1-5-2015

WK onderwaterfotografie 2015

De provincie Zeeland is het grootste kunstmatige onderwaterrif ter wereld. Dáár vindt vanaf 21 t/m 25 mei 2015 het Wereldkampioenschap Onderwaterfotografie plaats! De mooie blauwe zee van Turkije in 2011 en Cuba in 2013, maken dit jaar plaats voor het heldere groene zeewater van Nederland.

Nikon opent Europa’s eerste onderwater pop-up store op het Wereldkampioenschap onderwaterfotografie in Zeeland. Nikon, sponsor van het WK onderwaterfotografie, verkoopt onderwater de nieuwe COOLPIX AW130. Met deze schokbestendige camera kan tot 30 meter1 diepte gedoken worden, zonder onderwaterbehuizing te gebruiken. Naast het bezoeken van de onderwater pop-up store, kunnen bezoekers van het WK in de Nikon duiktank een portret van zichzelf laten schieten of meedoen aan spelletjes of aan een onderwater selfie wedstrijd. Voor wie de COOLPIX AW130 zelf wil testen in het Grevelingenmeer, is er een uitleenbalie waar de camera voor twee uur te leen is. Tijdens het evenement is Foto Verschoore Vlissingen aanwezig met een leuke aanbieding van de COOLPIX AW130.

Nikon onderwater pop-up store

Nikon opent Europa’s eerste onderwater pop-up store op het Wereldkampioenschap onderwaterfotografie in Zeeland. Nikon, sponsor van het WK onderwaterfotografie, verkoopt onderwater de nieuwe COOLPIX AW130. Naast het bezoeken van de onderwater pop-up store, kunnen bezoekers van het WK in de Nikon duiktank een portret van zichzelf laten schieten of meedoen aan spelletjes of aan een onderwater selfie wedstrijd.

Activiteiten bij Nikon duiktank in Scharendijke in Zeeland
- Photo challenge: Maak een creatieve foto in de duiktank binnen het thema 'King of the sea';
- Onderwater selfie wedstrijd: in de duiktank kunnen bezoekers een onderwater selfie maken. De deelnemer met de meest creatieve foto maakt kans op de COOLPIX AW130;
- Fotoshoot: Bezoekers kunnen gefotografeerd worden in de Nikon duiktank;
- 30-seconds game: bezoekers krijgen een opdracht die ze binnen dertig seconde in de duiktank moeten volbrengen. Terwijl zij bezig zijn met de opdracht worden er foto’s gemaakt en wanneer de opdracht is volbracht, wint hij/zij een leuke prijs.
Alle foto’s van de dag worden geplaatst op nikonlife.eu

Wil jij de nieuwe Nikon COOLPIX AW130 testen en een duik nemen in de onderwater pop-up store?

Kom dan op 23 en 24 mei naar de Jachthaven van Scharendijke in Zeeland.

Naast Duikcentrum Scharendijke staan het Nikon team voor je klaar.
Adres:
Havenkloosternol 3
4322 AK Scharendijke
Zeeland

 

Neem jij graag je camera mee onderwater? Upload je mooiste foto vanaf 1 mei t/m 31 mei en maak kans op de COOLPIX AW130.
Je onderwatercamera is ook heel geschikt om boven water foto's te maken! Vlak boven, of half in, het water. Vanaf de oever, in het zwemband of de zee. Wees creatief en maak er gebruik van dat je camera wat meer kan hebben dan normaal.

Update:
De fotowedstrijd is gewonnen door Jaap Voets.

"Deze foto is gemaakt tijdens een liveaboard reis op de Rode Zee in 2011. Met een groep technische rebreather duikers hebben we toen een hele mooie trip gemaakt. Een van de duikstekken waren de Brother Islands, die midden in de rode zee liggen. We wisten dat daar 2 wrakken liggen, van de Aida en de Numidia.

Omdat het eiland steil omhoog uit de zee komt en de wrakken er haaks op liggen is dit een fantastische plek voor technische duikers. De schroef van de Aida ligt op 60 meter diepte. Omdat we met rebreathers duiken, zitten we niet echt vast aan een beperkte gasvoorraad en hele strakke duikplanning. Bij de schroef besloot ik om nog wat verder door te zwemmen en toen kwam ik de as van een treinstel tegen. Met het wrak op achtergrond leek me dat wel een mooi plaatje op te leveren.
De as met wielen is met 2 flitsers belicht en de foto is gemaakt met een 180 graden fisheye lens zodat ik heel dicht bij het onderwerp kon komen. Omdat deze eilanden midden in zee liggen is het water superhelder, je hebt op 70 meter meer dan genoeg omgevingslicht om de rest van je foto te belichten.
Een van de duikers uit onze groep zwom toevallig al een stukje terug. Dat had ik op tijd in de gaten en ik heb meerdere foto's gemaakt, waarbij deze het beste uit kwam, omdat hij hier mooi los van het wrak zweeft.
Ik heb naderhand een heel klein beetje de levels gecorrigeerd in photoshop, er zit altijd iets van blauwzweem over de originele foto, maar die correctie was minimaal in dit geval."

Camera uitleenbalie

Voor wie de COOLPIX AW130 zelf wil testen in het Grevelingenmeer, is er een uitleenbalie waar de camera voor twee uur te leen is. Tijdens het evenement is Foto Verschoore Vlissingen aanwezig met een leuke aanbieding van de COOLPIX AW130.

De COOLPIX AW130 is op het land net zo betrouwbaar en gebruiksvriendelijk als diep onderwater. Met de Actiecontrole knop zijn instellingen onderwater eenvoudig aan te passen. Het heldere f/2.8-groothoekobjectief van 24 mm is ideaal voor onderwateropnamen en close-up opnamen kunnen eenvoudig gemaakt worden met de 5x optische zoom die uitbreidbaar is tot 10x Dynamic Fine Zoom. De gevoelige beeldsensor van 16 megapixels levert uitstekende prestaties en scherp gedetailleerde beelden op met weinig ruis, zelfs onderwater. Door eenvoudig een knop aan te raken kunnen Full HD-films gemaakt worden. Bovendien kan de opnamelocatie sneller en nauwkeuriger opgeslagen worden door de ingebouwde GPS/GLONASS/QZSS-ondersteuning. Met Wi-Fi of NFC kunnen beelden eenvoudig gedeeld worden met vrienden of via social media.

Tips & Tricks voor de COOLPIX AW130

- Controleer of de camera in de onderwater stand staat. De camera schakelt naar de onderwater stand wanneer de camera in water wordt ondergedompeld of wanneer in het scene menu de onderwater stand gekozen wordt.

- Fotografeer van dichtbij
Water is meestal niet heel helder. Hoe meer water er tussen jou en je onderwerp in zit, hoe meer kans dat het beeld troebeler wordt.

- Fotografeer met het licht van de zon. Lichtbreking in het water is vaak prachtig. Vergeet dus vooral niet om ook omhoog te fotograferen.

- Beweeg rustig.
Zo jaag je eventuele vissen niet al te snel weg en voorkom je gelijk dat je het water troebel maakt door deeltjes die bij je beweging loskomen van de grond. Het is daarom ook slimmer om te zwemmen dan door het water te waden. Bij het aanraken van de bodem zul je veel troep omhoog laten komen.

- Probeer zoveel mogelijk zonder flits te fotograferen. Door de flits lichten de stofdeeltjes in het water op en worden zichtbaar op de foto. Echter hoe dieper je in het water gaat, hoe donkerder het wordt en hoe minder kleuren er zichtbaar zijn. Gebruik je de flitser wel, houdt er dan rekening mee dat onderwater het flitsbereik sterk wordt verminderd.

- Je onderwatercamera is ook heel geschikt om boven water foto's te maken! Vlak boven, of half in, het water. Vanaf de oever of in de duiktank. Wees creatief en maak er gebruik van dat je camera wat meer kan hebben dan normaal.

- Vergeet de film stand niet. Geniet van prachtig vloeiende Full HD-films (1080/60i).
Ga creatief aan de slag en maak uw eigen filmpjes met Korte filmvoorstelling, dat een aantal met een vaste lengte opgenomen filmbestanden automatisch combineert en daar een film van 30 seconden van maakt.

Netherlands2015.com

Het wereldkampioenschap

Nederland dient als gastland tijdens het Wereldkampioenschap Onderwaterfotografie 2015! De NOB (Nederlandse Onderwatersport Bond) houdt zich al jaren bezig met het WK en dit jaar is het aan hen de eer om de organistatie op zich te nemen. De NOB is de bond voor alle duikers en daarmee dé organisatie voor iedereen die het unieke van ‘onderwater-zijn’ wil beleven. Negentien landen nemen eind mei deel aan het Wereldkampioenschap. Gedurende twee wedstrijddagen kunnen de duikers in totaal 200 foto’s inleveren met vijf verschillende thema’s: Groothoek zonder een model, Groothoek met een model, Close-up foto zonder thema, Close-up foto met het thema kreeft en een foto van een vis.