Weet alles over je onderwerp

Leer je onderwerp door en door kennen. Bij sportfotografie is het belangrijk om de regels en technische aspecten van de sport die je fotografeert te begrijpen zodat je de beste resultaten krijgt, van kennis van het piekmoment van een beweging, tot de momenten die alleen beoefenaars van de sport kennen. Fotografie van actiesport kan een hoog tempo hebben en je kunt het je niet veroorloven iets te missen. Het hebben van zoveel mogelijk kennis is dus onmisbaar. Het helpt om zelf aan de sport deel te nemen. Dit is iets dat ik vaak doe, vooral bij het fotograferen van klimmers. Ik vind het ook prettig om de sporters die ik fotografeer te leren kennen en ik heb in de loop der jaren hechte relaties ontwikkeld. Het winnen van hun vertrouwen is ontzettend belangrijk. Hierdoor word je een insider in de sport en kun je echt creatieve concepten tot stand brengen.

Kijk uit naar nieuwe perspectieven

Zoek naar nieuwe hoeken en laat je inspireren door je omgeving. Wees creatief en ga op zoek naar een andere invalshoek. Je foto moet zich onderscheiden van de rest, dus trek de stoute schoenen aan en neem risico's. Je zult er geen spijt van krijgen. Een manier waarop ik vanuit nieuwe hoeken kan fotograferen, is door op afstand bedienbare camera's te gebruiken, vooral als ik sporten als klifduiken fotografeer. Met op afstand bedienbare camera's kun je hoeken bereiken die je fysiek nooit zou kunnen halen en foto's maken vanuit meerdere posities op hetzelfde moment. Daar stopt het voor mij echter niet. Wanneer je bijvoorbeeld bergbeklimmers fotografeert, heeft het geen zin om onder aan de berg te staan. In mijn streven naar de beste foto, leer ik graag de vaardigheden van de sporters die ik fotografeer. Door zelf een klimmer te worden, creëerde ik de mogelijkheid om een aantal fantastische foto's vanuit alle hoeken te maken. Een van mijn favorieten is een foto die ik heb gemaakt vanaf een ruim 910 meter hoge verticale rotswand, El Capitan in Yosemite National Park.

Beheers je apparatuur

Je hebt vaak maar enkele seconden om die ene foto te maken, dus je moet op dat moment precies weten wat je moet doen. Oefen met je apparatuur en zorg dat je weet welke camera, welk objectief en welke instellingen het beste werken voordat je met fotograferen begint. Wat ik geweldig vind aan mijn Nikon-camera's, is dat ik bijna alles kan doen wat ik moet doen, zonder mijn ogen te hoeven afwenden van de zoeker. Dit is perfect voor sportfotografie, omdat je het je niet kunt veroorloven een moment te missen. Het is belangrijk om de functies te leren kennen en te weten wat goed werkt in verschillende situaties. Het gebruik van je camera moet een tweede natuur worden.

Voorbereiding is het sleutelwoord

Het is belangrijk om elk aspect van je fotografie zorgvuldig te plannen: de locatie, de timing, het onderwerp en hoe al deze aspecten samenkomen. Door voorbereid te zijn, wordt je werk eenvoudiger en is de kans groter dat je de foto's krijgt die je nodig hebt.  Een goede voorbereiding en het goed communiceren van je ideeën aan je modellen kan je echt helpen ze enthousiast te maken om tot het uiterste te gaan voor de perfecte foto. Des te beter je bent voorbereid, des te meer tijd je hebt om flexibel te handelen en te reageren op veranderende situaties.

Neem niet te veel mee en raak niet achterop

Het kiezen van de juiste apparatuur voor een opdracht is essentieel voor het fotograferen van avontuurlijke sporten. Het laatste dat je wilt is dat je door je spullen wordt afgeremd, dat ze je in de weg zitten of dat ze niet meer werken. Als je weet dat je een berg gaat beklimmen of klifduikers gaat fotograferen, zorg er dan voor dat je de minimale hoeveelheid benodigde apparatuur bij je hebt en alleen noodzakelijke extra items. Dit zal je leven eenvoudiger maken. Ik moet toegeven dat ik hier soms mee worstel. Ik wil altijd kunnen beschikken over de juiste camera voor het juiste moment, maar het is belangrijk om zo weinig mogelijk mee te nemen. Ik probeer me te houden aan de oude alpinistenwijsheid 'Light is right' (licht reizen is het beste).

Wees flexibel

Het is belangrijk dat je een idee hebt van het beeld dat je wilt creëren. Het hebben van een visie en deze ontwikkelen, is cruciaal als je een creatieve en succesvolle fotograaf wilt zijn, ongeacht wat je onderwerp is. Het is echter ook van belang om flexibel te blijven en open te staan voor wat er om je heen gebeurt. Soms heb ik een bepaald beeld in mijn hoofd, maar zodra ik dan met een sporter praat, kan mijn hele visie veranderen. Zij bieden je vaak de inspiratie en het inzicht dat je nodig hebt.