Nikon Imaging | Nederland | Europa

27-07-2016

Een nieuwe kijk op portretten met de AF-S NIKKOR 105mm f/1.4E ED

Amsterdam, 27 juli 2016: Nikon introduceert de AF-S NIKKOR 105mm f/1.4E ED en voegt hiermee een nieuw juweel toe aan het assortiment lichtsterke FX-formaat f/1.4-objectieven met vast brandpunt. Als enige autofocusobjectief van 105 mm met een maximaal diafragma van f/1.4 vormt dit een uitstekende toevoeging aan het NIKKOR-assortiment. Professionele fotografen die meer artistieke mogelijkheden voor portret- en modefotografie zoeken, zullen profiteren van de uitzonderlijke mogelijkheden.

De gloednieuwe optische constructie van de AF-S NIKKOR 105mm f/1.4E ED produceert een ongekende scherpte van rand tot rand en een verfijnde bokeh, ongeacht of de fotograaf werkt met het beschikbare licht of in de studio. De brandpuntsafstand van 105 mm en de kortste scherpstelafstand van 1 m maken het mogelijk om beeldvullende portretten te maken. De prestaties bij het grootste diafragma zijn onovertroffen en onderwerpen worden zeer scherp vastgelegd.

Om optimale resultaten in portretfotografie te garanderen, hebben Nikon-technici speciale aandacht besteed aan het oplossend vermogen aan de buitenste randen van het beeld. Daardoor worden pijlvormige comavlekken effectief tot een minimum beperkt, zodat puntlichtbronnen als mooie ronde punten worden gereproduceerd. Lichtafval aan de randen is zeer beperkt. Ook wanneer er gefotografeerd wordt met het maximale diafragma terwijl is scherpgesteld op oneindig blijft de helderheid in het hele beeld behouden. Dankzij het unieke optische ontwerp verloopt de intensiteit van de beeldonscherpte vloeiend, waardoor een zeer zachte bokeh ontstaat.

Matthieu van Vliet, Country Manager bij Nikon Nederland:De AF-S NIKKOR 105mm f/1.4E ED vormt een prachtige uitbreiding van Nikon’s legendarische assortiment f/1.4-objectieven. Dit objectief bouwt voort op een traditie van uitmuntende objectieven die teruggaat tot de allereerste Nikon-objectieven met F-vatting. De algehele optische prestaties en het oplossend vermogen zijn uitzonderlijk en zelfs beter dan die van Nikon’s hoogwaardige 85-mm portretobjectieven. Van details in fijne texturen tot kleurgradaties in het haar, met dit opmerkelijke objectief kunnen fotografen echt een persoonlijk stempel drukken op hun portretten.”

Andere belangrijke functies

Afgerond diafragma met negen lamellen
Negen afgeronde diafragmalamellen verminderen diffractie, waardoor alle elementen van het onderwerp natuurgetrouw worden gereproduceerd.

Snel, stabiel, vloeiend
Een elektromagnetisch diafragmamechanisme maakt een zeer stabiele automatische belichtingsregeling mogelijk, zelfs tijdens snelle serieopnamen. De autofocus is vloeiend, stil en snel, dankzij Nikon’s SWM (Silent Wave Motor).

Legendarische NIKKOR-optiek
Nano Crystal Coat vermindert lichtvlekken (ghost). Drie elementen van ED-glas (extra lage dispersie) beperken longitudinale chromatische aberratie tot het minimum. Nikon’s fluorcoat beschermt de voorste en achterste lenselementen en zorgt ervoor dat ze makkelijker kunnen worden gereinigd.

Prijs en beschikbaarheid

De AF-S NIKKOR 105mm f/1.4E ED is verkrijgbaar vanaf 25 augustus 2016. De verkoopadviesprijs bedraagt €2.459,-.