiale vraagstukken, was ik allereerst enthousiast over het grote publiek dat ik nu met deze vraagstukken zou kunnen laten kennismaken. NOOR werkt al tien jaar nauw met Nikon samen. Dat is begonnen toen ik een Nikon D300 kreeg aangeboden voor een kritische reportage in Nigeria. Dit voelt dus als een logische volgende stap.

Hoe denk je dat je rol zich verder zal ontwikkelen?

Mijn eerste ervaringen met Nikon dateren van 1983, dus mijn relatie met het merk duurt al langer dan mijn carrière als beroepsfotograaf. Ik hoop dat deze relatie blijft groeien en ben blij dat ik Nikon en zijn producten mag vertegenwoordigen.

Daarnaast kijk ik reikhalzend uit naar het project waaraan ik ga werken, ik wil een verhaal vertellen en zo mijn steentje bijdragen. Verder verheug ik me nu al op de fotografieworkshops, waarbij ik een nieuw publiek advies kan geven namens Nikon.