01-07-2008

Nikon D700 – compacte profprestaties met FX-sensor

Nikon presenteert met de D700 een splinternieuwe compacte spiegelreflexcamera in het FX-sensor-formaat. De D700 staat voor compromisloos fotograferen - voor adembenemende beeldkwaliteit, snelheid, veelzijdigheid en betrouwbaarheid onder alle omstandigheden.

“De Nikon D3 heeft de wereld van de actiefotografie razendsnel veroverd en veel professionele fotografen ertoe aangezet van merk te wisselen. Wij verwachten dat de D700 deze trend voortzet”, aldus Robert Cristina, Manager Professional Products en NPS bij Nikon Europe. Hij voegt eraan toe: “De D700 blinkt uit in situaties met weinig licht en een hoog contrast, de omstandigheden waaronder moderne camera's worden beoordeeld. Daarmee vormt deze camera het bewijs dat Nikon er voortdurend naar streeft tegemoet te komen aan toekomstige behoeften van fotografen.”

D3-DNA

De D700 biedt dezelfde fantastische beeldkwaliteit als de D3. De D700 gebruikt dezelfde kerntechnologieën, zoals de zeer gevoelige CMOS-beeldsensor met 12,1 megapixels effectief met een hoge pixeldichtheid en 'gapless' microlenzen die garant staan voor heldere, scherpe beelden in een groot ISO-bereik. De camera bevat tevens hetzelfde innovatieve, snelle EXPEED-beeldverwerkingssysteem, 14-bits A/D-conversie en een 16-bits beeldverwerkingsgang ten behoeve van details en vloeiende gradaties die nodig zijn voor grote afdrukken en reproducties, van perfecte kwaliteit.

Een FX voor onderweg

De D700 is ideaal voor fotografen die op zoek zijn naar een uitgebalanceerde digitale spiegelreflexcamera voor onderweg, zonder dat dit ten koste gaat van de duurzaamheid of de vocht- en stofbestendigheid. De D700 is voorzien van een functie voor beeldsensorreiniging dat vibraties met hoge frequenties gebruikt om de ophoping van stof op het oppervlak van de beeldsensor te verminderen. Snelle opnamen van 5 bps zijn mogelijk dankzij de compacte EN-EL3e lithium-ion batterij van 1500 mAh, terwijl opnamen tot 8 bps mogelijk zijn wanneer het optionele MB-D10 battery pack bevestigd wordt, hiervoor kan de krachtige EN-EL4a batterij van 2500 mAh worden gebruikt. Dit betekent dat eigenaren van een D3 of D300 dezelfde voedingsaccessoires kunnen gebruiken op de nieuwe D700. Een andere primeur is de praktisch ingebouwde opklappende i-DDL-flitser met de dekking van een 24 mm-objectief, ideaal voor discrete flitsverlichting wanneer een Speedlight-flitser onpraktisch is.

Het juiste beeld

Ondanks het aantrekkelijke prijskaartje doet de D700 geen water bij de wijn als het gaat om de uitgebreide functionaliteit. De D700 combineert een zeer korte ontspanvertraging van slechts 40 ms, de gerenommeerde accuratesse van het 51-punts MultiCAM3500 AF-systeem, DX-uitsnede en livebeeld met AF contrastdetectie, dat wordt weergegeven op dezelfde high-definition 3-inch TFT-monitor die wordt gebruikt voor de D3 en D300. Een van de belangrijkste voordelen van FX-formaat camera's is de zoeker; de D700 bevat een uitstekend pentaprisma van massief glas met een dekking van 95% en een aanpasbare verlichting van het AF-punt voor een helder, ononderbroken zicht. Een handige nieuwe functie is de mogelijkheid om in de zogenoemde ‘live-view-mode’ de aanduiding van de virtuele horizon weer te geven, zodat u de stand van de camera op armlengte kunt bepalen.

De ideale compagnon voor elke NIKKOR

De D700 is ontworpen voor de toekomst, zonder daarbij het verleden te negeren. Aangezien Nikon de 75e verjaardag van het allereerste NIKKOR-objectief viert en er meer dan 40 miljoen NIKKOR's zijn verkocht, kunnen fotografen er op vertrouwen met Nikon een uitstekend product te hebben. Dankzij intelligente beeldverwerkingstechnologieën voor correctie van donkere randen (vignettering) en chromatische aberratie, kunnen gebruikers de creatieve mogelijkheden van hun huidige NIKKOR-objectieven met F-vatting opnieuw ontdekken. Voor nieuwkomers biedt het zich steeds uitbreidende Nikon Total Imaging System, objectieven, flitsers, software en accessoires. Voor elke fotografische uitdaging, nu en in de toekomst.

De D700 wordt geleverd met EN-EL3e batterij, oplader en Nikon Software Suite.

Voor meer informatie

> Nikon D700

Licht in het donker – Nikons nieuwe High-end Speedlight SB-900

Nikon introduceert een gloednieuwe Speedlight-flitser, de Nikon SB-900. Deze flitser biedt een uitzonderlijk snelle en krachtige werking in combinatie met een groot zoombereik. De SB-900 bevat een bewegende diffuser en heeft een lichtbron die kan inzoomen van 17 mm tot 200 mm in slechts 1,2 seconde, waarbij een gelijkmatige lichtverdeling gehandhaafd blijft. Deze veelzijdige nieuwe flitser biedt de keuze uit drie verlichtingspatronen (centrumgericht / standaard / gelijkmatig) die kunnen worden geselecteerd in overeenstemming met het onderwerp.

"Nikon-flitsers worden alom beschouwd als de beste", aldus Robert Cristina, Manager Professional Products en NPS bij Nikon Europe. “De nieuwe SB-900 vormt een enorme stap voorwaarts op het gebied van flitsers en biedt zeer interessante, creatieve mogelijkheden die beschikbaar zijn met één druk op de knop”, voegt hij toe.

De SB-900 is geschikt voor zowel DX-formaat als FX-formaat en selecteert automatisch het juiste lichtverdelingspatroon op basis van het sensorformaat van de camera waar de flitser op bevestigd is. De SB-900 detecteert ook automatisch of een kleurfilter voor tl- of gloeilamplicht is bevestigd, waarna de camera overschakelt op de bijbehorende witbalansinstelling. De SB-900 is toegesneden op de snelle opnamemogelijkheden van de huidige digitale camera's en kan meerdere malen achter elkaar op hoge sterkte flitsen. De flitser wordt dankzij een verbeterde versterkingsschakeling sneller opgeladen. De SB-900 bevat bovendien een ingebouwd thermisch detectiesysteem dat de flitser tegen oververhitting beschermt. De SB-900 is volledig compatibel met de andere flitsers en accessoires van Nikon's vermaarde Creatief Verlichtingssysteem en kan gemakkelijk worden opgenomen in een configuratie met meerdere flitsers. Indirect flitsen is mogelijk doordat de flitskop 90º omhoog en 11º omlaag kan worden gekanteld en tot 180º horizontaal kan worden gedraaid. Hierdoor vormt de SB-900 een onmisbaar accessoire die de fotograaf veel creatieve mogelijkheden biedt.

Voor meer informatie

> SB-900 produktinformatie

Nikon presenteert twee nieuwe Tilt- & Shift-objectieven

PC-E Micro NIKKOR 45mm 1:2,8D ED en PC-E Micro NIKKOR 85mm 1:2,8D

Nikon kondigt met trots de introductie van twee nieuwe gespecialiseerde NIKKOR-objectieven aan: de PC-E Micro NIKKOR 45mm f/2.8D ED en PC-E Micro NIKKOR 85mm f/2.8D. Deze nieuwe PC NIKKOR-objectieven zijn ontworpen met het oog op speciale toepassingen op het gebied van architectuur-, reclame- en landschapsfotografie. De objectieven bieden perspectiefcorrectie dankzij een tilt/shift-mechanisme, aangevuld met een draaimechanisme en automatische diafragmaregeling.

Robert Cristina, Manager Professional Products en NPS bij Nikon Europe B.V.: “Deze nieuwste toevoegingen aan het NIKKOR-assortiment zullen met open armen worden ontvangen door architectuur- en landschapsfotografen die werken met een FX-formaat camera, zoals de D3 en de D700.” Hij voegt eraan toe: “Net als de PC-E 24 mm f/3.5D ED die eerder dit jaar is uitgebracht, breiden deze nieuwe objectieven het NIKKOR-assortiment voor gespecialiseerde fotografie verder uit.”

Beide objectieven bieden een uitstekende helderheid en scherpte van de randen tot de hoeken op alle afstanden, van macro tot oneindig. Ze bevatten ook Nikon’s geavanceerde antireflectiecoating Nano Crystal Coat, waardoor beeldschaduwen en lensflare door interne reflecties worden verminderd, zodat zeer flexibele tilt- en shift-bewegingen mogelijk zijn.

PC NIKKOR's zijn robuust genoeg voor professioneel gebruik in het veld of in de studio. Het afgeronde diafragma met negen lamellen draagt bij aan het vermaarde 'bokeh' van NIKKOR-objectieven waardoor onscherpe achtergrondelementen er zacht, natuurlijk en onopdringerig uitzien.

De brandpuntsafstand van 45 mm van de gloednieuwe PC-E Micro NIKKOR 45mm f/2.8D ED is ideaal voor een natuurlijk uitziend perspectief dat veel ruimte laat aan de creativiteit van de fotograaf. De PC-E Micro NIKKOR 45mm f/2.8D ED is voorzien van ED-glas dat aberraties tot het minimum beperkt en heeft een kortste scherpstelafstand van slechts 25,3 cm en een minimaal diafragma van f/32.

De PC-E Micro NIKKOR 85mm f/2.8D vervangt de bestaande PC Micro NIKKOR 85 mm f/2.8D en is ideaal voor productfotografie en creatief portretteren. De nieuwe PC-E Micro NIKKOR 85mm f/2.8D heeft grotendeels hetzelfde optische ontwerp als zijn voorganger, maar is lichter en kleiner met een kortste scherpstelafstand van 39 cm en een minimaal diafragma van f/32.

Belangrijkste kenmerken

- Nano Crystal Coat vermindert beeldschaduwen en lensflare tot het minimum voor een accurate beeldreproductie

- Superieure optische prestaties met een minimale vertekening en chromatische aberratie

- Elektromagnetisch diafragma voor automatische diafragmaregeling (bij gebruik met compatibelecamera's)

- Vooraf ingesteld diafragma is mogelijk met diafragmaring en zogenoemde ‘stop-down button’

- Macro-opnamen tot op 25,3 cm en 39 cm voor respectievelijk de PC-E Micro NIKKOR 45mm f/2.8D ED en de PC-E Micro NIKKOR 85mm f/2.8D (op 1/2x)

- Afgerond diafragma met negen lamellen

- Superieure bescherming tegen stof en vocht

De PC-E Micro NIKKOR 45mm f/2.8D ED wordt geleverd met zonnekap HB-43 en tas CL-1020, terwijl de PC-E Micro NIKKOR 85mm f/2.8D vergezeld gaat van zonnekap HB-22 en tas CL-1120.