30-10-2019

NIKON-AMBASSADEUR SEBASTIÁN LISTE VOLGT DE ONTWIKKELINGEN EN ONTBOSSING IN HET AMAZONEGEBIED

Amsterdam, 30 oktober 2019 – De gerenommeerde fotograaf en Nikon-ambassadeur Sebastián Liste heeft een prachtige nieuwe fotoserie uitgebracht waarin hij de gevolgen onderzoekt van kolonisatie en ontbossing voor de lokale werkgelegenheid, handel, verdrijving van gemeenschappen en het milieu in het Amazonegebied.

Deze beelden zijn de nieuwste in het omvangrijke oeuvre van Sebastián, die het Amazonegebied de afgelopen acht jaar heeft vastgelegd. Uitgerust met de D850, Z 7 en NIKKOR-objectieven heeft Sebastián zich nu gericht op de Transamazonica, een snelweg dwars door de Amazone, en de dorpen die er langs liggen. Het is zijn doel om nieuwe generaties kennis bij te brengen over de veranderende geografie van het Amazonegebied, met name de sociale en politieke gevolgen en de invloed op het milieu van deze snelweg.

De Transamazonica is de op twee na langste snelweg van Brazilië* en deelt het Amazoneregenwoud in tweeën. De snelweg, waarvan met de aanleg werd begonnen in de jaren 70, maar die nooit is voltooid, was in eerste instantie bedoeld om de integratie te bevorderen in Brazilië en met de omringende landen. De snelweg wordt nog steeds gebruikt en sinds het begin worden af en toe nieuwe pogingen gedaan om verder te gaan met de aanleg, wat leidt tot nog meer veranderingen voor de omringende omgeving en de mensen die er wonen.

Sebastián zegt hierover:Brazilië heeft de ontwikkeling van deze snelweg toegestaan om zichzelf in de markt te zetten als een van de belangrijkste exporteurs ter wereld. Van rundvlees en kip tot koffie, suiker en sojabonen: de snelweg heeft economische groei met zich meegebracht en gezorgd voor werkgelegenheid in de regio. Maar hij heeft ook geleid tot massale ontbossing en vernietiging van het Amazoneregenwoud en de kolonisatie waarmee dit gepaard gaat, heeft ingrijpende gevolgen voor het leven van de lokale bevolking.”

Hoewel de mogelijkheid om te groeien en goederen te vervoeren goed was voor de economie van Brazilië, heeft de kolonisatie van het Amazonegebied ook controverse en verandering teweeggebracht. Sebastián: “De aanleg van de snelweg heeft een positieve invloed op de economie gehad, maar heeft er ook toe geleid dat de lokale bevolking uit hun gemeenschappen is verdreven, dat openbare stukken land illegaal zijn geprivatiseerd en dat duizenden mensen werken in moeilijke omstandigheden in landbouw- en veeteeltbedrijven. Er leven veel geïsoleerde gemeenschappen in het regenwoud. Ze hebben nu werk, maar hun leven is voorgoed veranderd.”

Om deze dorpen en hun bewoners vast te leggen, gebruikte Sebastián de D850, met zijn hoge snelheid, resolutie en lichtgevoeligheid, samen met de bekroonde full-frame Z 7 systeemcamera. De drie objectieven die nooit van zijn zijde weken, zijn de AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G, de AF-S NIKKOR 58mm f/1.4G en het NIKKOR Z 24-70mm f/4 S-objectief voor systeemcamera's.

Hij voegt eraan toe: “Ik had betrouwbare en robuuste apparatuur nodig terwijl ik werkte in de hete, vochtige en uitdagende omstandigheden. Ik wilde de situatie op objectieve wijze vastleggen en schoonheid vinden in het alledaagse. Hiervoor moest ik in een fractie van een seconde beelden van hoge kwaliteit kunnen vastleggen, maar toch volledige controle houden over licht en kleur. Alleen zo kon ik recht doen aan het onderwerp en het publiek bewust maken van de realiteit van de veranderingen in dit afgelegen, maar zo belangrijke deel van de wereld.”

Het programma voor speciale projecten van Nikon Europe

Het Programma voor speciale projecten van Nikon Europe biedt Nikon-ambassadeurs, getalenteerde en invloedrijke fotografen uit heel Europa, de kans om hun droomprojecten te realiseren. Het programma maakt deel uit van de continue missie van Nikon om inspirerende fotografen te ondersteunen door hen een platform te bieden voor projecten waarvoor ze een passie hebben en tegelijk een gemeenschap te creëren van creatieve kunstenaars die ernaar streven om dingen op een andere manier te doen.

Ga voor meer informatie over het project van Sebastián naar zijn pagina Speciaal project

De uitrusting

Tijdens zijn project maakte Sebastián gebruik van de volgende apparatuur:

● Camera's:
   ⚬ D850 
   ⚬ Z 7

● Objectieven: 
   ⚬ AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G 
   ⚬ AF-S NIKKOR 58mm f/1.4G 
   ⚬ NIKKOR Z 24-70mm f/4 S