20-06-2016

genomineerden Nikon Theaterfotografie Prijs 2016 bekend

Joris-Jan Bos, Fred Debrock, Kurt Van der Elst en Erik Franssen

Genomineerd zijn: Joris-Jan Bos voor zijn serie van HENRY van Itamar Serussi/Scapino Ballet Rotterdam, Fred Debrock voor zijn fotoserie van Het Hamiltoncomplex van Het Paleis,  Kurt Van der Elst voor twee fotoseries, te weten die van De Welwillenden van Toneelhuis/Toneelgroep Amsterdam en van Het land Nod van FC Bergman, en Erik Franssen voor zijn serie van Oma mag ik mijn pop terug van Theater Gnaffel.

De jury van de Nikon Theaterfotografie Prijs bestaat uit: theatermarketeer Sophie Braam, theater-producent Fred Boot, vakfotografen Chris van Houts en Deen van Meer en acteur Sijtze van der Meer.

Nikon Theaterfotografie Prijs

In 2015 is de eerste Nikon Theaterfotografie Prijs uitgereikt aan Sanne Peper voor haar foto van de voorstelling Onrendabelen van Toneelgroep Oostpool.  Sinds 2015 hebben Nikon Nederland en het Nederlands Theater Festival de handen ineen geslagen voor een vernieuwde theater fotoprijs: De Nikon Theaterfotografie Prijs! Waardering voor het vakmanschap van de professionele fotograaf en de theatermakers komen samen in deze prijs en hiermee wordt de voormalige TheaterFotoPrijs nieuw leven ingeblazen.
Tijdens het Nederlands Theater Festival worden alle genomineerde foto’s tentoongesteld in de Stadsschouwburg Amsterdam en zijn later ook in andere theaters te bewonderen. 

Matthieu van Vliet, country manager Nikon Nederland, over deze prijs:
“Theaterfotografie is een aspect van de fotografie die per definitie aan zowel de apparatuur als de fotograaf hoge eisen stelt. Het vereist vakmanschap, inzicht, geduld en uiteraard ook apparatuur die opgewassen is tegen de extreem moeilijke fotografische omstandigheden. Donkere zalen, sterk variërende lichtintensiteiten, spotlights, beweging op het podium…Wij hopen met deze prijs en uiteraard met de fotografen die meedoen veel mensen te kunnen inspireren.”

Fotograaf: Joris-Jan Bos

Foto’s: HENRY - Itamar Serussi/Scapino Ballet Rotterdam

De Jury:
“Een sterke afwisseling van standpunt, compositie, kleur en formaat maakt dat elke foto steeds weer verrast. Een mooie serie sterke dansfoto’s zonder obligaat te zijn.”

Fotograaf: Fred Debrock

Foto’s: Het Hamiltoncomplex - Het Paleis

De Jury:
“Een heel prettige afwisseling van standpunten. Elke foto heeft een sterke opbouw. De fotograaf weet de blik van de kijker goed te leiden door middel van compositie en goed gebruik van scherptediepte.”

Fotograaf: Kurt Van der Elst

Foto’s: De Welwillenden - Toneelhuis/Toneelgroep Amsterdam

De jury:
“Fantastische beelden, spannend, menselijk. Elk beeld intrigeert. De hele serie klopt, met diverse iconische beelden.”

Fotograaf: Kurt Van der Elst

Foto’s: Het land Nod - FC Bergman 

De jury:
“De monumentaliteit van elke scène vertaalt zich terug in de foto’s. Mooie spanning, spectaculair en intrigerende beelden.”

Fotograaf: Erik Franssen

Foto’s: Oma mag ik mijn pop terug - Theater Gnaffel

De Jury: 
“Hoe langer je naar de foto’s kijkt, hoe meer je de acteurs vergeet en puur op de poppen focust. Indrukwekkend hoeveel emotie de poppen uitstralen.”

Nederlands Theater Festival 1 - 11 september

Elf dagen lang toont het Nederlands Theater Festival de beste voorstellingen van het moment, reikt vele prijzen uit waaronder die voor de beste acteurs van Nederland, laat succesvolle nieuwe ontwikkelingen op het gebied van theater zien, staat vooraan in het gesprek over de rol van theater in de samenleving en laat grenzen tussen verschillende kunstdisciplines vervagen.
Traditiegetrouw opent een prominent persoon uit de theaterwereld het festival met de Staat van het Theater. En sluit het festival af met het Gala van het Nederlandse Theater waar de belangrijkste Toneelprijzen worden uitgereikt, zoals de Louis d’Or en de Theo d’Or.
Tegelijkertijd vindt ook het Amsterdam Fringe Festival plaats, dat minstens 80 producties van onorthodoxe theatermakers en kunstenaars uit binnen- en buitenland op meer dan 40 verschillende locaties toont.

Voor meer informatie zie www.tf.nl.