05-01-2016

De Nikon D500: Dé altijd verbonden DX-formaat camera met professionele functies

De D500 is voorzien van eigen Nikon-technologie die altijd beschikbare naadloze verbindingen met andere communicatieapparaten waarborgt.

Amsterdam, 5 januari 2016: Nikon Corporation kondigt met trots de Nikon D500 aan, een toonaangevende DX-formaat digitale SLR-camera die de superieure prestaties van een FX-formaat digitale SLR-camera combineert met een handzame camerabody en verbeterde gebruiksmogelijkheden.

De Nikon D500 is ontworpen als antwoord op de veranderende voorkeuren van consumenten en de steeds geavanceerdere fotobehoeften van amateurfotografen. De camera speelt ook in op de toenemende behoefte aan altijd beschikbare verbindingen tussen camera's en andere persoonlijke apparaten.

Daarom is de Nikon D500 uitgerust met een van de meest geavanceerde AF-systemen voor camera's voor amateurfotografen. Ook biedt de camera als eerste van de Nikon DX-formaat camera's de mogelijkheid om video in 4K UHD op te nemen en is de camera bovendien de eerste Nikon-camera met altijd beschikbare verbindingen, zodat foto's direct via SnapBridge kunnen worden gedeeld.

“We leven in een nieuwe tijd waarin we voortdurend via beelden contact met elkaar leggen. Daarom worden fotoliefhebbers steeds kritischer en stellen ze steeds hogere eisen aan hun camera. Wij lopen met onze innovatie hierop vooruit en hebben de kracht van een FX-formaat camera toegepast in de D500, zodat we tegemoet komen aan de voorkeur van consumenten en professionele fotografen voor superieure beeldtechnologie”, zegt Tadashi Nakayama, Corporate Vice President, Sector Manager van de Marketing Sector van de Imaging Business Unit van Nikon.

Geconcentreerde kracht

De D500 blinkt uit in het volgen van bewegingen omdat de camera is voorzien van hetzelfde 153-punts AF-systeem van de volgende generatie als de D5. Nauwkeurige scherpstelling op het onderwerp, zelfs tijdens snelle continu-opnamen met een snelheid van circa 10 bps, biedt de garantie dat motorsporten en reisavonturen perfect worden vastgelegd. Fotoliefhebbers die beelden vol actie of roerende momenten willen opnemen, kunnen deze nu exact vastleggen in 4K UHD-films dankzij de nieuwe EXPEED 5-beeldverwerkingsengine waarmee de D500 een hoge beeldkwaliteit kan produceren. De D500 ondersteunt ook een groot gevoeligheidsbereik van ISO 100 tot 51.200, dat uitbreidbaar is tot Hi 5 (equivalent met ISO 1.640.000), zodat in allerlei lichtomstandigheden zeer indrukwekkende resultaten worden verkregen. Door sterke prestaties en veelzijdigheid te combineren met een handige wendbaarheid, vormt de D500 een hulpmiddel waarmee fotografen hun creatieve visie tot uiting kunnen brengen in schitterende beelden en al hun creatieve mogelijkheden ten volle kunnen benutten.

Naadloze, altijd beschikbare verbinding met SnapBridge

De D500 is de eerste camera van Nikon die altijd beschikbare draadloze verbindingen met smartapparaten biedt via Bluetooth Low-Energy. Dankzij deze nieuwe innovatie van Nikon kunnen beelden wanneer ze worden vastgelegd continu, direct en in real-time van de camera naar het smartapparaat worden overgezet, waardoor fotografie deel gaat uitmaken van sociale contacten. Dit gebeurt automatisch zonder dat de beeldoverdracht op de camera hoeft te worden geactiveerd. Daarbij blijft het stroomverbruik bij beide apparaten laag, wat ideaal is voor gebruikers die onderweg zijn.

Belangrijkste functies van de D500

1. Krachtige 153-punts AF die in allerlei verschillende opnameomstandigheden perfect scherpstelt op het onderwerp
De Multi-CAM 20K-autofocussensormodule van de D500 biedt een configuratie met een hoge dichtheid van 153 scherpstelpunten (99 kruissensoren) waarmee een zeer groot gedeelte van het beeldveld wordt gedekt. Dit betekent dat zelfs op snelbewegende onderwerpen nauwkeurig kan worden scherpgesteld. De AF-functie is omlaag aangepast tot -4 LW¹ bij het middelste scherpstelpunt en tot -3 LW¹ bij alle overige scherpstelpunten, zodat de AF zelfs bruikbaar is in situaties met zeer weinig licht of bij opnamen van onderwerpen met een laag contrast. Een nieuwe AF-engine en een nieuwe RGB-sensor met 180K pixels dragen ook bij aan het realiseren van uitzonderlijk goede AF-prestaties bij allerlei verschillende onderwerpen.
¹ ISO 100, 20°C.

2. Snelle continu-opnamen met een snelheid van circa 10 bps voor maximaal 200 opnamen (14-bits ongecomprimeerd RAW)
De D500 biedt snelle continu-opnamen met een snelheid van circa 10 bps¹ voor maximaal 200 opnamen in de JPEG-indeling en 200 opnamen in de 14-bits ongecomprimeerde RAW-indeling zonder dat de opnamesnelheid afneemt. Bij deze snelheid kunnen zelfs bewegende onderwerpen nauwkeurig binnen een grote beeldhoek worden gevolgd, waarbij wordt geprofiteerd van het stabiele zoekerbeeld van de camera en de grootste diagonale kijkhoek ooit² van circa 30,8°.
¹ Beeldsnelheden bij benadering bij een volledig opgeladen EN-EL15 oplaadbare Li-ionaccu, met gebruik van continue servo-AF, een sluitertijd van 1/250 sec. of korter en standaardwaarden voor de overige instellingen.
² Op 6 januari 2016, van D-SLR-camera's met een APS-C-beeldsensor. Op basis van onderzoek door Nikon.

3. De unieke voordelen van een compact DX-systeem: extra handzaamheid bij teleopnamen
Nikon's DX-formaat D500 biedt een beeldhoek die equivalent is met die van een objectief waarvan de brandpuntsafstand circa 1,5× zo groot is¹. Hierdoor kan bij teleopnamen een kleiner, lichter objectief met een kortere brandpuntsafstand worden gebruikt en kan worden geprofiteerd van prestaties die vergelijkbaar zijn met die van het FX-formaat topmodel, de D5. De handzaamheid van de camera wordt ook verbeterd door het kitobjectief, de AF-S DX NIKKOR 16-80mm f/2.8-4E ED VR, 's werelds lichtste² normale zoomobjectief met 5× zoom, waardoor de camera slechts circa 1340 gram³ weegt wanneer het objectief op de D500 is bevestigd.
¹ Kleinbeeldequivalent.
² Van normale zoomobjectieven met 5× zoom en een maximaal diafragma van f/2.8 in de groothoekstand die compatibel zijn met digitale SLR-camera's met verwisselbaar objectief en een APS-C-beeldsensor en die beschikbaar zijn vanaf 2 juli 2015. Op basis van onderzoek door Nikon.
³ Inclusief accu, XQD/SD-geheugenkaart en objectief.

4. 4K UHD-video, geschikt voor professionele producties
De D500 kan maximaal 29 min. en 59 sec.¹ aan video in 4K UHD (3840 × 2160)/30p/25p/24p en 1080/60p opnemen, waarbij gelijktijdige uitvoer via HDMI beschikbaar is. Het is ook mogelijk om in de camera time-lapse-films in 4K UHD te genereren. In de Full HD- of HD-filmstand vermindert de functie voor elektronische vibratiereductie² van de D500 de effecten van cameratrilling in horizontale, verticale en geroteerde richting tijdens filmopnamen uit de hand. Actieve D-Lighting zorgt voor behoud van details in hoge lichten en schaduwen en produceert filmopnamen met een natuurlijke helderheid.
¹ Opgenomen in aparte bestanden.
² Beeldveld is iets kleiner in DX-filmformaat.

5. Nieuwe EXPEED 5-beeldverwerkingsengine realiseert een gevoeligheid tot ISO 51.200, uitbreidbaar tot Hi 5 (equivalent met ISO 1.640.000)
De nieuwe EXPEED 5-beeldverwerkingsengine van de D500 is dezelfde als die van de D5 en biedt standaard een ISO-gevoeligheid van 100 tot 51.200 die naar beneden aanpasbaar is tot Lo 1 (equivalent met ISO 50) en naar boven tot Hi 5 (equivalent met ISO 1.640.000). De engine kan beelden met een uitzonderlijk hoge resolutie vastleggen en kan zelfs bij een hoge ISO-instelling ruis verminderen. De nieuwe RGB-sensor met 180K pixels (circa 180.000 pixels) verbetert de prestaties van het geavanceerde systeem voor onderwerpherkenning van de camera nog verder en de flikkerreductie bij foto's vermindert variaties in de belichting, zelfs wanneer er sprake is van een flikkerende lichtbron.

6. De kantelmonitor van 8 cm/3,2 inch met een hoge resolutie en touchscreen zorgt ervoor dat zowel professionele fotografen als gevorderde amateurfotografen comfortabeler opnamen kunnen maken
Via het touchscreen van de D500 kunnen allerlei functies worden bediend, zoals direct tussen beelden wisselen via de schuifbalk voor beelden, tekstinvoer (net als bij de D5) en de aanraak-AF en aanraaksluiter (bij fotograferen). De kantelmonitor heeft een scharnierstructuur met drie assen en ondersteunt livebeeld onder flexibele hoeken, waarbij de gebruiker niet wordt gehinderd, maar vanuit een comfortabele positie opnamen kan maken. Tot slot kan de gebruiker via de grote monitor van 8 cm/3,2 inch met zijn aanzienlijk verbeterde resolutie van 2.359.000 beeldpunten de scherpstelling van de D500 verrassend nauwkeurig en gedetailleerd selecteren en controleren.

7. SnapBridge verbindt de D500 met smartapparaten via Bluetooth Low-Energy
De D500 is de eerste Nikon-camera die dankzij communicatie op korte afstand via Bluetooth Low Energy kan profiteren van een altijd beschikbare verbinding met smartapparaten¹. Door diverse verschillende services in te schakelen kan de gebruiker beelden die met de D500 zijn opgenomen automatisch overzetten naar zijn of haar smartapparaat en beelden automatisch uploaden naar NIKON IMAGE SPACE. Fotografen kunnen met behulp van hun smartapparaat ook bladeren door beelden die onderweg in de camera zijn opgeslagen om snel een overzicht van hun gecreëerde werk te krijgen. SnapBridge voegt als geheugensteun automatisch locatiegegevens en de datum en tijd aan beelden toe, waardoor beelden die met de D500 zijn opgenomen, extra waardevol worden en veel meer gemak bieden.
¹ Smartphones en tablets met iOS of Android™.

8. WT-7/A/B/C draadloze zender (optioneel) maakt razendsnelle communicatie via een bedraad/draadloos LAN mogelijk
De WT-7/A/B/C draadloze zender van Nikon is bedoeld voor professionele fotografen die beelden sneller moeten overzetten dan via de ingebouwde functie voor draadloos LAN mogelijk is. Wanneer de zender met de D500 is verbonden, kunnen foto- en filmbestanden zowel via een bedraad LAN als via een draadloos LAN worden overgezet naar computers¹ of een FTP-server. De D500 met de WT-7/A/B/C kan worden gebruikt als access point voor een draadloos LAN dat een gemakkelijke verbinding met computers en smartapparaten mogelijk maakt.
¹ Wireless Transmitter Utility vereist (kan worden gedownload van de Nikon-website).

Specificaties, ontwerp, productnaam en meegeleverde accessoires kunnen per land of regio verschillen. Specificaties en uitrusting kunnen zonder aankondiging of verplichting van de zijde van de fabrikant worden gewijzigd.