Begrijp je onderwerp

Ken de dieren die je fotografeert en leer hun gewoonten en persoonlijkheden kennen. Dit kan het verschil maken tussen een vogel vastleggen terwijl hij zich op zijn prooi stort of toekijken terwijl hij langs je heen vliegt. Breng tijd door in de natuur, doe onderzoek en wees geduldig. Als je meer weet over de wilde dieren die je fotografeert, zul je nooit meer die perfecte momenten missen.

Wees respectvol

Er gelden enkele ongeschreven regels in de natuurfotografie, maar respect is het allerbelangrijkst. Houd afstand, wees voorzichtig en neem berekende risico's. Het is altijd een goed idee om het paarseizoen te vermijden en nooit tussen een moeder en haar jongen te komen.

Ga op in de natuur

Het is belangrijk dat je wilde dieren niet stoort. Daarom is het van groot belang dat je een camera met een stille ontspanstand gebruikt. Zo kun je beter opgaan in de natuur en meer organische opnamen maken van dieren in hun natuurlijke omgeving.

Gebruik de natuurlijke omgeving in je voordeel

De zon is een van de nuttigste hulpmiddelen die je hebt, dus maak er gebruik van. Mijn favoriete tijdstip om te fotograferen is aan het begin en eind van de dag, in wat natuurfotografen het 'gouden uur' noemen: de tijd kort na zonsopgang of vlak voor zonsondergang. Dit valt vaak samen met een verhoogde activiteit van dieren, dus is de kans groter dat je een goede opname krijgt.

Neem de tijd

De natuur kan onvoorspelbaar zijn en staat vaak niet aan jouw kant. Er komt ontzettend veel geluk kijken bij natuurfotografie. Hoeveel onderzoek je ook doet, als een dier niet is waar je dacht dat hij zou zijn, kun je hem niet fotograferen. Maar laat je hierdoor niet ontmoedigen. Neem een pauze en denk opnieuw na over wat je wilt, werk met wat je vandaag hebt of kom morgen terug en probeer het opnieuw.

Kies je uitrusting zorgvuldig uit

Kies je objectieven met zorg uit. Denk na over hoe dicht je bij het onderwerp moet komen. Hoe groter de brandpuntsafstand, hoe dichterbij je kunt komen. Neem meerdere objectieven mee omdat je nooit weet welk objectief het beste werkt op dat ene onverwachte moment.