23-08-2018

Nikon brengt de AF-S NIKKOR 500mm f/5.6E PF ED VR uit, een superteleobjectief dat compatibel is met het Nikon FX-formaat.

Biedt uitzonderlijke handzaamheid wat supertelefotografie uit de hand plezierig maakt, en superieure optische prestaties en functionaliteit

Amsterdam, 23 augustus 2018: Nikon is verheugd de nieuwe AF-S NIKKOR 500mm f/5.6E PF ED VR te kunnen aankondigen. Een superteleobjectief met een vaste brandpuntsafstand dat compatibel is met Nikon FX-formaat digitale SLR-camera's.

De AF-S NIKKOR 500mm f/5.6E PF ED VR is een krachtig FX-formaat superteleobjectief dat een brandpuntsafstand van 500 mm ondersteunt. Het gebruik van een PF-lenselement (Phase Fresnel) heeft de grootte en het gewicht van het objectief aanzienlijk verminderd wat supertelefotografie uit de hand eenvoudig en plezierig maakt.

De grootte van dit objectief met een maximum diameter van 106 mm en lengte van 237 mm is enorm verminderd. Het gewicht is circa 1460 gram (ongeveer hetzelfde gewicht als de AF-S NIKKOR 70-200mm f/2.8E FL ED VR). Andere 500mm-objectieven wegen normaal meer dan 3000 gram. De AF-S NIKKOR 500mm f/5.6E PF ED VR is gebouwd met stofbestendigheid en druipwaterdichtheid, wat naast de fluorcoat die op het oppervlak van de voorste lenselement is aangebracht, tijdens het fotograferen goede hanteerbaarheid mogelijk maakt.

Dankzij het gebruik van één PF-lenselement en drie elementen van ED-glas is uitzonderlijk scherpe en gedetailleerde weergave mogelijk, die compatibel is met digitale camera's met een groot aantal pixels. Daarnaast reduceren de materialen die in het nieuwe door Nikon ontwikkelde PF-lenselement zijn gebruikt, PF-lichtvlekken (diffractie) effectief. Er zijn zeer heldere beelden mogelijk via de synergetisch effecten van de coatingtechnieken van Nikon (vanaf de Nano Crystal Coat) die erg effectief zijn bij het regelen van beeldschaduwen en lichtvlekken.

De AF-snelheid is verhoogd door lenselementen in de scherpstelgroep lichter te maken. De AF-S NIKKOR 500mm f/5.6E PF ED VR is ook voorzien van een VR-mechanisme dat correctie van cameratrilling equivalent met een sluitertijd die 4,0 stops korter* biedt. Daarnaast is de stand SPORT VR toegepast. De stand SPORT is dankzij de stabilisatie van het beeld in de zoeker vooral effectief bij het fotograferen van snelbewegende en onvoorspelbare onderwerpen zoals wilde vogels of bij onderwerpen zoals sportevenementen en wanneer u films opneemt.

Door het gebruik van de FTZ-vattingadapter kan het objectief met de systeemcamera met de Z-vatting worden gebruikt, die ook vandaag wordt aangekondigd. Gebruikers kunnen van superteleopnamen genieten bij de brandpuntsafstand van 500 mm met een systeem dat compacter dan ooit tevoren is geworden.

Nikon brengt ook de DF-M1 laserzoeker uit (apart verkrijgbaar). Een accessoire dat bij het fotograferen met een superteleobjectief erg effectief is. Omdat met superteleopnamen slechts een smalle beeldhoek in de zoeker zichtbaar is, is het onderwerp makkelijk kwijt te raken. Met dit accessoire kunt u het beoogde onderwerp blijven volgen, zelf als het opeens beweegt.

Het gebruik van een PF-lenselement heeft het maken van een kleiner en lichter objectief mogelijk gemaakt. Dit objectief kan worden meegenomen naar plaatsen die met vorige superteleobjectieven moeilijk waren. Door de kleinere afmeting en het lichtere gewicht hoeft u ook geen statief meer te gebruiken, wat het uit de hand fotograferen met een superteleobjectief eenvoudig maakt. De AF-S NIKKOR 500mm f/5.6E PF ED VR vergroot de mogelijkheden voor fotograferen met een superteleobjectief aanzienlijk door superieure prestaties met een compact formaat en licht gewicht te combineren.

Belangrijkste functies

- Aanzienlijk kleiner en lichter dankzij het gebruik van een PF-lenselement (Phase Fresnel)
- Een stofbestendige en druipwaterdichte constructie en het gebruik van fluorcoat van Nikon die effectief stof, waterdruppels, vet en vuil afstoot
- Geavanceerde optische technologie die bij één PF-lenselement en drie elementen van ED-glas zijn gebruikt voor uitzonderlijk scherpe en gedetailleerde weergave die compatibel is met digitale camera's met een groot aantal pixels
- Optische prestaties die op geen enkele wijze worden opgeofferd wanneer de TC-14E III AF-S teleconverter wordt gebruikt
- Materialen die in het nieuwe PF-lenselement zijn gebruikt, regelen PF-lichtvlekken (diffractie) effectief
- Het effectief onderdrukken van beeldschaduwen en lichtvlekken wordt bereikt door het gebruik van Nano Crystal Coat, wat heldere beelden mogelijk maakt
- De AF-snelheid is verhoogd door lenselementen in de scherpstelgroep lichter te maken
- Voorzien van een VR-mechanisme dat correctie van cameratrilling biedt die equivalent is met een sluitertijd die 4,0 stops korter* is
- VR-mechanisme voorzien van twee standen: NORMAAL en SPORT
- Elektromagnetisch diafragmamechanisme is gebruikt voor zeer nauwkeurige diafragmaregeling

* Gemeten in overeenstemming met CIPA-normen in de stand NORMAAL wanneer een digitale SLR-camera voorzien van een full-frame kleinbeeldequivalent beeldsensor wordt gebruikt.