30-04-2019

Nikon-ambassadeurs Bénédicte Kurzen en Sanne De Wilde documenteren de complexiteit van tweelingen in Nigeria

Amsterdam, 30 april 2019 – In een nieuw fotoproject onderzoeken Nikon-ambassadeurs Bénédicte Kurzen en Sanne De Wilde de verschillende opvattingen over tweelingen in de hedendaagse Nigeriaanse samenleving. Uitgerust met de D850, Z 7 en NIKKOR-objectieven dompelden de fotografen zich onder in de gemeenschappen van Igbo-Ora, waar meer tweelingen worden geboren dan waar ook ter wereld¹, de stad Abuja, die een donkerdere geschiedenis van tweelingen in het land vertegenwoordigt, en Calabar, waar tradities en opvattingen ingrijpend zijn veranderd.

In West-Afrika worden bijna viermaal zoveel tweelingen geboren als in de rest van de wereld¹. Als gevolg van dit hoge geboortecijfer hebben zich in Nigeria verschillende opvattingen en praktijken over tweelingen geworteld. Zo worden tweelingen gevierd en aanbeden, maar ook gedemoniseerd. In veel gebieden zijn heiligdommen gebouwd om de geest van tweelingen te aanbidden en worden tweelingbroers en -zussen aangemoedigd hun gelijkheid te omarmen en zich gelukkig te prijzen dat ze zo'n onlosmakelijke band hebben. In andere gebieden worden tweelingen naar verluidt nog steeds vermoord omdat men denkt dat ze ongeluk brengen.

Vooroordelen overstijgen
Hoewel Bénédicte en Sanne vóór dit project nog nooit met iemand hadden samengewerkt, sloegen ze de handen ineen om meer begrip te krijgen van het leven van tweelingen in Nigeria, niet alleen van de manier waarop de samenleving ertegen aankijkt, maar ook van hun genetische band, via krachtige portretten en composities waarin de wisselwerking tussen tweelingen wordt verbeeld.

Bénédicte Kurzen zegt hierover:Tweelingen zijn symbolische figuren op veel verschillende plekken overal ter wereld, maar nergens meer dan in Nigeria. Naar aanleiding van de negatieve berichtgeving over de behandeling van tweelingen in dit land wilden we de complexe mythologie die aan deze donkere geschiedenis ten grondslag ligt, onder de loep nemen, terwijl we ook wilden laten zien dat tweelingen op de meeste plekken juist worden aanbeden.”

Tegengestelde opvattingen
Hun twaalf weken durende reis begon in Abuja. In de buurt van deze plaats werden tweelingen naar verluidt tot enkele jaren geleden nog steeds gedood, bijvoorbeeld door vergiftiging. Aangezien bij tweelingen de kans groter is dat de moeder tijdens de bevalling overlijdt, zien sommige mensen tweelingen nog steeds als een gevaar voor het bestaan van de gemeenschap of als mensen met 'vreemde krachten'.

De stad Igbo-Ora daarentegen is trots op zijn tweelingencultuur. De stad noemt zichzelf de 'tweelinghoofdstad van de wereld' en organiseert een jaarlijks tweelingenfestival. In bijna elk huis hier woont ten minste één tweeling en de gemeenschap viert dit.

Sanne De Wilde zegt hierover: “In Westerse samenlevingen worden tweelingen gezien als iets biologisch, maar in Afrika gaat het om de spirituele band die je opbouwt als je dezelfde baarmoeder hebt gedeeld. In Igbo-Ora worden tweelingen aangemoedigd hun gelijkheid te omarmen en worden ze tot op latere leeftijd hetzelfde behandeld, kleden ze zich hetzelfde en eten ze hetzelfde. We wilden deze symmetrie laten zien in onze beelden.”

Calabar, een stad in Zuid-Nigeria, vertegenwoordigt een gebied waar de opvattingen zijn veranderd. Aan het eind van de 19e eeuw opende Mary Slessor, een zendelinge uit Schotland, hier een kliniek in een afgelegen dorp. Door tweelingen groot te brengen, maakte ze met succes een eind aan de gangbare praktijk van kindermoord op tweelingen onder het Ibibio-volk. Vandaag de dag leeft haar nalatenschap voort en wordt ze in zowel Nigeria als Europa geëerd voor de invloed die ze had. 

De uitrusting
Beide fotografen gebruikten de D850, met zijn combinatie van resolutie, snelheid en lichtgevoeligheid, om meer dan vijftig tweelingen vast te leggen in drie verschillende delen van het land. In het laatste deel van het project in Calabar gebruikte Bénédicte ook de Z 7 in combinatie met het NIKKOR Z 24-70mm f/4 S-objectief. De AF-S NIKKOR 35mm f/1.8G ED, AF-S NIKKOR 58mm f/1.4G en AF-S NIKKOR 24-70mm f/2.8G ED completeerden hun uitrusting.

Sanne zegt hierover: De beeldkwaliteit van de D850 is fantastisch. Of je nu een groothoekopname of een portret maakt, je weet dat het resultaat altijd superscherp is, maar toch gevoelig voor licht en vol nuance en expressie. Ook de lichte en compacte Z 7 is van onschatbare waarde voor ons soort werk. We kunnen niet wachten om hem nog verder te testen tijdens toekomstige projecten.”

Pratend over hun passie voor het project concludeert Bénédicte: “Het doel van dit project was te begrijpen hoe complex de omgang met tweelingen in Nigeria is, niet om dit te simplificeren. We spraken met tweelingen die er zeer trots op zijn dat ze een tweeling zijn en hoorden over de bijzondere band die ze hierdoor ervaren. Andere tweelingen zijn geboren in een gemeenschap waar tweelingen worden veroordeeld en proberen uit angst hun symmetrie en gelijkheid te verbergen. Door ons onder te dompelen in het land, de samenleving en de gemeenschap van tweelingen, zagen we hoe het pijnlijke verleden van tweelingen een belangrijk onderdeel is geworden van een toekomst waarin tweelingen worden gevierd.”

Het programma voor speciale projecten van Nikon Europe

Het programma voor speciale projecten van Nikon Europe biedt Nikon-ambassadeurs, getalenteerde en invloedrijke fotografen uit heel Europa, de kans om hun droomprojecten te realiseren. Het programma maakt deel uit van de permanente missie van Nikon om inspirerende fotografen te ondersteunen door hen een platform te bieden voor projecten waar ze een passie voor hebben en tegelijk een gemeenschap te creëren van creatieve kunstenaars die ernaar streven om dingen op een andere manier te doen.

Ga voor meer informatie over het project van Bénédicte en Sanne naar hun pagina's binnen onze speciale projecten: Sanne&Bénédicte.

De uitrusting

Tijdens hun project gebruikten Bénédicte en Sanne de volgende uitrusting:

● Camera's:
   ⚬ D850 
   ⚬ Z 7

● Objectieven: 
   ⚬ NIKKOR Z 24-70mm f/4 S 
   ⚬ AF-S NIKKOR 35mm f/1.8G ED 
   ⚬ AF-S NIKKOR 58mm f/1.4G 
   ⚬ AF-S NIKKOR 24-70mm f/2.8G ED 

Over Bénédicte en Sanne

Bénédicte en Sanne ontmoetten elkaar via NOOR, een collectief van ethische fotografen, dat zich de afgelopen tien jaar heeft onderscheiden door krachtige verhalen te vertellen.

Over NOOR

NOOR is een wereldwijd, meertalig collectief van zeer talentvolle journalisten, schrijvers, fotografen, kunstenaars en filmmakers die onze wereld vastleggen, onderzoeken en ervan getuigen.

NOOR, dat zijn naam ontleent aan het Arabische woord voor licht, werd in 2007 opgericht als platform waar de leden financiële zeggenschap over hun werk hebben en profiteren van de kracht van een groep in een veranderend medialandschap.

www.noorimages.com

¹  http://www.bbc.co.uk/worldservice/people/highlights/010607_twins.shtml