17-12-2020

TWEE FIRMWARE-UPDATES INTRODUCEREN VERBETERDE FUNCTIES VOOR CAMERA'S UIT DE Z-SERIE VAN NIKON

Amsterdam, 17 december 2020: Nikon is verheugd vandaag te kunnen aankondigen dat RAW-video-uitvoer*¹ *² van de Z 7- en Z 6-systeemcamera's nu compatibel is met externe opnameapparaten die zijn vervaardigd door Blackmagic Design*³ .

De firmware-updates maken het mogelijk om video-opnames van hoge kwaliteit die met de Z 7 of Z 6 zijn gemaakt niet alleen in de ProRes RAW-indeling, maar ook in de Blackmagic RAW-indeling vast te leggen. Video in 12-bits 4K UHD of full-HD RAW kan worden vastgelegd op een externe recorder die via HDMI is aangesloten op de Z 7 of Z 6. Hiermee worden de opnameopties voor RAW-video uitgebreid en wordt de productie van geavanceerd videowerk verder ondersteund.

Bovendien is ProRes RAW-video die is opgenomen op het externe Ninja V-opnameapparaat van Atomos ook compatibel met de nieuwste ISO-instellingen en functies voor kleurtemperatuurregeling die zijn toegevoegd aan Final Cut Pro versie 10.4.9 en latere versies van Apple. Hiermee worden de opties voor videobewerking uitgebreid wanneer Final Cut Pro wordt gebruikt.

Ondersteuning voor RAW-video-uitvoer naar een externe Blackmagic Design-recorder kan worden ingeschakeld op camera's waarbij de upgrade voor RAW-video-uitvoer al is uitgevoerd door de firmware eenvoudig bij te werken naar versie 3.2. Hiervoor is geen extra service bij een Nikon-servicecentrum nodig.

Voordat de firmware-update wordt gedownload, moet eerst een interne instelling op de camera door een geautoriseerd Nikon-servicecentrum worden aangepast om ervoor te zorgen dat RAW-video-uitvoer kan worden ingeschakeld. Aan deze service zijn kosten verbonden.


*¹  De functie voor RAW-video-uitvoer kan tegen een vergoeding worden ingeschakeld door een Nikon-servicecentrum.
Met de Z 7 is RAW-video-uitvoer alleen mogelijk bij full-HD-video's die zijn opgenomen in het FX-videoformaat en 4K UHD-video's die zijn opgenomen in het DX-videoformaat. Met de Z 6 is 4K UHD en Full-HD RAW-video-uitvoer mogelijk bij zowel het FX-als het DX-videoformaat.
*³  De Atomos Ninja V, en nu ook de Blackmagic Video Assist 5" 12G HDR en de Blackmagic Video Assist 7" 12G HDR, kunnen worden gebruikt om Nikon RAW-video vast te leggen in respectievelijk de ProRes RAW- of de Blackmagic RAW-indeling. Bij andere recorders dan de hierboven aangegeven recorders wordt de werking niet gegarandeerd (op 17 december 2020).