Voor mij is fotografie, in de kern, niets anders dan een manier om mijzelf en mijn plaats in de wereld te begrijpen. Ik gebruik de camera om anderen vast te leggen, maar uiteindelijk is het een spiegel waarmee ik mezelf kan definiëren.

Profiel

Nederlands-Britse kunstenaar Jimmy Nelson (Sevenoaks, 1967) woonde tijdens zijn jeugd in Afrika, Azië en Zuid-Amerika waar hij rondreisde met zijn vader, die als geoloog voor Shell werkte. Toen hij zeven jaar oud was werd hij naar een Jezuïeten kostschool in Engeland gestuurd, waar hij de rest van zijn jeugd zou wonen. Door stress en een verkeerd voorgeschreven malaria medicatie  ontwikkelde hij op zijn zestiende de aandoening Alopecia totalis, waardoor hij van de ene op de andere dag volledig kaal werd. Dit werd door zijn conservatieve omgeving ten onrechte geassocieerd met een daad van rebellie. Hij werd voor skinhead aangezien, en werd behandeld als een outcast. Dit gevoel van sociaal geïsoleerd zijn, was de aanzet tot zijn zoektocht naar een plek waar hij zich thuis zou voelen. Op 17-jarige leeftijd vertrok hij naar Tibet, een land waar hij meende dat alle jonge mannen, net als hij, kaal waren. Hij reisde twee jaar lang rond en fotografeerde met een analoge camera de mensen die hij ontmoette. Deze mensen toonde hem de empathie die hij thuis had gemist. Deze ervaring werd het begin van zijn eindeloze zoektocht naar menselijke connectie.

Toen hij terugkeerde werden de foto’s gepubliceerd door National Geographic, wat leidde tot internationale bekendheid. In 2013 kwam Jimmy’s eerste boek Before They Pass Away uit waarin hij in zijn romantische en iconische stijl verschillende culturen op een voetstuk plaatst. Naast het succes ontving hij een kritische noot, die hem verder inspireerde om zijn leven te wijden aan een artistieke lofuiting naar diversiteit en schoonheid van deze culturen. Voor zijn meest recente boek Homage To Humanity verzamelde Jimmy niet alleen nieuwe foto’s, maar ook interviews, verhalen, films en 360° materiaal met als doel de kijker mee te nemen op zijn reis. Het boek werd gepubliceerd in 2018, in combinatie met een award-winnende app waarmee de lezer toegang krijgt tot achter de schermen video’s en 360° films. De foto’s zijn symbolisch en trots; de video’s bieden verdieping en laten een andere wereld zien met aandacht voor wijsheden van deze culturen en hoe belangrijk de rol van diversiteit  is voor de toekomst van ons allemaal.

What’s in my bag?

Ik ben niet de meest technische fotograaf, maar ik weet wat ik nodig heb. Sinds 1988 gebruik ik Nikon camera’s, en ik ben begonnen met de analoge Nikon F. Bijzonder, gedurende deze 31 jaar, is de continue betrouwbaarheid van Nikon. In mijn enthousiaste, excentrieke manier van werken laat ik af en toe mijn camera vallen - maar als ik hem dan weer oppak, werkt hij gewoon nog.D5

Ongeacht de omstandigheden, welke temperaturen er dan ook heersen, hoeveel stress er ook speelt, elke keer dat ik mijn Nikon D5 pak, doet hij wat hij moet doen. Ik laat de lens op de camera zitten om hem te beschermen tegen stof en vuil. De Nikon D5 is betrouwbaar, snel en komt altijd terug met precies datgene waar je op hoopt.

Camera bekijken

AF-S NIKKOR 24-70mm f/2.8E ED VR

De 24-70mm lens is verreweg mijn favoriete lens, omdat deze zo divers is. Tijdens mijn reizen laat ik de lens zoveel mogelijk aan mijn camera vast zitten om beide te beschermen tegen het stof, vocht of vuil. Je hebt niet altijd de mogelijkheid om veilig te wisselen en daarom is deze lens voor mij ideaal.

Objectief bekijken

AF-S NIKKOR 14-24mm f/2.8G ED

Ik ben groot fan van de 14-24mm lens. Ik gebruik ze vaak voor panorama-foto’s van landschappen en grote momenten. Ze geven je het gevoel dat je echt in de foto staat en het moment ervaart.

Objectief bekijken

AF-S NIKKOR 70-200mm f/2.8E FL ED VR

Dit is een must-have lens. Hij kan in zoveel verschillende situaties worden gebruikt en helpt me het perfecte beeld te vangen.

Objectief bekijken

AF-S NIKKOR 200-400MM F/4G ED VR II

Deze super-zoom komt van pas in zoveel situaties. Hij brengt de verste details zo dichtbij en biedt je de kans om met de omgeving kunt spelen.

Objectief bekijken