29-05-2019

Nikon-ambassadeur Pieter ten Hoopen legt liefdesverhalen vast van koppels en families die zijn getroffen door de wereldwijde vluchtelingencrisis

Amsterdam, Nederland, 29 mei 2019 – Nikon-ambassadeur Pieter ten Hoopen legt in zijn nieuwe fotografieproject liefdesverhalen bloot van koppels en families die zijn getroffen door de huidige wereldwijde vluchtelingencrisis.

Pieter reisde naar Turkije en Mexico, waar hij de blijvende liefde en kracht vastlegde van degenen die onvrijwillig hun thuisland hebben moeten ontvluchten. Hun unieke liefdesverhalen zijn voor iedereen herkenbaar en deze relaties vormen voor velen de grootste drijfveer voor een betere toekomst. Door het vertellen van deze verhalen hoopt Pieter de stereotypen en stigma's te doorbreken die met vluchtelingen gepaard gaan.

Om milieutechnische, politieke, economische of culturele redenen zijn er momenteel meer vluchtelingen dan ooit. Tot op heden zijn er 68,5 miljoen mensen die gedwongen hun huis zijn ontvlucht. Onder hen bevinden zich bijna 25,4 miljoen vluchtelingen, waarvan de helft jonger is dan 18 jaar¹. Uitgerust met de Nikon D850Z 7-systeemcamera en NIKKOR-objectieven wilde Pieter deze crisis vastleggen vanuit een ander perspectief, een waarin mensen als individuen in plaats van cijfers worden gezien.

Een ander perspectief
Pieter staat bekend om zijn bekroonde fotojournalistiek en storytelling, en is altijd bezig met persoonlijke projecten die recht uit zijn hart komen en zich met name richten op humanitaire crises en oorlogen.

Hij zegt: "Als we het vandaag de dag over vluchtelingen hebben, praten we nauwelijks over mensen en vooral over cijfers, feiten en statistieken. Ik wilde de situatie uit een ander perspectief laten zien. Waarom ontvluchten mensen hun vertrouwde omgeving en wat doet dat met ze? Hoe kunnen we doorgronden wat deze mensen hebben meegemaakt? Een van de meest basale dingen waar we allemaal over beschikken, is liefde. Daarom wilde ik een verhaal vertellen over de liefde en hoe zij ons zelfs in tijden van tegenspoed aanspoort tot hoop en positiviteit."  

Toevlucht zoeken
Pieters project begon met het vastleggen van het leven van Syrische vluchtelingen die hun heil in Istanbul hadden gevonden. Daarnaast bezocht hij vluchtelingen die vanuit Centraal-Amerika naar de grens tussen de VS en Mexico optrokken in een van de beruchte vluchtelingenkaravanen. Pieter fotografeert de harde realiteit van het vluchtelingenbestaan: koppels die zijn opgejaagd door bendes en ouders die hun kinderen een veilig onderkomen willen geven. De foto's laten echter ook het primaire belang van genegenheid en menselijke relaties zien.

Pieter legt uit: "De meeste mensen die ik heb gefotografeerd, vluchten vanwege armoede, geweld, politieke onderdrukking of klimaatverandering. Ik was verbaasd hoe openlijk zij over de liefde spraken. Dit zijn mensen die de meest verschrikkelijke dingen hebben meegemaakt, iets wat wij vanuit een westers perspectief vaak niet kunnen begrijpen. Zij vertrouwen erop dat liefde en relaties hun einddoel zijn. De liefde is voor hen een overlevingsmiddel en misschien wel het sterkste dat er bestaat."

De uitrusting
Tijdens zijn reis gebruikte Pieter voor het vastleggen van intieme portretten de D850 vanwege zijn snelheid, resolutie en lichtgevoeligheid, in combinatie met de nieuwe Z 7-systeemcamera voor het maken van filmbeelden. Deze camerabody's werden door Pieter uitgerust met het AF-S NIKKOR 28mm f/1.4E ED-objectief.

Hij zegt: "De D850 is een van mijn favoriete camera's en geweldig voor het maken van stilstaande beelden. Als ik eropuit ga, neem ik twee body's mee en laat ik er een in het hotel achter als reserve. Ik kreeg ook de mogelijkheid om de Z 7 uit te proberen, wat voor mij een nieuwe ervaring was. Voor mijn werk moet ik veel wandelen, rennen en springen, en het lichte gewicht van de Z 7 was daar perfect voor. Dankzij de digitale zoeker kon ik door het objectief precies zien wat ik aan het vastleggen was, wat heel handig is als je op pad bent."

Het programma voor speciale projecten van Nikon Europe

Het programma voor speciale projecten van Nikon Europe biedt Nikon-ambassadeurs – getalenteerde en invloedrijke fotografen uit heel Europa – de mogelijkheid om hun droomprojecten te realiseren. Het programma maakt onderdeel uit van Nikon's voortdurende missie om inspirerende fotografen te ondersteunen met een platform dat hen in staat stelt om van hun passie een project te maken, en waarop ze deel uitmaken van een groep visuele kunstenaars die dingen anders wil doen.

Meer informatie over Pieters project is te vinden op de pagina met zijn Speciaal project

De uitrusting

Pieter gebruikte voor zijn project de volgende apparatuur:

● Camera's:
   ⚬ D850 
   ⚬ Z 7

● Objectieven: 
   ⚬ AF-S NIKKOR 28mm f/1.4E ED
   ⚬ AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G 

Over Pieter

Pieter ten Hoopen is een ervaren en internationaal gerenommeerde fotograaf en filmmaker, en woont in het Zweedse Stockholm. Zijn portfolio bestaat uit fotoreportages, persoonlijke projecten en commerciële opdrachten, en hij beschikt over een breed spectrum aan vaste klanten, waaronder The New Yorker, New York Times Magazine, Le Monde en Plan International.

¹  https://www.unhcr.org/figures-at-a-glance.html