#Nikon_kerstdiner

Wanneer je veel liefde en energie steekt in het maken van een heerlijk diner voor familie en vrienden, dan wil je dat ook terugzien in de foto’s van deze prachtige gerechten. Nikon daagt iedereen deze kerst uit om met de beste camera-instellingen en het juiste objectief de mooiste foto van hun kerstdiner te maken. Sacha de Boer, fotografe, gespecialiseerd in onder andere food photography en natuurlijk bekend van het NOS journaal, geeft tips voor het maken van de ultieme foto van een gerecht. Zo kan er dit jaar nog langer worden genoten van het kerstdiner, niet alleen tijdens het koken en het eten zelf, maar ook van het ´bewijsmateriaal´ van het jaarlijkse culinaire hoogstandje.
Bekijk hier de video met de tips van Sacha de Boer!

• Bereid je voor, zorg dat techniek, camera en licht klaar zijn voordat je gaat koken. Fotografeer dus eerst met een stand-in zoals een doormidden gesneden kiwi of citroen.

• Licht is het belangrijkst. Het mooiste licht is daglicht, omdat het zacht is.

• Werk met reflectieschermen of -schermpjes om harde schaduwen zachter te maken.

• Speel ook eens met zwarte reflectie voor meer diepte.

• Zoek een mooie ondergrond: bij art supplies winkels hebben ze voor een paar euro al prachtig papier dat een mooie sfeer creëert in een foto.

• Zoek in je props, zoals servies en bestek, naar contrasten. Combineer bijvoorbeeld iets nieuws met iets ouds.

• Speel met kleuren: verschillende nuances van een bepaalde kleur of gebruik juist ingrediënten met contrasterende kleuren.

• Zoek en vind je ‘hoofdpersoon’ van het gerecht en stel daarop scherp.

• Een diafragma van 5.6 of 6.3 is het beste; daardoor loopt de scherpte mooi weg.

• Werk met verse producten, kook het niet te lang door en fotografeer het gerecht zo snel mogelijk nadat het is geserveerd zodat het er fris uitziet.

Win een Nikon D3300!

Winactie #Nikon_kerstdiner

Foto´s van het kerstdiner hebben er nog nooit zo goed uitgezien. Met de tips van Sacha is het voor iedereen mogelijk om zijn of haar fotografieskills naar een hoger niveau te tillen. Nikon roept daarom iedereen in Nederland op om met behulp van bovengenoemde tips hun kerstdiner te fotograferen en te delen op Facebook en Instagram. Alle food foto´s met hashtag #Nikon_kerstdiner die tussen 23 december en 27 december op Facebook, Instagram, Twitter of Pinterest worden geplaatst maken kans op een D3300. Via de win-app van Nikon bit.ly/NikonWinApp kan ook aan de wedstrijd worden deelgenomen. Om te winnen moet de inzending openbaar gedeeld worden. De winnaar krijgt een reactie van Nikon op de foto en wordt op Facebook.com/nikonNederland bekend gemaakt.

update: De Winnaar!

Justine Biesot heeft met haar chocolade feesttaart de #Nikon_kerstdiner fotowedstrijd gewonnen!
Door goed gebruik te maken van de scherpte-diepte ligt de focus op de taart en niet op de persoon. Het effect wordt versterkt doordat de persoon op de achtergrond niet helemaal in beeld is. De desbetreffende persoon geeft de taart aan jou maar toch blijft de focus op de taart.

Doorslaggevend waren onder andere de volgende factoren:
- smakelijkheid
- compositie
- thema

We hopen dat de taart net zo lekker heeft gesmaakt als dat hij er uit ziet!