29-07-2019

WINNAARS VAN DE NIKON PHOTO CONTEST 2018-2019

Amsterdam, 29 juli 2019: Nikon Corporation is verheugd de winnaars van de Nikon Photo Contest 2018-2019 te kunnen aankondigen. De Nikon Photo Contest werd voor het eerst in 1969 gehouden en viert dit jaar zijn 50e verjaardag. Het is een van de grootste fotowedstrijden ter wereld en de editie 2018-19 was goed voor een recordaantal van 97.369 inzendingen van 33.000 deelnemers uit 170 landen en regio's. Inzendingen konden meedoen in drie categorieën: Open, Next Generation en Short Film (open, volgende generatie en korte film).

Winnaars van de Nikon Photo Contest 2018-2019

Open Award Gold Prize: Hope
Thaib Chaidar (Indonesië)

Next Generation Gold Prize: Fanghua - (Momenten uit onze jeugdjaren)
Tu Jinghan (China)

Short Film Gold Prize: Exulansis
Sara Crochet (VS)

De winnaars werden geselecteerd door een onafhankelijk internationaal panel van juryleden onder leiding van de wereldberoemde artdirector Neville Brody, die net als vorig jaar weer de rol van hoofdjurylid vervulde.

Neville Brody blikt terug op de Nikon Photo Contest van dit jaar:

"Bij deze wedstrijd spelen veel vragen een rol, zoals 'Wat is de rol van fotografie in de toekomst?'. Fotografie verandert onze levens. Het is overal om ons heen en tegenwoordig wordt onze wereld meer in beelden dan in woorden uitgedrukt. Fotografie is een internationale taal die beïnvloedt hoe we als mensen en als maatschappij zijn en die steeds belangrijker zal worden. De verscheidenheid aan beelden die werden geselecteerd voor de wedstrijd - de verhalen, de verbanden en de verrassingen - zal inspireren tot een fascinerend debat over de wereld waarin we leven en over de manier waarop we deze beschouwen."

De winnaars van het goud, zilver en brons in elke categorie werden geselecteerd op basis van verschillende criteria, waaronder hun geschiktheid voor het thema van de categorie, de kracht van de boodschap en de mate van creativiteit. Naast de vijf gouden onderscheidingen ontving één inzending de Participants’ Choice-prijs en werd een andere speciale prijs toegekend ter ere van de 50e verjaardag van de Nikon Photo Contest. In totaal werden 47 prijzen uitgereikt.

De aankondiging van de winnaar van de Grand Prize zal tijdens de officiële prijsuitreiking in Tokio op 23 augustus 2019 plaatsvinden.

Alle winnende foto's en video's vindt u op de website van de Nikon Photo Contest 2018-2019, samen met de gegevens over hun inzenders.

De Nikon Photo Contest is bedoeld om de fotografiecultuur voor zowel professionals als amateurs te verrijken. Sinds de eerste wedstrijd in 1969 werd gehouden, hebben meer dan 440.000 fotografen over de hele wereld meer dan 1.710.000 inzendingen ingediend. Dit maakt de wedstrijd tot een echt internationaal evenement.