08/01/2013

Nikon introduceert twee nieuwe Nikon 1-camera's

Nikon verwelkomt twee nieuwe leden van de Nikon 1-familie: de Nikon 1 J3 met de kleinste camerabody¹ ter wereld en de stijlvolle Nikon 1 S1, het eerste model van de nieuwe S-serie. Beide camera's worden gekenmerkt door de kortste ontspanvertraging² en de hoogste snelheid bij continuopnamen³ ter wereld.

De Nikon 1 J3 borduurt voort op de verbazingwekkende snelheid en het uiterst draagbare ontwerp die van de Nikon 1 J1 de best verkopende compacte systeemcamera van Europa hebben gemaakt.⁴ Door zijn ongelooflijk compacte camerabody¹ (de kleinste ter wereld) voelt de perfect afgewerkte behuizing van de J3 zelfs beter aan dan hij eruitziet. Dankzij de kortste ontspanvertraging² en de hoogste snelheid bij continuopnamen³ ter wereld is deze camera als geen andere geschikt om de beslissende momenten van je drukke leven in hoge resolutie vast te leggen, zowel op foto als op HD-film.

De Nikon 1 S1 is de eerste camera in de nieuwe S-serie. Deze wordt gekenmerkt door flitsende, stijlvolle en gebruiksvriendelijke camerabody's waarmee je nog comfortabeler de prachtigste beelden kunt maken. In het gebruik is de Nikon 1 S1 even gebruiksvriendelijk en comfortabel als een compactcamera, maar veel sneller en aanzienlijk krachtiger. Ook de beeldkwaliteit is beter.

De Nikon 1 J3 en de Nikon 1 S1 maken gebruik van dezelfde Nikon 1-technologie van de tweede generatie als de onlangs uitgekomen Nikon 1 V2, die speciaal is bedoeld voor enthousiaste fotografieliefhebbers. De nieuwe camera's zijn sneller en nauwkeuriger dan hun voorgangers en beschikken over intelligente functies van de volgende generatie, zoals Directe beeldaanpassing, Beste moment vastleggen en functionaliteit voor draadloze beeldoverdracht met de als optie verkrijgbare wifi-dongle.

Jordi Brinkman, productmanager Nikon 1 Compact System Cameras bij Nikon Europe, zegt “We zijn erg enthousiast over de Nikon 1 J3. Hij is niet alleen kleiner en sneller dan welke andere camera met verwisselbaar objectief dan ook, hij is ook razendsnel inzetbaar. Daardoor kan iedereen de beslissende momenten in zijn leven met hoge resolutie vastleggen, zowel op foto als op Full HD-film.”

Hij gaat verder: “Daarnaast doet het ons bijzonder veel genoegen de Nikon 1-familie te kunnen uitbreiden met de nieuwe S-serie, die bestaat uit eenvoudige en stijlvolle camera's. De Nikon 1 S1 is de perfecte keus voor gezinnen met jonge kinderen en mensen die het gebruiksgemak van een compactcamera op prijs stellen, maar ook krachtige prestaties en foto's en films van hoge kwaliteit willen. De Nikon 1 S1 beschikt over intuïtieve digitale bedieningselementen en geavanceerde creatieve voorzieningen. Zodoende kun je met deze snelle en moderne systeemcamera verrassend moeiteloos haarscherpe, gedetailleerde foto's en films schieten.”

De Nikon EXPEED 3A beeldverwerkingsengine met twee processors zorgt voor een ongekend snelle verwerking van de gegevens en staat garant voor ongeëvenaarde prestaties in alle omstandigheden. De hoge snelheid bij continuopnamen³ met autofocus⁵ van 15 bps en van 60 bps⁶ met vaste autofocus maken het mogelijk ook van supersnelle actie beelden van hoge kwaliteit te maken.

Er wordt zonder vertraging scherpgesteld op het onderwerp, dankzij het geavanceerde hybride AF-systeem dat is uitgerust met snelle fasedetectie-AF voor zeer snel bewegende onderwerpen, en contrastdetectie-AF voor het vastleggen van subtiele details in de moeilijkste lichtomstandigheden. Afhankelijk van het onderwerp schakelt de sensor in een oogwenk tussen de 73 fasedetectiescherpstelvelden en de 135 contrastdetectiescherpstelvelden. Op die manier maak je steeds foto's en films van uitstekende kwaliteit in de meest uiteenlopende omstandigheden.

Met Beste moment vastleggen druk je altijd op het juiste moment af. Zodra je de ontspanknop indrukt, maakt Slimme fotoselectie tot 20 beelden met hoge resolutie (tot 15 bij de Nikon 1 S1). De vijf beste beelden worden aanbevolen. Met Trage weergave worden tot 20 continue beelden (tot 15 bij de Nikon 1 S1) met maximale resolutie gemaakt, die tegelijkertijd in slow motion op het lcd-scherm worden weergegeven. Op die manier kun je exact het moment kiezen dat je wilt bewaren.

Altijd gedetailleerde foto's en films, zelfs bij weinig licht. De Nikon 1 S1 heeft een resolutie van 10,1 megapixels bij een ISO-gevoeligheid van 100 tot 6400. De Nikon 1 J3 heeft een hogere resolutie van 14,2 megapixels bij een ISO-gevoeligheid van 160 tot 6400.

De CX-formaat CMOS-sensor van Nikon biedt de ideale balans tussen systeemafmetingen, snelheid en beeldkwaliteit. Daardoor kunnen foto's en films van uitstekende kwaliteit worden gemaakt, zonder dat de draagbaarheid daaronder lijdt. Bij gebruik van hoge ISO-instellingen kan zelfs bij hoge opnamesnelheden tot 60 bps genoeg licht wordt opgevangen.

Alle 1 NIKKOR-objectieven zijn uitgerust met de krachtige optiek die je van Nikon mag verwachten. Door hun compacte afmetingen en lichte gewicht dragen ze bij aan het draagcomfort van het Nikon 1-systeem, zonder dat dit ten koste gaat van de beeldkwaliteit. Verder zorgt het Nikon-glas ervoor dat je altijd haarscherpe beelden met sprankelende kleuren en rijke contrasten maakt.

Door het verwisselbaar 1 NIKKOR-objectief, het scherpstellingssysteem op basis van fasedetectie-AF dat snel en nauwkeurig scherpstelt op bewegende onderwerpen en de soepele, geruisloze autofocusovergangen waardoor filmbeelden er natuurlijk uitzien en fantastisch klinken, zijn Nikon 1-systeemcamera's bij uitstek geschikt voor het maken van films van hoge kwaliteit.

De Nikon 1 J3 en de Nikon 1 S1 zijn geschikt voor het opnemen van Full HD-films bij 60 en 30 bps en beeldsnelheden van 60i, 60p en 30p. Daarnaast kun je zelfs tijdens het filmen foto's met maximale resolutie maken.⁷ In de stand Geavanceerde film kun je met de PSAM-knoppen de sluitertijd en het diafragma volledig naar je hand zetten en tegelijkertijd profiteren van soepele autofocusovergangen en kristalhelder geluid. Daarnaast kun je dramatische effecten bereiken door opnamen te maken in extreme slow motion, met snelheden tot wel 1200 bps.⁸

Wanneer je de Nikon 1 J3 in de hand neemt, merk je meteen hoe ongelooflijk solide en stevig de camera aanvoelt. De zeer compacte en fraaie camerabody (de kleinste ter wereld¹!) is vervaardigd van prachtig afgewerkt, lichtgewicht aluminium van hoge kwaliteit en is verkrijgbaar in de kleuren wit, zwart, zilver, rood en beige, met bijpassende objectieven.

Klein, stijlvol en eenvoudig, dat is het frisse, minimalistische ontwerp van de Nikon 1 S1 met zijn gebruiksvriendelijke bedieningselementen en overzichtelijke digitale menu's. De camera is verkrijgbaar in de kleuren wit, zwart, roze, rood en kaki, met bijpassende objectieven.

Beide modellen zijn voorzien van een ingebouwde compacte flitser die automatisch wordt uitgeklapt om ervoor te zorgen dat je altijd extra licht bij de hand hebt wanneer dat nodig is.

Met Directe beeldaanpassing kun je de foto's die je wilt maken op het gevoel aanpassen en bijvoorbeeld de actie bevriezen, de belichting bijstellen of de achtergrond vervagen. Je kunt het resultaat meteen bekijken op de heldere lcd-monitor met hoge resolutie⁹, nog voordat je ook maar één foto hebt genomen.

In de stand Creatief kun je filters en effecten toepassen op je foto's voordat je afdrukt. Zo kun je met het filter Zacht de sfeer versterken, er met de stand Nachtportret voor zorgen dat je opnamen ook na zonsondergang perfect worden uitgelicht en met de functie Eenvoudig panorama¹⁰ indrukwekkende panoramafoto's maken.
Met de functie Bewegingssnapshot kun je dezelfde scène op verschillende momenten vastleggen en in de tijd bevriezen. Zodra je de sluiterknop indrukt, wordt er een “livebeeld” opgenomen, dat bestaat uit een korte film in slow motion en de foto zelf. Bewegingssnapshots kunnen worden opgeslagen als één .mov-bestand, dat je daardoor moeiteloos met anderen kunt delen.

Je wilt de vrijheid om precies die foto's te kunnen maken die jij wilt? Bij beide camera's kun je in een handomdraai de juiste stand P, S, A en M instellen voor de gebruikte belichting. Stel met de standknop de stand Creatief in en selecteer P, S, A of M voor de fotografiestand die je wilt gebruiken: Belichting, Sluitertijdvoorkeuze, Diafragmavoorkeuze of Handmatige belichting.

Met de kleine draadloze mobiele adapter WU-1b van Nikon kun je de beelden van hoge kwaliteit in een handomdraai van je camera naar je smartphone of tablet sturen.¹¹ Op die manier kun je je foto's moeiteloos delen met vrienden en familie, uploaden naar het sociale netwerk van je keuze of op een groter scherm bekijken. Met de adapter kun je je camera zelfs op afstand bedienen via je smart device.

Dankzij de draagbare, krachtige en snelle Nikon 1-camera's, het groeiende assortiment aan 1 NIKKOR-objectieven en de vele als optie verkrijgbare systeemaccessoires komen je fotografische talenten nu nog beter tot hun recht. Probeer het nieuwe 1 NIKKOR VR 6.7–13mm ultragroothoekobjectief of het compacte 1 NIKKOR VR 10–100mm objectief met 10x optische zoom. Zorg voor een stevige, comfortabele greep met de grip GR-N2100 en leg de onderwaterwereld vast met de compacte en stijlvolle waterdichte behuizing WP-N2.

¹De kleinste camerabody ter wereld: per 29 november 2012; in vergelijking met digitale camera's met verwisselbaar objectief die een beeldsensor gebruiken in CX-formaat of groter.
²De kortste ontspanvertraging ter wereld: in vergelijking met digitale camera's met verwisselbaar objectief, verkrijgbaar vanaf 29 november 2012; zoals vastgesteld aan de hand van prestatietests van Nikon met enkelpunts AF en de kortste brandpuntsafstand van een 1 NIKKOR VR 10-30mm f/3.5-5.6 objectief.
³De snelste continuopnamen ter wereld bij ca. 15 bps met autofocus: in vergelijking met digitale camera's met verwisselbaar objectief, verkrijgbaar vanaf 29 november 2012; op basis van onderzoek van Nikon.
⁴Uit marktonderzoek van GFK komt de Nikon 1 naar voren als Europa's best verkopende compacte systeemcamera van 2012 tot nu toe.
⁵Voor beelden met maximale resolutie en bij gebruik van autofocus kan de J3 tot 22 beelden maken met een snelheid van ca. 15 bps en de S1 tot 15 beelden met een snelheid van ca. 15 bps.
⁶Voor beelden met maximale resolutie kan de J3 tot 20 beelden maken met een snelheid van ca. 60 bps en de S1 tot 15 beelden met een snelheid van ca. 60 bps. De scherpstelstand is ingesteld op AF-S en de belichting voor het eerste beeld is vast ingesteld.
⁷Bij het maken van foto's met maximale resolutie zonder de filmopname te onderbreken in de stand Geavanceerde film kan de Nikon 1 J3 een foto van 14,2 megapixels (hoogte-breedteverhouding 3:2) maken. De Nikon 1 S1 kan een foto van 8 megapixels (hoogte-breedteverhouding 16:9) maken. Dit is een aparte foto, geen beeld uit de film.
⁸Opnamesnelheden in de stand Geavanceerde film: 400 bps bij een beeldformaat van 640x240 of 1200 bps bij 320x120. Max. opnametijd 5 seconden.
⁹Lcd-monitor met hoge resolutie: de Nikon 1 J3 is uitgerust met een 7,5-cm (3-inch) lcd-monitor met 921.000 beeldpunten; de Nikon 1 S1 is uitgerust met een 7,5-cm (3-inch) lcd-monitor met 460.000 beeldpunten.
¹⁰Eenvoudig panorama is uitsluitend beschikbaar op de Nikon 1 J3.
¹¹Compatibel met smart devices waarop Android™ OS of iOS wordt uitgevoerd. Vóór gebruik moet op het smart device een hulpprogramma voor de draadloze mobiele adapter worden geïnstalleerd. Je kunt dit kosteloos downloaden van Google Play™ of iTunes®.
Android, Google, Google Play, YouTube en andere merken zijn handelsmerken van Google Inc.