12 februari 2010

DE FOTOPRIJS 2010: nieuwe perspectieven

De Fotoprijs, de meest prestigieuze prijs voor aanstormend fotografisch talent in Nederland, boort in de editie van dit jaar nieuwe creatieve aders aan. Met enkele flinke prijzen ter aanmoediging van de meest talentvolle fotografiestudenten, een tentoonstelling in het Nederlands Fotomuseum en een spetterende prijsuitreiking.

Om het sluimerende talent maximaal de kans te geven zich te tonen, de kwaliteit van de inzendingen te verbeteren, beter aan te sluiten bij de werkwijze van de onderwijsinstellingen én om recente ontwikkelingen in de fotografie (zoals de opmars van het fotoboek) op de voet te volgen, onderscheidt De Fotoprijs 2010 drie categorieën waarin prijzen zijn te winnen: het Steenbergen Stipendium van € 5.000 voor de beste eindexamenstudent van de afstudeerrichting fotografie aan een erkende kunstacademie; hierbij kiest een jury de genomineerden voor deze prijs uit de eindexamententoonstellingen ter plekke.

De Verbond van Verzekeraarsprijs van € 5.000 voor de beste eindexamenstudent van andere fotografieopleidingen. Een jury beoordeelt werk dat wordt ingestuurd waarbij de student de gelegenheid krijgt het werk te presenteren aan de jury. Daarna worden de genomineerden door de jury geselecteerd.

De Nikonprijs van € 5.000 voor het beste fotoboek. Deze categorie staat open voor alle studenten van alle fotografieopleidingen. Een jury beoordeelt de ingestuurde boeken.

Inzendingen voor de 2de en 3de categorie moeten uiterlijk op 2 juli 2010 bij de organisatie van De Fotoprijs binnen zijn. Natuurlijk worden alle genomineerde werken in september in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam geëxposeerd. Eind september vindt daar ook de spetterende prijsuitreiking plaats. Met in de middag een programma boordevol workshops, discussies en interviews met tal van bekende fotografen.

De initiatiefnemers zijn ook dit jaar de Steenbergen Stichting, het Verbond van Verzekeraars, Nikon en het Nederlands Fotomuseum. Zij vinden het belangrijk dat jong fotografisch talent wordt gestimuleerd door hun werk te laten zien en ze op weg te helpen in hun loopbaan.

Meer informatie over De Fotoprijs vind u op: www.defotoprijs.nl

Op deze website staat o.a. het deelnamereglement, het inschrijfformulier voor de 2e en 3e categorie prijzen en andere actuele informatie voor deelnemers.