27-08-2008

Een sprong voorwaarts met Nikon's nieuwe D90

Nikon kondigt met de nieuwe D90 wederom een innovatie aan in het assortiment van middenklasse DX-formaat digitale spiegelreflexcamera's. De D90 is de eerste digitale middelklasse spiegelreflexcamera uitgerust met een filmfunctie, die cinematografische resultaten, een verbluffende beeldkwaliteit en innovatieve hoogwaardige functies biedt. Deze functionaliteiten zijn overgenomen uit Nikon’s nieuwste paradepaardje in het DX-formaat, de D300. De D90 opent nieuwe deuren voor fotoliefhebbers op elk niveau. Met 12,3 megapixels, de nieuw ontworpen DX-formaat CMOS-beeldsensor en Nikon's eigen EXPEED-beeldverwerkingssysteem staat de D90 garant voor kwaliteit. Dankzij geavanceerde functies zoals Live View, onderwerpherkenning, actieve D-Lighting, beeldinstellingen en een ISO-gevoeligheidsbereik van 200-3200 (ISO 6400-equivalent bij Hi1 en ISO 100-equivalent bij Lo1) zijn in vrijwel alle omstandigheden zeer creatieve opnamen mogelijk. Bovendien bevinden al deze functies zich in een ergonomische body met een intuïtieve indeling, zodat ze gemakkelijk te gebruiken zijn.

Jordi Brinkman, Product Manager bij Nikon Europe B.V: “Door de combinatie van beeldtechnologie, rechtstreeks overgenomen van onze D300, en innovatieve functies, zoals Live View, D-Movie, onderwerpherkenning en beeldinstellingen, bevestigt de D90 opnieuw Nikon’s toonaangevende rol op het gebied van beeldtechnologie. Aangezien dit alles wordt aangevuld met innovatieve, hoogwaardige voorzieningen zoals de CMOS-beeldsensor en het zeer grote ISO-gevoeligheidsbereik, zijn we ervan overtuigd dat deze nieuwe camera alle hartstochtelijke fotografen die een stap verder willen gaan in de fotografie zal aanspreken.”

De D90 produceert beelden met opmerkelijke details en extra vergrotingsmogelijkheden dankzij de verbeterde DX-formaat CMOS-beeldsensor en 12,3 effectieve megapixels. De ISO-gevoeligheid loopt van 200-3200 (ISO 6400-equivalent bij Hi1 en ISO 100-equivalent bij Lo1) en levert beelden met weinig ruis, veel details en toongradaties die je verwachtingen zullen overtreffen. De EXPEED-technologie in de D90 is geoptimaliseerd om de hoogwaardige, snelle beeldverwerkingsmogelijkheden te bieden waar Nikon’s professionele digitale spiegelreflexcamera’s om bekend staan. Deze technologie verbetert ook de prestaties van andere krachtige functies, zoals Live View en het nieuwe systeem voor gezichtsherkenning. Actieve D-Lighting past het contrast tussen de lichte en donkere delen van het beeld aan door plaatselijk tooncorrecties toe te passen tijdens het maken van de foto. Het probleem van verloren details, bijvoorbeeld bij foto’s die zijn gemaakt in situaties met een hoog contrast, wordt hiermee opgelost. Voor extra creativiteit kun je met beeldinstellingen het uiterlijk en de sfeer van de foto's aanpassen, waarbij je de keuze hebt uit zes instellingen, waaronder de nieuwe opties Portret en Landschap.

Een helpende hand

Het onderwerpherkenning-systeem van de D90, voor het eerst geïntroduceerd in Nikon's paradepaardjes, de D3 en de D300, gebruikt een 420-pixels RGB-sensor om de onderwerp- en kleurgegevens van het gefotografeerde onderwerp te analyseren. Op basis van deze gegevens optimaliseert de camera de scherpstelling, belichting en witbalans, vlak voordat de sluiter ontspant. De D90 herkent ook gezichten van mensen en kan tot vijf gezichten extra scherp, nauwkeurig en met zeer natuurlijke huidtinten vastleggen. In de 11-punts autofocusstand gebruikt de camera de kleurgegevens van het onderwerp om scherp te blijven stellen op het onderwerp terwijl dit beweegt.

Nadat je de gewenste compositie hebt gemaakt, kunt je de ingebouwde beeldbewerkingsfuncties van de D90 gebruiken om beelden eenvoudig in de camera te verbeteren. Er zijn diverse nieuwe retoucheeropties beschikbaar: Vertekeningscorrectie corrigeert lensaberratie, Rechtzetten corrigeert scheeftrekking van het beeld, terwijl Fisheye optische effecten creëert die vergelijkbaar zijn met die van een fisheye-objectief. Er zijn ook uitgebreide opties beschikbaar om de juiste opname te bekijken en te selecteren, zoals een miniatuurweergave met 72 beelden, een kalenderweergave en een histogramweergave voor een vergrote weergave van een deel van de foto.

De D90 is de eerste middenklasse digitale spiegelreflexcamera die een filmfunctie biedt, zodat je creatieve films van hoge kwaliteit kunt vastleggen in Motion JPEG. Vergeleken met de gemiddelde videocamera biedt de veel grotere beeldsensor van de D90 een hogere beeldkwaliteit, een kleine scherptediepte en uitstekende ISO-prestaties tijdens opnamen bij weinig licht. Het uitgebreide assortiment van NIKKOR-objectieven biedt een grote variëteit, van fisheye tot groothoek tot supertele, waardoor je nog meer creativiteit en emotionele impact aan je films kunt toevoegen. De D90 biedt zelfs de mogelijkheid films met geluid af te spelen op de camera, dankzij het unieke, krachtige systeem van luidspreker en microfoon.

De D90 heeft een zoeker met pentaprisma op ooghoogte met een beelddekking van circa 96%. Op momenten waarop het echter niet handig is om door de zoeker te kijken, kan je doormiddel van de Live View knop het beeld live weergeven op de 3-inch LCD-monitor met circa 920.000 pixels en een kijkhoek van 170°. Hierbij zijn drie AF-standen met contrastdetectie beschikbaar: gezichtsprioriteit, groothoek en normaal veld. Als je niet zeker weet welke camera-instellingen geschikt zijn, kun je geavanceerde functies als actieve D-Lighting en beeldinstellingen gebruiken om altijd prachtige, scherpe beelden te produceren.

Niets is zo frustrerend als een lege batterij wanneer je op het punt staat een uniek moment vast te leggen. Daarom heeft Nikon het energieverbruik van de D90 geminimaliseerd, zodat je met een volledig opgeladen accu circa 850 foto’s kunt maken. Voor accurate opnamen is een nauwkeurige sluiter vereist; het elektronisch getimede sluitermechanisme van de D90 is speciaal ontworpen voor een lange, accurate werking. Het sluitermechanisme is onderworpen aan uitputtende tests waarbij de sluiter 100.000 maal werd ontspannen. Dankzij een indrukwekkende opstarttijd van 0,15 seconde, een ontspanvertraging van 65 milliseconden en een snelheid van 4,5 beelden per seconden, is de D90 bovendien altijd gereed om te fotograferen en mis je dus geen enkele belangrijke opname meer. Met een miniatuurweergave van maximaal 72 beelden, Pictmotion-diashows met geluid, de mogelijkheid om geotags met GPS-gegevens aan beelden toe te voegen (optioneel), directe online upload naar ‘my Picturetown’ en HDMI-compatibiliteit, is het tevens zeer gemakkelijk om beelden te delen en te ordenen.

Leverbaarheid

De Nikon D90 is naar verwachting vanaf eind september in de handel verkrijgbaar.

> Meer informatie