30-09-2019

NIKON IS DE TROTSE SPONSOR VAN DE MARILYN STAFFORD FOTOREPORTAGE AWARD

Amsterdam, 30 september 2019: Vandaag kondigt Nikon aan dat het de trotse Europese sponsor van de Marilyn Stafford FotoReportage Award 2019 is. De wereldwijde competitie, die mogelijk wordt gemaakt door FotoDocument, is bedoeld om getalenteerde vrouwelijke fotografen in het zonnetje te zetten en om de grote rol te belichten die fotojournalistiek en documentairefotografie kunnen spelen bij het aandacht vragen voor belangrijke, maar tot nu toe nog nauwelijks gerapporteerde sociale, ecologische, economische en culturele vraagstukken.

De in de VS geboren en in het VK gevestigde, gerenommeerde fotografe Marilyn Stafford stelde de onderscheiding in 2017 in om vrouwen in dit vakgebied te helpen de erkenning te krijgen die ze verdienen. Marilyn haar eigen documentairefotografie over Algerijnse vluchtelingen in Tunesië werd beroemd en haalde in 1958 de voorpagina van The Observer, waardoor de benarde situatie van de vluchtelingen onder de aandacht van de wereld werd gebracht.

De nu jaarlijkse onderscheiding stelt GBP 2000 ter beschikking om een professionele vrouwelijke fotograaf in staat te stellen en documentair fotoverslag te maken en om tegelijk binnen het traditioneel door mannen gedomineerde vakgebied van de fotojournalistiek aan vrouwelijke fotografen een platform te bieden waarop ze hun werk kunnen promoten. Het optreden van Nikon als sponsor doet recht aan de voortdurende inzet van het bedrijf om vrouwelijk talent binnen de fotografiebranche te koesteren.

Grondlegster en baanbrekend fotografe Marilyn Stafford zei: "Ik ben ontzettend blij dat we voor de onderscheiding van dit jaar samen kunnen werken met Nikon. Ik ben zelf een Nikon-gebruiker en de apparatuur van Nikon is gedurende mijn gehele carrière een betrouwbare metgezel geweest en heeft mij en talloze andere fotografen in staat gesteld om ons cruciale werk te doen. De ondersteuning van Nikon is van essentieel belang om licht te kunnen werpen op enkele van de meest urgente wereldwijde vraagstukken en om duidelijk te maken hoe vrouwen door middel van de kracht van hun fotografie helpen deze vraagstukken aan te pakken."

Rebecca Newton, PR Manager van Nikon UK, zei: "We zijn verheugd om als sponsor op te treden voor de Marilyn Stafford FotoReportage Award die is ingesteld ter bevordering van het ongelooflijk belangrijke werk dat door talentvolle vrouwelijke fotografen in heel Europa en de rest van de wereld wordt verricht. Fotografen voorzien van de apparatuur waarmee ze hun verhalen kunnen vertellen, staat centraal bij wat we doen. We zijn vereerd om ondersteuning te mogen bieden aan hen die volgen in de voetstappen van Marilyn Stafford zelf en door middel van inspirerende beelden werkelijke veranderingen in de wereld bewerkstelligen."

Aanvragen kunnen nu worden gedaan door vrouwelijke fotografen van elke nationaliteit en in elke fase van hun carrière, mits ze ten minste één documentair fotoverslag hebben gemaakt waarin positieve oplossingen op lokaal of mondiaal niveau voor de belangrijkste vraagstukken ter wereld worden gepresenteerd.

Inzendingen worden beoordeeld door een panel van deskundigen uit de branche, waaronder Marilyn Stafford en Rebecca Newton van Nikon. De winnares wordt in december bekendgemaakt en ontvangt de beurs voor haar project. Tevens wordt haar uiteindelijke werk op de Nikon School in centraal Londen vertoond aan een speciaal daarvoor uitgenodigd publiek.

Over de onderscheiding

Deelnemers moeten een aanvraagformulier invullen en een bestaand documentair oeuvre van minimaal 15 foto's over een willekeurig onderwerp aanleveren waaruit blijkt dat ze een consistent en samenhangend visueel verhaal kunnen overbrengen en uitmuntende beelden kunnen produceren. De termijn voor inzendingen sluit op 15 november 2019. Deelnemers moeten ouder zijn dan 18 jaar en kunnen elke nationaliteit hebben. Ga naar de website van Marilyn Stafford of FotoDocument voor meer informatie: https://www.marilynstaffordphotography.com/fotoaward
https://fotodocument.org/fotoaward/

Over Marilyn Stafford

Marilyn Stafford werd geboren in Cleveland, Ohio, VS. Haar fotografiecarrière werd in 1948 per ongeluk in New York gelanceerd toen vrienden haar vroegen om Albert Einstein te fotograferen. Marilyn heeft nadien een breed scala aan onderwerpen gefotografeerd, waaronder vluchtelingen, inheemse volkeren, internationale mode en prominente historische figuren. Ondanks haar pensionering in 1980 blijft ze de weg vrijmaken voor vrouwelijke aspirant-fotojournalisten. Daartoe stelde ze in 2017 de Marilyn Stafford FotoReportage Award in om een platform te bieden voor promotie van het werk van getalenteerde vrouwelijke fotografen en om een inhaalslag te bewerkstelligen in een door mannen gedomineerde branche. Marilyn is nu woonachtig aan de zuidkust van Engeland.