02-06-2021

Onthul ware schoonheid met de eerste macro-objectieven uit de Z-serie

Amsterdam, 2 juni 2021: Vandaag introduceert Nikon de eerste twee macro-objectieven van de Nikon Z-familie. De zeer lichte NIKKOR Z MC 105mm f/2.8 VR S is een professioneel S-line macro-objectief met verbluffend levensechte diepte en details. De NIKKOR Z MC 50mm f/2.8 is een compact, licht en veelzijdig objectief dat ideaal is voor beginnende macrofotografen die levendige close-ups willen maken.

Met een reproductieverhouding van 1:1, een onberispelijke scherpstelling en uitstekende beeldreproductiemogelijkheden is de professionele NIKKOR Z MC 105mm f/2.8 VR S een meester in levensgrote opnamen. Dankzij de middellange telebeeldhoek is dit objectief geoptimaliseerd voor macro-opnamen in foto- of videoformaat en is het ook een geweldig objectief voor gedetailleerde portretten: zowel de scherpte en het contrast als de bokeh zijn ongelooflijk. De bediening is nauwkeurig en flexibel en fotografen kunnen de scherpstelrichting van dit objectief omkeren, wat een voordeel is wanneer ze werken in een diverse productieomgeving.

De nieuwe NIKKOR Z MC 50mm f/2.8 is een prachtig objectief om mee op pad te gaan en de schoonheid van zelfs de simpelste onderwerpen naar boven te halen. Van verleidelijke voedselfotografie tot topfoto's van bloemen, fotografen kunnen met gemak superscherpe, levensgrote (1:1) macrobeelden en opvallende close-ups van kleine onderwerpen en details vastleggen. De scherpstelling is snel en scherp, zelfs als de voorzijde van dit macro-objectief slechts 5,6 cm van een onderwerp verwijderd is! Fotografen kunnen ook de klassieke brandpuntsafstand van 50 mm en het natuurlijke perspectief gebruiken om alles, van portretten tot straattaferelen, te fotograferen.

Dirk Jasper, Productmanager bij Nikon Europe: “Het langverwachte 105 mm macro-objectief voegt zeer fraaie macroprestaties toe aan het Z-systeem en is een perfecte keuze voor zowel professionals als macro-liefhebbers. Zijn kleinere en voordeligere broertje heeft ook veel te bieden: het nieuwe 50 mm macro-objectief is ideaal als je echte macro-opnamen wilt maken. En als je een veelzijdig 50 mm objectief wilt, zodat je ook prachtige close-ups kunt maken, is dit de keuze voor jou."

#CreateYourLight: hands-on met de NIKKOR Z MC 105mm f/2.8 VR S

Donna Crous, voedselfotograaf en Nikon-ambassadeur voor Europa: “Ik had het geluk om met het nieuwe NIKKOR Z 105 mm macro-objectief te werken toen ik de campagne Create Your Light met Nikon fotografeerde. Ik was helemaal ondersteboven van de prestaties, met name bij weinig licht. Absoluut een objectief voor elke voedselfotograaf die waarde hecht aan een kleine scherptediepte, scherpstelsnelheid en mooie bokeh. We zijn natuurlijk allemaal dol op die prachtige bokehballen! "

Overzicht van belangrijke kenmerken: NIKKOR Z MC 105mm f/2.8 VR S

Professioneel f/2.8 macro-objectief met middellange tele: S-Line: een nieuwe dimensie in optisch ontwerp. Vloeiend, geluidloos meervoudig scherpstelsysteem.
Levensechte beelden met opmerkelijke diepte: de grote Z-vatting in combinatie met de negen afgeronde lamellen van het vaste f/2.8 diafragma zorgen voor perfect ronde en natuurlijk ogende bokeh.
Snel en vlekkeloos scherpstellen: scherpte is fantastisch van dichtbij tot oneindig. Kleurranden worden aanzienlijk verminderd, waardoor het AF-systeem met ongelooflijke snelheid en nauwkeurigheid kan scherpstellen.
Mooi helder: Nikon’s anti-reflecterende ARNEO Coat en Nano Crystal Coat gaan beeldschaduwen en lichtvlekken tegen. De ingebouwde vibratiereductie (VR) is gecombineerd met VR in de camera voor stabiele opnamen uit de hand, zelfs bij weinig licht. 
Nauwkeurige close-ups: de kortste scherpstelafstand is slechts 0,29 m en de AF-scherpstelbegrenzer maakt een snelle opname van onderwerpen binnen een bereik van 0,29-0,50 m mogelijk. Met handmatige scherpstelling (MF) kies je je favoriete manier van werken.
Macrovideo: ervaar stille AF en soepele, stabiele diafragmaregeling. Variatie in brandpuntsafstand is vrijwel verdwenen, zodat je de scherpstelling kunt aanpassen zonder de beeldhoek van de opname te beïnvloeden.
Veelzijdigheid van Nikon: je kunt de scherpstelrichting van dit objectief omkeren.¹ Op deze camera passen ook de opschroefbare filters van 62 mm van de befaamde AF-S Micro-NIKKOR 105 mm.
Gebouwd om hard te werken: de vatting en alle bewegende delen zijn afgedicht om stof en vocht buiten te houden. Nikon’s fluorcoat stoot water, stof en vuil af.²

Overzicht van belangrijke kenmerken: NIKKOR Z MC 50mm f/2.8

Geweldige macro-opnamen: de markeringen op de objectiefcilinder geven duidelijk aan of je fotografeert met een zoomfactor van 1:4, 1:2 of 1:1 (levensgroot).
Schitterende alledaagse opnamen: gebruik de klassieke brandpuntsafstand van 50 mm en het natuurlijke perspectief om alles, van portretten tot straattaferelen, te fotograferen.
Messcherpe close-ups: met een kortste scherpstelafstand van slechts 0,16 m kun je zelfs scherpstellen als de voorzijde van dit macro-objectief op slechts 5,6 cm van je onderwerp is! VR in de camera houdt opnamen stabiel.
Zet je onderwerp op de voorgrond: superieure optiek en de negen afgeronde lamellen van het f/2.8 diafragma zorgen voor prachtige bokeh.
Scherpstelbeperking: de AF-scherpstelbeperking laat het objectief sneller scherpstellen op onderwerpen binnen een bereik van 0,16-0,30 m.
Compact en licht: dit objectief is gemakkelijk in gebruik en een mooie balans tussen een full-frame camera uit de Z-serie en een DX-formaat camera.
75 mm in DX-uitsnede: bij gebruik op een DX systeemcamera uit de Z-serie biedt dit objectief een beeldhoek van 75 mm. Geweldig voor portretten of krappere uitsneden van kleine onderwerpen bij macro-opnamen.
Nauwkeurige, eenvoudige bediening: regel het diafragma, de ISO en nog veel meer via de geluidloze instelring. Schakel direct tussen handmatig scherpstellen en autofocus via het objectief.
Beschermende coating: Nikon's fluorcoat beschermt de voorkant van het objectief en zorgt ervoor dat je het oppervlak gemakkelijk schoon kunt vegen. Perfect wanneer je je creatieve grenzen buiten verlegt!

¹ Bij gebruik in combinatie met Nikon Z-camera's die in oktober 2020 of later op de markt zijn gekomen.
² Bij dit objectief wordt stofbestendigheid en druipwaterdichtheid in alle situaties en onder alle omstandigheden niet gegarandeerd.