24/10/2012

Nikon lanceert de Nikon 1 V2

Amsterdam, 24 oktober 2012 - Vandaag introduceert Nikon de revolutionaire, uitzonderlijk snelle Nikon 1 V2, de jongste telg van de Nikon 1-familie.

De Nikon 1 V2, de eerste Nikon-camera die is uitgerust met Nikon 1-technologie van de tweede generatie, borduurt voort op de verbazingwekkende snelheid en draagbaarheid die ervoor hebben gezorgd dat de Nikon 1 is uitgegroeid tot het best verkopende compact-camerasysteem van heel Europa¹.

De ongekende snelheden en de nog nauwkeuriger prestaties, de intelligente functies van de volgende generatie, de volledige creatieve controle en de draadloze opties voor beeldoverdracht maken van de Nikon 1 V2 een veelzijdige eerste camera en een uitstekende tweede camera. Fotoliefhebbers hoeven nu geen genoegen meer te nemen met een mindere foto- of filmkwaliteit, alleen maar omdat ze graag lichtbepakt reizen.

Jordi Brinkman, productmanager Nikon 1 compacte systeemcamera's voor Nikon Europe, is lyrisch over de nieuwe camera: “De snelheid en innovatie van de volgende-generatietechnologie maken van de Nikon 1 V2 de perfecte tweede camera voor fotografen die een compacte, draagbare camera zoeken, maar daarbij niet willen inleveren op de creatieve vrijheid, de snelle responstijden en de mogelijkheid om als het nodig is van objectief te wisselen.”

Hij voegt toe: “De mogelijkheid 1 NIKKOR-objectieven of een favoriet D-SLR-objectief van Nikon te gebruiken en de voor de liefhebber zo vertrouwde ergonomische kenmerken van de camera zorgen ervoor dat mensen die al een spiegelreflexcamera hebben waarschijnlijk vaker voor de Nikon 1 V2 zullen kiezen dan ze misschien zelf hadden gedacht.”


¹Uit marktonderzoek van GFK komt de Nikon 1 naar voren als Europa's best verkopende compacte systeemcamera van 2012 tot nu toe.

De technologie van de eerste generatie Nikon 1-camera's werd gekenmerkt door prestaties van wereldformaat en een ongekend hoog niveau van fotografische intelligentie en schoonheid. De Nikon 1 V2 doet daar weer een schepje bovenop, met de EXPEED 3A-beeldprocessor van de volgende generatie die beelden met een ongelooflijk hoge snelheid van 850 megapixels per seconde kan verwerken. Dankzij de hoge opnamesnelheden tot 15 bps² met continu-autofocus en snelheden tot 60 bps³ met vaste autofocus kunnen zelfs van supersnelle actiemomenten foto's van hoge kwaliteit worden gemaakt. Er wordt zonder vertraging scherpgesteld op het onderwerp, dankzij het geavanceerde hybride AF-systeem dat is uitgerust met razendsnelle fasedetectie-AF voor zeer snel bewegende onderwerpen, en contrastdetectie-AF voor het vastleggen van subtiele details in de moeilijkste lichtomstandigheden. Afhankelijk van het onderwerp schakelt de sensor in een oogwenk tussen de 73 fasedetectiescherpstelvelden en de 135 contrastdetectiescherpstelvelden. Op die manier maak je steeds foto's en films van uitstekende kwaliteit in de meest uiteenlopende omstandigheden.


²Met maximale resolutie kun je ca. 45 beelden achter elkaar maken met 15 bps.
³Met maximale resolutie kun je ca. 40 beelden achter elkaar maken met 60 bps. De scherpstelstand is ingesteld op AF-S en de belichting voor het eerste beeld is vast ingesteld.

Met een grotere resolutie van 14,2 megapixels en een ISO-lichtgevoeligheid van 160 tot 6400 produceert de Nikon 1 V2 keer op keer gedetailleerde foto's en films, zelfs bij weinig licht. De CX-formaat CMOS-sensor van Nikonbiedt de ideale balans tussen systeemafmetingen, snelheden, lichtgevoeligheid, resolutie en velddiepte. Daardoor kunnen foto's en films van uitstekende kwaliteit worden gemaakt, zonder dat dat ten koste gaat van de draagbaarheid. Doordat je hoge ISO-instellingen kunt gebruiken, wordt er zelfs bij hoge snelheden tot 60 bps genoeg licht opgevangen. De automatische beeldsensorreiniging zorgt ervoor dat het effect van stof tot een minimum wordt beperkt.

Nikon hecht veel waarde aan de ergonomische eigenschappen van zijn producten. Dat verklaart waarom vorm en functie bij de Nikon 1 V2 zo bijzonder goed op elkaar aansluiten. Als je de camera oppakt, merk je meteen hoe ongelooflijk solide en stevig die aanvoelt. Het ontwerp van de camera is verder verbeterd door gebruik van een magnesiumlegering voor het voorpaneel, wat de draagbaarheid en de stevigheid ten goede komt. Verder is de nieuw ontwikkelde supersnelle sluiter maar liefst 100.000 keer getest. Die gaat lang mee, daar kun je van op aan. De ontspanknop is voorzien van een ingebouwde aan-uitschakelaar, zodat je de camera altijd snel kunt starten en meteen met fotograferen kunt beginnen. De krachtige elektronische zoeker (EVF) met 1.440.000 beeldpunten ligt in het verlengde van de optische as. Dit leidt tot betere composities. De grote handgreep maakt het mogelijk de camera stevig vast te pakken en dankzij de ingebouwde flitser heb je zo nodig altijd extra licht bij de hand.

Je wilt de vrijheid om precies die foto's te kunnen maken die jij wilt? Met de standknop boven op de camera kun je in een handomdraai de PSAM-belichtingsstanden weergeven en ook belangrijke instellingen zoals de ISO-lichtgevoeligheid en de witbalans weergeven door op de betreffende functieknop te drukken. Door op de instelschijf te drukken, kun je de selectie van opties of gewijzigde instellingen bevestigen zonder dat je je oog van de zoeker hoeft te nemen. Of je de actie nu wilt bevriezen of de achtergrond wilt vervagen, met Live Image Control kun je het effect van de gewijzigde belichtingsinstellingen meteen bekijken. Op die manier weet je zeker dat het resultaat naar wens is.

Net als bij de Nikon 1 V1 maken de fenomenale snelheid en de pre-post capture-technologie van de Nikon 1 V2 een aantal innovatieve functies mogelijk. Met de gloednieuwe functie Beste moment vastleggen, die bestaat uit Slimme fotoselectie en de nieuwe functie Trage weergave, kun je altijd de foto maken die je in gedachten had. Met Slimme fotoselectie worden snel 20 beelden met maximale resolutie gemaakt, zowel voordat als nadat je de sluiterknop volledig hebt ingedrukt. Met Trage weergave worden maximaal 40 continue beelden met maximale resolutie gemaakt, die tegelijkertijd in slow motion op het LCD-scherm worden weergegeven. Op die manier kun je exact het moment kiezen dat je wilt bewaren. Bewegingssnapshots worden voortaan bewaard in één beeldbestand dat zich eenvoudig laat delen door het te uploaden naar een willekeurig platform. Zo kun je op een heel nieuwe manier je verhaal vertellen.

In de stand Geavanceerde film van de Nikon 1 V2 kun je Full HD-films opnemen met 60 en 30 bps en beeldsnelheden van 60i, 60p, en 30p. Daarbij kun je de sluitertijd en het diafragma naar wens instellen. Door met een kleiner beeldformaat te filmen, kun je indrukwekkende effecten bereiken in extreme slow motion, met opnamesnelheden tot 1200 bps⁴. Met de filmstand kun je de voordelen van beide combineren door foto's met maximale resolutie te maken (beeldverhouding 3:2) tijdens het opnemen van een Full HD-film.

 

⁴Opnamesnelheden in de stand Geavanceerde film: 400 bps bij een beeldformaat van 640x240 of 1200 bps bij 320x120. Max. opnametijd 5 seconden.

Samen met de Nikon 1 V2 lanceert Nikon de nieuwe Speedlight-flitser SB-N7. Deze krachtige met i-DDL compatibele flitser heeft een richtgetal van 18/59 (bij ISO 100 m/ft), een tot 120° kantelbare flitserkop en een meegeleverde externe groothoekdiffusor. Het ideale gereedschap voor fotografen die willen kunnen spelen met de kwaliteit en de richting van het licht en zo hun beelden een creatief tintje willen geven of hun onderwerpen in omstandigheden met weinig licht willen belichten.

In 2013 breidt Nikon zijn gamma aan 1 NIKKOR-objectieven uit met de introductie van drie nieuwe objectieven. Momenteel wordt gewerkt aan een ultragroothoekzoomobjectief, een compact en krachtig objectief met 10x zoom en een snel portretobjectief. De nieuwe objectieven vormen een aanvulling op het onlangs gelanceerde 1 NIKKOR 18.5mm f/1.8 objectief en breiden de flexibiliteit van het Nikon 1 systeem verder uit, waardoor eigenaren van een Nikon 1-camera nu nog meer mogelijkheden hebben. Het 1 NIKKOR 18.5mm f/1.8 objectief heeft een vaste brandpuntsafstand. Daardoor kun je zelfs met een lage ISO-waarde prachtige foto's maken bij weinig licht en portretten maken met een prachtige bokeh.

Met het groeiende assortiment van als optie verkrijgbare systeemaccessoires en de draagbare, krachtige en snelle Nikon 1-camera's kun je het maximale uit je fotografie halen.

Vattingadapter FT1: NIKKOR-objectieven met F-vatting die op de vattingadapter FT1 worden bevestigd hebben een crop-factor van 2,7x. Het beeldveld van het objectief wordt daardoor bijna drie keer zo lang. Ook als je AF-S- en AF-I-NIKKOR-objectieven gebruikt, kun je ten volle profiteren van het ongelooflijke Nikon 1-autofocussysteem⁵ en continu-opnamen maken met snelheden van 10, 30 of 60 bps⁶.

Draadloze mobiele adapter WU-1b: Met behulp van de kleine draadloze mobiele adapter van Nikon kun je in een handomdraai de prachtige beelden die je met je Nikon 1-camera hebt gemaakt, delen met een smartphone of tablet⁷.

Gps-apparaat GP-N100: voorzie de beelden die je met je Nikon 1 maakt van de juiste locatiegegevens met dit piepkleine gps-apparaat van Nikon.

 

⁵AF/AE wordt alleen ondersteund bij AF-S-objectieven. De scherpstelstand moet worden ingesteld op AF-S (enkelvoudige AF) en de AF-veldstand is vast ingesteld op één punt waarbij alleen het middelste scherpstelpunt wordt gebruikt.
⁶Continu-opnamen maken met de FT1: alleen van toepassing bij gebruik van een AF-S-objectief. Bij de eerste opname wordt de scherpstelling vergrendeld.
⁷Compatibel met smartphones en apparaten waarop Android OS of iOS is geïnstalleerd. Vóór gebruik moet op de smartphone of het apparaat een hulpprogramma voor de draadloze mobiele adapter worden geïnstalleerd. Je kunt dit kosteloos downloaden van Google Play of vanuit de App Store.