24/10/2012

Nikon lanceert de Nikon 1 V2

Nikon introduceert de revolutionaire Nikon 1 V2, de eerste Nikon-camera die is uitgerust met Nikon 1-technologie van de tweede generatie. De Nikon 1 V2 borduurt voort op de verbazingwekkende snelheid en draagbaarheid die ervoor hebben gezorgd dat de Nikon 1 is uitgegroeid tot het best verkopende compact-camerasysteem van heel Europa¹.

De ongekende snelheden en de nauwkeurige prestaties, de intelligente functies van de volgende generatie, de volledige creatieve controle en de draadloze opties voor beeldoverdracht maken van de Nikon 1 V2 een veelzijdige camera. 

¹ Uit marktonderzoek van GFK komt de Nikon 1 naar voren als Europa's best verkopende compacte systeemcamera van 2012 tot nu toe.

De technologie van de eerste generatie Nikon 1-camera's werd gekenmerkt door prestaties van wereldformaat en een ongekend hoog niveau van fotografische intelligentie en schoonheid. De Nikon 1 V2 doet daar weer een schepje bovenop, met de EXPEED 3A-beeldprocessor van de volgende generatie die beelden met een ongelooflijk hoge snelheid van 850 megapixels per seconde kan verwerken. Hiermee zijn hoge opnamesnelheden tot 15 bps² met continu-autofocus mogelijk en kunnen er snelheden tot 60 bps³ met vaste autofocus behaald worden. Foto’s van supersnelle actiemomenten in hoge kwaliteit zijn hierdoor mogelijk. Het geavanceerde hybride AF-systeem dat is uitgerust met razendsnelle fasedetectie-AF en contrastdetectie-AF zorgt ervoor dat onder de moeilijkste lichtomstandigheden zonder vertraging scherp gesteld kan worden. Afhankelijk van het onderwerp schakelt de sensor in een oogwenk tussen de 73 fasedetectiescherpstelvelden en de 135 contrastdetectiescherpstelvelden. Op die manier maak je steeds foto's en films van uitstekende kwaliteit in de meest uiteenlopende omstandigheden.

 

² Met maximale resolutie kun je ca. 45 beelden achter elkaar maken met 15 bps.
³ Met maximale resolutie kun je ca. 40 beelden achter elkaar maken met 60 bps. De scherpstelstand is ingesteld op AF-S en de belichting voor het eerste beeld is vast ingesteld.

Met een grotere resolutie van 14,2 megapixels en een lichtgevoeligheid van 160 tot 6400 ISO produceert de Nikon 1 V2 keer op keer gedetailleerde foto's en films, zelfs bij weinig licht. De CX-formaat CMOS-sensor van Nikon biedt de ideale balans tussen systeemafmetingen, snelheden, lichtgevoeligheid, resolutie en velddiepte. Daardoor kunnen foto's en films van uitstekende kwaliteit worden gemaakt, zonder dat dat ten koste gaat van de draagbaarheid. Doordat je hoge ISO-instellingen kunt gebruiken, wordt er zelfs bij hoge snelheden tot 60 bps genoeg licht opgevangen. De automatische beeldsensorreiniging zorgt ervoor dat het effect van stof tot een minimum wordt beperkt.

Nikon hecht veel waarde aan de ergonomische eigenschappen van zijn producten. Dat verklaart waarom vorm en functie bij de Nikon 1 V2 zo bijzonder goed op elkaar aansluiten. Als je de camera oppakt, merk je meteen hoe ongelooflijk solide en stevig die aanvoelt. Het ontwerp van de camera is verder verbeterd door gebruik van een magnesiumlegering voor het voorpaneel, wat de draagbaarheid en de stevigheid ten goede komt. Verder is de nieuw ontwikkelde supersnelle sluiter tot maar liefst 100.000 keer getest. De ontspanknop is voorzien van een ingebouwde aan-uitschakelaar, zodat je de camera altijd snel kunt starten en meteen met fotograferen kunt beginnen. De elektronische zoeker (EVF) met 1.440.000 beeldpunten ligt in het verlengde van de optische as. De grote handgreep maakt het mogelijk de camera stevig vast te pakken en dankzij de ingebouwde flitser heb je zo nodig altijd extra licht bij de hand.

Op de standknop boven op de camera worden de PSAM-belichtingsstanden weergeven. Ook belangrijke instellingen zoals de ISO-lichtgevoeligheid en de witbalans kunnen gewijzigd worden door op de functieknop te drukken. Met Directe Beeldaanpassing kunnen de effecten; Actieve D-lighting, Bewegingsaanpassing, achtergrond verzachten en helderheid aanpassen geselecteerd worden. Wijzigingen worden direct live weergegeven.

Net als bij de Nikon 1 V1 maken de fenomenale snelheid en de pre-post capture-technologie van de Nikon 1 V2 een aantal innovatieve functies mogelijk. Met de gloednieuwe functie Beste moment vastleggen, die bestaat uit Slimme fotoselectie en de nieuwe functie Trage weergave, kun je altijd de foto maken die je in gedachten had. Met Slimme fotoselectie worden snel 20 beelden met maximale resolutie gemaakt, zowel voordat als nadat je de sluiterknop volledig hebt ingedrukt. Met Trage weergave worden tot 40 continue beelden in volledige resolutie gemaakt, die direct in slow motion op het LCD-scherm worden weergegeven. Op die manier kun je exact het moment kiezen dat je wilt bewaren. Bewegingssnapshots worden voortaan bewaard in één beeldbestand en zijn daardoor eenvoudiger te delen.

In de stand Geavanceerde film van de Nikon 1 V2 kun je Full HD-films opnemen in 60 of 30 bps en beeldsnelheden in 60i, 60p, of 30p. Daarbij kun je de sluitertijd en het diafragma naar wens instellen. Door met een kleiner beeldformaat te filmen, kun je indrukwekkende effecten bereiken in extreme slow motion, met opnamesnelheden tot 1200 bps⁴. In de filmstand kun je ook foto's met maximale resolutie maken (beeldverhouding 3:2) tijdens het opnemen van een Full HD-film.

 

⁴ Opnamesnelheden in de stand Geavanceerde film: 400 bps bij een beeldformaat van 640x240 of 1200 bps bij 320x120. Max. opnametijd 5 seconden.

Samen met de Nikon 1 V2 lanceert Nikon de nieuwe Speedlight-flitser SB-N7. Deze krachtige i-DDL flitser heeft een richtgetal van 18/59 (bij ISO 100 m/ft), een tot 120° kantelbare flitserkop en een meegeleverde diffusiekap. Het ideale gereedschap voor fotografen die willen spelen met licht en zo beelden een creatief tintje willen geven of voor gebruik bij omstandigheden met weinig licht.

Met het groeiende assortiment van als optie verkrijgbare systeemaccessoires en de draagbare, krachtige en snelle Nikon 1-camera's kun je het maximale uit je fotografie halen. Naast de vele 1 NIKKOR-objectieven kan je met de FT1 vattingadapter NIKKOR-objectieven met F-vatting gebruiken met het Nikon1 systeem. De onlangs geïntroduceerde draadloze mobiele adapter WU-1b is nu ook compatibel met de nieuwe Nikon 1 V2. Met behulp van deze kleine draadloze mobiele adapter van Nikon kun je in een handomdraai de prachtige beelden die je met je Nikon 1 V2 camera hebt gemaakt delen met een smartphone of tablet⁵. Met de GP-N100 Gps-apparaat voorzie je de beelden die je met je Nikon 1 maakt van de juiste locatiegegevens zodat je achteraf kan zien waar de beelden gemaakt zijn.

 

⁵ Compatibel met smartphones en apparaten waarop Android OS of iOS is geïnstalleerd. Vóór gebruik moet op de smartphone of het apparaat een hulpprogramma voor de draadloze mobiele adapter worden geïnstalleerd. Je kunt dit kosteloos downloaden van Google Play of vanuit de App Store.

De Nikon 1 V2 met de 1 NIKKOR VR 10-30mm is naar verwachting verkrijgbaar vanaf 22 november 2012 voor een verkoopadviesprijs van €899,- in de kleuren zwart en wit.