01-12-2008

D3X – Nikon stelt een nieuwe norm voor professionele digitale spiegelreflexcamera's

De nieuwe D3X met 24,5 megapixels

Nikon kondigt vandaag het nieuwe topmodel digitale spiegelreflexcamera aan: de D3X. De D3X beschikt over dezelfde betrouwbaarheid, bediening en duurzaamheid als de bekroonde D3, maar heeft een beeldsensor met een veel hogere resolutie. De D3X biedt daardoor een ongekende beeldkwaliteit. Dankzij de gloednieuwe CMOS-sensor van 24,5 megapixels is deze nieuwe camera uitermate geschikt voor de meest uiteenlopende opnamesituaties, zowel in de studio als op locatie. Dit zal met name worden gewaardeerd door natuur-, studio- en modefotografen die geen enkele concessie willen doen.

“Dit is de camera waarop veel professionele fotografen hebben gewacht,” aldus Robert Cristina, Manager Professional Products en NPS bij Nikon Europe. “Zoals veel professionele sportfotografen hebben gekozen voor de D3, zo zal de zeer hoge beeldresolutie van de D3X de lat hoger leggen voor reclame-, mode- en stockfotografie. De resultaten spreken voor zich: dit is zonder enige twijfel onze beste camera tot op heden."

De wereld is uw studio

De D3X beschikt over een speciaal ontwikkelde FX-formaat CMOS-beeldsensor met 12-kanaals uitlezing, 'gapless' microlenzen en ingebouwde ruisonderdrukking. De camera biedt een zeer hoge snelheid bij continu-opnamen en een uitstekende ruisonderdrukking bij hogere gevoeligheden, zonder dat details hieraan worden opgeofferd.

De D3X biedt een groot ISO-bereik van ISO 100-1600, uitbreidbaar van ISO 50- tot ISO 6400-equivalent, met continu-opnamen van maximaal 5 beelden per seconde bij volledige resolutie of 7 beelden per seconde bij de DX-uitsnede van 10 MP. Het veelgeprezen MultiCAM3500FX 51-punts autofocussysteem biedt een zeer hoge nauwkeurigheid bij meting van één enkel punt, terwijl snelbewegende onderwerpen bij weinig licht ook probleemloos kunnen worden gevolgd.

De livebeeldfunctie van de camera staat garant voor een optimale workflow en is perfect voor studiofotografie of andere situaties waarin het gebruik van de zoeker onpraktisch is. De camera biedt ook een uitstekende respons, met een opstarttijd van slechts 0,12 seconde en een ontspanvertraging van 0,04 seconde. De sluiter bestaat uit een combinatie van Kevlar en koolstofvezel, is ontworpen voor de wensen van veeleisende professionals en is getest gedurende 300.000 cycli.

De D3X plukt de vruchten van de allernieuwste ontwikkelingen op het gebied van sensorontwerp en beeldverwerkingstechnologie. De camera produceert 14-bits NEF (Raw)-bestanden van 50 MB die voldoen aan de toekomstige vereisten op het gebied van reclame- en stockfotografie. Met behulp van de software Capture NX2 kunnen NEF-bestanden worden verwerkt tot middenformaatbestanden van 140 MB (16-bits TIFF-RGB). Fijne details worden gereproduceerd met een ongekende scherpte, terwijl schaduwen en hoge lichten toongradaties met minimale clipping bevatten. Dit levert unieke foto's van zeer hoge kwaliteit op.

Intuïtieve bediening

De D3X beschikt over dezelfde ergonomie en bediening als de D3. Beide camera's zijn zo ontworpen dat iedere professional er snel en efficiënt mee kan werken. De heldere, overzichtelijke zoeker heeft een dekking van 100% en uitgebreide, verlichte informatieweergaven. Daarnaast biedt de high-definition 3-inch VGA-TFT-monitor van 920.000 pixels een uitstekende weergavekwaliteit, zodat je opnamen ter plekke kunt beoordelen. De magnesium body van de D3X, die is afgedicht tegen vocht en stof, ondersteunt Nikon’s draadloze systeem (de WT-4), heeft een HDMI-uitgang, biedt twee sleuven voor CF-kaarten en is compatibel met de nieuwe GP-1 GPS module.

Leverbaarheid

De D3X wordt geleverd met de MH-22 acculader, AN-D3X draagriem, UC-E4 USB-kabel, BL-4 batterijdeksel, EG-D2 videokabel, BS-2 fltisschoen, kabel-clip en Software Suite CD-ROM. De D3X is verkrijgbaar vanaf 20 december 2008.

Meer informatie

Uitgebreide informatie over de nieuwe Nikon D3X vindt u hier.