05/03/2013

's Werelds kleinste camera met DX-formaat sensor

Nikon introduceert de nieuwe COOLPIX A met een grote DX-formaat 16,2-megapixel CMOS-sensor (23,6 x 15,6 mm) en een EXPEED 2-beeldverwerkingsengine, hiermee maakt Nikon compactcamera's die presteren op D-SLR-niveau. Ook de nieuwe COOLPIX P330 legt de lat voor geavanceerde compactcamera's hoger, met zijn lichtsterke f/1,8 NIKKOR-objectief met 5x optische zoom, de grote (1/1,7-inch) 12-megapixel CMOS-sensor met belichting via de achterzijde, de geavanceerde vibratiereductie met lens-shift, functionaliteit voor Full HD-filmopnamen, ondersteuning voor de gegevensindeling RAW (NRW) en WiFi-compatibiliteit.

De COOLPIX A — De compactcamera van de professional

De 16,2-megapixel COOLPIX A is de kleinste camera ter wereld die is uitgerust met een sensor in DX-formaat en kan veeleisende opnamesituaties moeiteloos aan. Dat maakt hem ideaal voor iedereen die van fotograferen houdt. Om een zo hoog mogelijke resolutie mogelijk te maken en de definitie van het gehele beeld zo groot mogelijk te maken, wordt in de A een sensor zonder laagdoorlaatfilter toegepast. Dat resulteert in een optisch systeem dat de mogelijkheden van het high-definition NIKKOR-objectief en de hoge resolutie van de sensor in DX-formaat optimaal benut. In combinatie met de EXPEED 2-beeldverwerkingsengine, die we kennen van de D-SLR-modellen, levert de COOLPIX A ongekend hoge prestaties en een maximale beeldkwaliteit, bij een minimaal energieverbruik.

Tijdens het maken van foto's bij weinig licht of het registreren van snel bewegende onderwerpen zorgt de hoge ISO-lichtgevoeligheid (100-6400, uit te breiden tot 25.600) voor beelden met een rijke details en een zeer laag ruisniveau. Als je meer controle wilt over de lichtkwaliteit, kun je een van de zes instellingen voor Actieve D-lighting inschakelen, een compatibele externe Speedlight-flitser aansluiten of de adapterring UR-E24 gebruiken om verschillende lensfilters (46 mm) voor verschillende effecten toe te passen. Daarnaast kun je het omgevingslicht op afstand houden door een zonnekap (HN-CP18) te bevestigen.

Wat de lichtomstandigheden waarin je werkt ook zijn, de geavanceerde lenstechnologie van Nikon staat garant voor zeer precieze beelden met een scherpe resolutie en een hoog contrast. Het 18,5 mm f/2,8 NIKKOR-groothoekobjectief met vaste brandpuntsafstand (28 mm kleinbeeldequivalent) zorgt voor een uitzonderlijk goede definitie over het hele diafragmabereik en alle optische aberraties (bijvoorbeeld sferische aberratie of coma) worden geminimaliseerd zonder gebruik te maken van digitale correctie. Het irisdiafragma met zeven lamellen matigt zo nodig de lichtinval en zorgt voor een prachtig natuurlijk aandoende, onscherpe achtergrond.

De belichtingsstanden (PSAM) vergroten de creatieve mogelijkheden en met de twee gebruikersstanden kun je in een handomdraai de gewenste voorkeursinstellingen activeren. Een instelbare functieknop maakt het mogelijk het menu te omzeilen en snelkoppelingen naar je favoriete camera-instellingen op te geven. Met de scherpstelring van het objectief kun je handmatig scherpstellen en de Autofocusstand zo nodig handmatig opheffen.

Daarnaast biedt de COOLPIX A ondersteuning voor 14-bits gecomprimeerde beeldgegevens in de bestandsindeling RAW (NEF), een bestandsindeling die ook op digitale spiegelreflexcamera's wordt gebruikt. De originele, onbewerkte beelden kunnen worden bewerkt op de camera zelf, met dank aan de grote 7,5-cm (3,0-inch) LCD-monitor met 921.000 beeldpunten. Door middel van Picture Control kun je de instellingen voor contrast en kleuren (Standaard, Neutraal, Levendig, Monochroom, Portret, Landschap en Aangepast) aanpassen aan de omstandigheden. Wie zijn beelden wat wil opleuken, kan foto's ter plekke verbeteren met behulp van allerlei filtereffecten, zoals de stand Selectieve kleur, waarmee je beelden kunt omzetten in monochroom en vervolgens een vleugje kleur naar keuze kunt toevoegen.

De COOLPIX A is vanaf 21 maart verkrijgbaar in het zwart en titanium zilver. De adviesprijs bedraagt €1099,-. De optionele optische zoeker DF-CP1 kost naar verwachting €349,-.

P330 — Een uitzonderlijke machine

Met zijn lichtsterk NIKKOR-groothoekobjectief met 5x optische zoom (24–120 mm), een snel diafragma van f/1,8, HRI-glas, een irisdiafragma met zeven lamellen voor een natuurlijk aandoende onscherpe achtergrond en een grijsfilter dat een betere belichtingsregeling mogelijk maakt, biedt de COOLPIX P330 alles wat een serieuze fotograaf in een draagbare, krachtige camera zoekt.

De uiterst gevoelige 1/1,7-inch 12-megapixel CMOS-sensor produceert uitstekende resultaten in de meest uiteenlopende, lastige opnameomstandigheden, terwijl Nikons vibratiereductiesysteem van de tweede generatie cameratrillingen in realtime onderdrukt. Daardoor kun je sluitertijden gebruiken die wel drie stops langer zijn. Met de nieuwe stand Actief kun je altijd heldere opnamen maken, zelfs vanuit rijdende voertuigen.

In de handmatige stand kunt je je creativiteit ten volle ontplooien, terwijl je met de ergonomische functieknop direct die instellingen kunt kiezen die je het meest gebruikt. Met een druk op de knop kun je niet alleen filmopnamen in Full HD (1080/60i) maken, bij 60, 50, 30 of 25 bps.  Tijdens het opnemen kun je de optische zoom met autofocus gebruiken en filmen in slow motion of fast motion met snelheden tot 120 bps. Je kunt ook foto’s maken in de gegevensindeling RAW (NRW).

Met creatieve mogelijkheden als de macrostand kun je close-ups maken en heel dicht op de huid van je onderwerp kruipen, terwijl je met Eenvoudig panorama 360°/180° moeiteloos adembenemende vergezichten vereeuwigt en verticale of horizontale panningopnamen maakt van je uitzicht.

Voor de reislustigen onder ons beschikt de camera over een ingebouwde GPS-functie (Global Positioning System), waarmee de exacte locatie (breedte- en lengtegraad) van beelden wordt geregistreerd in de vorm van een ‘geotag’. Op die manier kun je tijdens het afspelen informatie over interessante plaatsen (POI) weergeven. Wie zijn vrienden en familie graag deelgenoot maakt van zijn avonturen kan met de WiFi-mogelijkheden van de camera beelden en films van hoge kwaliteit overbrengen naar een smart device* via de als optie verkrijgbare WiFi-dongle (WU-1a).

De COOLPIX P330 is vanaf 6 maart verkrijgbaar in het zwart en wit. De adviesprijs bedraagt €379,-.

Wifi-compatibel: via wifi kun je je beste beelden en films overbrengen naar je smart device* met gebruik van de als optie verkrijgbare wifi-dongle (WU-1a).
Full HD-filmopnamen (1080p): met 30, 25 of 24 bps en in stereo, via de ingebouwde stereomicrofoon.
Geavanceerde gebruikersinterface: de fraaie grafische gebruikersinterface is ontleend aan Nikons D-SLR-gamma.
Continu-opnamen met 4 bps (tot 26 beelden): leg snel bewegende onderwerpen vast met 4 beelden per seconde.
Optionele externe optische zoeker: als je liever werkt met een conventionele zoeker, is dit als optie verkrijgbare accessoire (DF-CP1) een prima alternatief voor het lcd-scherm. Op het ‘accessoireschoentje’ kun je bovendien een krachtigere externe Speedlight-flitser bevestigen.
Compatibel met optionele GPS-functie (GPS-1): hiermee kun je de exacte locatie (lengtegraad en breedtegraad) van je beelden opslaan als ‘geotag’.
Compatibel met SD-kaarten: vergroot je opslagcapaciteit met een SD-kaart (geschikt voor SDHC, SDXC en UHS-I) voor het opslaan van je beelden en films.

Hoge ISO-lichtgevoeligheid (100-6400) (handmatig uit te breiden tot 12.800 met de instelling Hi2): maakt het mogelijk kortere sluitertijden te gebruiken voor zeer gedetailleerde beelden met een minimum aan ruis bij opnamen van snel bewegende onderwerpen of bij weinig licht.
Auto HDR-stand: in de HRD-stand maak je altijd en overal beelden met een indrukwekkend toonbereik. De camera combineert twee opnamen die tijdens één ontspancyclus met een verschillende belichting zijn gemaakt en zet deze om in een beeld met een groot dynamisch bereik en een rijke kleurgradering.
Snelle continu-opnamen: maak tot tien opnamen met volledige resolutie bij 10 bps of tot 30 opnamen met volledige resolutie bij 1 bps.
Snelle en nauwkeurige AF: als je complexe onderwerpen wilt vastleggen, kun je het 99-punts autofocussysteem gebruiken voor extra scherpe resultaten.
AF onderwerp volgen: hiermee maak je scherpe opnamen van onderwerpen die niet kunnen of willen stilstaan. AF met onderwerp volgen zorgt dat de camera blijft scherpstellen op het geselecteerde onderwerp, zelfs als dit beweegt.
Retoucheermenu: hiermee kun je je foto's ter plekke verbeteren, dankzij tal van leuke filtereffecten als Selectieve kleur, waarmee je je foto's monochroom kunt maken en vervolgens een kleurtje kunt geven, en Ster, waarmee je een stereffect kunt toepassen op heldere objecten.
20 onderwerpstanden: hiermee worden de camera-instellingen automatisch geoptimaliseerd voor populaire fotografiestijlen, effecten en locaties. Jij kiest de stand die bij de situatie past en de camera doet de rest. Zo maak je altijd prachtige foto's!
EXPEED C2: Nikons snelle en krachtige beeldverwerkingssysteem maakt hoge opnamesnelheden mogelijk, verbetert filmopnamen, beschikt over een hoge gevoeligheid en staat garant voor een optimale beeldkwaliteit.

* Vereist installatie van de Nikon-app ‘Wireless Mobile Utility’ (compatibel met iOS en Android™) op je smart device.

Android, Google, Google Play, YouTube en andere merken zijn handelsmerken van Google Inc.