22-02-2019

Nikon ontwikkelt nieuwe firmware voor haar full-frame systeemcamera's, de Nikon Z 7 en Nikon Z 6

Nikon blijft zich met het toevoegen van nieuwe functies en verbeterde mogelijkheden voldoen aan de wijzigende wensen van de gebruiker

Amsterdam, 22 februari 2019: Nikon heeft de ontwikkeling van nieuwe firmware voor haar full-frame systeemcamera's aangekondigd, de Nikon Z 7 en Nikon Z 6. Met de firmware zijn nieuwe functies mogelijk zoals oogherkenning AF, RAW-video-uitvoer en ondersteuning voor CFexpress-geheugenkaarten. Daarnaast worden de AF/AE-functies van de camera verbeterd.

De Z-serie blijft voldoen aan de wijzigende wensen van de gebruiker en de volgende generatie beeldverwerkingsbeleving bieden die hun creatieve bedoelingen stimuleren.

De volgende functies en mogelijkheden worden met de nieuwe firmware geleverd

1. Ondersteuning voor oogherkenning AF voor het maken van foto's (wordt naar verwachting in mei 2019 uitgebracht)
Oogherkenning AF is ideaal voor portretfotografie. De oogherkenning AF die in ontwikkeling is, werkt met zowel de scherpstelstand AF-S (enkelvoudige AF), die handig is bij het fotograferen van stilstaande menselijke onderwerpen, als de scherpstelstand AF-C (continue AF), die effectief is bij het fotograferen van degenen die vaak hun houding aanpassen. De functie kan meerdere ogen detecteren zodat de gebruiker kan selecteren waarop de camera moet scherpstellen. Hierdoor wordt er meer flexibiliteit bij het fotograferen van meerder personen geboden.

2. Verhoogde AF/AE-prestaties (wordt naar verwachting in mei 2019 uitgebracht)
AE-tracking (automatische belichting) is naast de huidige AF-tracking binnenkort mogelijk bij continue stand voor hoge snelheid (uitgebreid). AF-prestaties bij weinig licht worden ook verbeterd, waardoor een snellere autofocus bij donkere of weinig verlichte omgevingen met zowel het maken van foto's als het opnemen van video's mogelijk wordt.

3. Ondersteuning voor RAW-video-uitvoer (introductiedatum wordt nog aangekondigd)
Uitvoer van 4K UHD en Full HD RAW-gegevensstroom vanaf de camera wordt ondersteund. De uitvoer RAW-gegevensstroom kan dan in de compatibele RAW-indeling met een externe recorder worden opgenomen. Hierdoor kunnen gebruikers rijke 12-bits kleuren gebruiken om flexibele kleurgradaties te behalen.

4. Ondersteuning voor CFexpress-geheugenkaarten (introductiedatum wordt nog aangekondigd)
De nieuwe firmware biedt ondersteuning voor CFexpress, een nieuwe standaard voor geheugenkaarten die gebruikers meer zekerheid bieden. Ze leveren prestaties met hoge snelheid voor een efficiëntere workflow. Na de upgrade kunnen gebruikers zowel CFexpress- als XQD-kaarten afwisselend in hun camera gebruiken. Behalve aan de Z 7 en Z 6 wordt de ondersteuning voor de CFexpress-geheugenkaart in de toekomst ook aan de Nikon D5 (XQD-type), Nikon D850 en Nikon D500 digitale SLR-camera's toegevoegd.

XQD is een handelsmerk van Sony Corporation.
CFexpress is een handelsmerk van de CompactFlash Association (CFA).