16-04-2009

Nikon D5000 – veel functies in een compacte body én een kantelbaar LCD-scherm !

Nikon introduceert een nieuwe digitale spiegelreflexcamera voor hobbyisten en amateurfotografen: de D5000. Dit nieuwe model zit boordevol functies die het maken van foto’s leuk en gemakkelijk maken. De D5000 onderscheidt zich van de concurrentie door zijn unieke kantelbare LCD-monitor, waarmee eenvoudig vanuit elke denkbare hoek te fotograferen is.

Het is met de D5000 gemakkelijker dan ooit om foto’s van zeer hoge kwaliteit te maken. Dit is mede mogelijk door de uitgebreide ingebouwde bewerkingsfuncties, een groot aantal onderwerpsstanden, een 12,3 Megapixel sensor en een hoge gevoeligheid van ISO 200 tot 3200 (uitbreidbaar tot ISO 100 en ISO 6400 equivalent) voor opnamen in uiteenlopende lichtomstandigheden. Naast fotograferen is het net als bij de D90 ook mogelijk HD filmopnames te maken met Nikons vernieuwende D-movie functie waar de D5000 mee is uitgerust.

“Deze camera beschikt over dezelfde uitzonderlijke beeldkwaliteit en technologie als de duurdere Nikon modellen, zodat iedere consument nu zelf de buitengewone kwaliteit kan ervaren waar Nikon om bekend staat, zegt Jordi Brinkman, Product Manager bij Nikon Europe. “Met de unieke kantelbare LCD-monitor van de D5000 kun je gemakkelijk foto's maken vanuit elke gewenste hoek en zo een geheel nieuw perspectief toevoegen aan je huidige manier van fotograferen. Het extra voordeel van de D-movie functie (die als wereldprimeur werd geïntroduceerd op de D90) is nu beschikbaar voor een grotere doelgroep van gebruikers die plezier willen beleven aan fotograferen en hun vaardigheden willen uitbreiden met film, of die hun huidige oudere digitale spiegelreflexcamera willen opwaarderen.”

Bekijk het leven vanuit een andere hoek

De kantelbare 2,7-inch LCD-monitor van de D5000 voegt een geheel nieuw perspectief toe aan fotografie, het is nu zeer eenvoudig foto’s te maken vanuit elke hoek. Dankzij de flexibele, beweegbare monitor kun je de camera altijd in de juiste stand houden voor de opname die je wilt te maken. Dus of je nu tijdens een concert een foto wilt maken over het publiek heen of laag bij de grond, met de kantelbare monitor heb je altijd een goed zicht op het onderwerp. . Ter bescherming kun je de monitor inklappen met het scherm naar de camera gericht of in de standaardpositie plaatsen tijdens fotograferen via de zoeker. Je kunt de monitor zelfs helemaal omdraaien om zo moeiteloos perfecte zelfportretten te maken. Dankzij het ergonomische ontwerp en de naar beneden te openen LCD-monitor, zit de monitor nooit in de weg en houd je altijd een stevige grip op de body om cameratrilling te voorkomen.

D-movie en live view

Met de D5000 digitale spiegelreflexcamera kun je naast fotograferen ook zeer creatieve films opnemen. Door de mogelijkheid verschillende objectieven te gebruiken kun je een geheel eigen wending aan je films geven. Ook kun je voordat je gaat filmen de emotionele impact van de films vergroten met behulp van Picture Control instellingen. Met de D-movie functie van de D5000 kun je HD (high-definition) films met geluid opnemen die compatibel zijn met de nieuwste televisietoestellen; aansluiten doormiddel van enkele een HDMI kabel is zeer eenvoudig. Dankzij de live view functie, die met één druk op de knop kan worden ingeschakeld, kun je de foto of film op de LCD-monitor bekijken en kadreren voor een optimale compositie. Bij het maken van foto’s biedt de camera vier soorten Contrast Autofocus (breedveld, normaal veld, gezichtsherkenning en onderwerpvolgende scherpstelling) om het fotograferen zo gemakkelijk mogelijk te maken. In de AF-stand met onderwerpvolgende scherpstelling blijft de camera het onderwerp volgen, zelfs als het onderwerp kort uit het oog van de camera is verdwijnt en weer terugkeert, zodat het onderwerp altijd scherp is.

19 Onderwerpsstanden

Dankzij 19 verschillende onderwerpsstanden hoef je niet alle kneepjes uit het vak van digitale fotografie te beheersen om prachtige foto's te kunnen maken. Draai de instelknop eenvoudig naar 'scene' en kies een geschikte onderwerpsstand, waarna de D5000 de instellingen optimaliseert. De camera geeft zelfs een voorbeeldfoto weer om je te helpen bij de selectie van de geschikte onderwerpstand. Ook de uitgebreide ingebouwde bewerkingsfuncties zijn eenvoudig in gebruik. Zo kun je foto's bewerken en visuele effecten toepassen in de camera, zonder tussenkomst van een computer.

Overige kenmerken

Naast de bovengenoemde functies is de D5000 natuurlijk een kwalitatief hoogwaardige camera en compatibel met een groot aantal uiteenlopende AF-S en AF-I Nikkor-objectieven. Met een zeer gevoelige CMOS-beeldsensor van 12,3 effectieve megapixels, Nikons innovatieve snelle EXPEED-beeldverwerkingssysteem, een snel en nauwkeurig 11-punts autofocus (AF-)systeem, 3D-tracking en een zeer duurzame en hoogwaardige sluiter, is D5000 ook zeer geschikt voor gebruikers met een uitgebreide fotografische kennis. De uitstekende beeldkwaliteit wordt daarnaast gegarandeerd door een beeldsensor reinigingsmechanisme met Airflow Control-systeem, actieve D-Lighting en Picture Control. De verschillende weergaveopties van de D5000 zijn even leuk als praktisch. Je kunt foto's weergeven in groepen tot maximaal 72 afbeeldingen, maar ook kalenderweergave waarin beelden worden geordend op datum en tijd is een weergave optie. Voor de serieuze fotoliefhebbers biedt de D5000 de mogelijkheid een histogram weer te geven van uitvergrote delen van het beeld, om zo de belichting gemakkelijker aan te kunnen passen.

Dankzij het ergonomische ontwerp in een compacte en lichte body, ligt de D5000 aangenaam in de hand. Voor gebruikers die in alle stilte foto's willen maken, biedt de nieuwe stille opnamestand beslist uitkomst. Daarnaast detecteert de opklapbare flitser automatisch wanneer flitslicht nodig is en voor fotografen die vaak onderweg zijn, komt de GPS-compatibiliteit met Nikons GP-1 GPS ontvanger goed van pas. Hiermee is het mogelijk zeer nauwkeurig de exacte opnamelocatie aan foto’s toe te voegen om dit later met behulp van Google Maps te kunnen bekijken.

Meer informatie

> Ga naar de produktinformatie over de Nikon D5000

> Ga naar de Nikon D5000-microsite (engelstalig)