Hoe wist je dat je fotograaf wilde worden?

Het begon allemaal in 2000, toen mijn vader mijn eerste camera voor me kocht. Toen ik 14 jaar was, ging ik met mijn gezin op een wereldreis per zeilboot. Die reis duurde zeven jaar. Het was een verrijkende ervaring die mijn leven heeft veranderd. Ik kwam voor het eerst in aanraking met fotografie en de opwindende mogelijkheden van het vastleggen van de dingen ik om me heen zag. 

Toen we in Europa aankwamen, investeerde ik in een digitale spiegelreflexcamera, de Nikon D70. In eerste instantie kocht ik deze omdat ik me in de filmkunst wilde verdiepen en toen ik de kwaliteit zag van de beelden die de camera kon maken, veranderde dit mijn wereld. De beginjaren van die wereldreis brachten me in Frankrijk, waar ik de kans kreeg om foto's te maken bij de breakdancewedstrijd 'The Battle of the Year France' in Montpellier. Dit verschilde wezenlijk van het soort foto's dat ik op de boot maakte en markeerde de start van mijn 'actieverslaving'. Vanaf dat moment was er geen weg meer terug.

Wat motiveert je als fotograaf?

Het vastleggen van het perfecte moment en deelnemen aan de actie. Na het opgroeien op een boot, wilde ik vooral op pad gaan, de wereld ontdekken en alles vastleggen wat we onderweg tegenkwamen.  Ik wil mensen via mijn fotografie inspireren om iets anders te doen, een nieuwe sport te proberen, de natuur in te gaan, meer van de wereld te gaan zien.

Ik vind het geweldig dat fotografie een middel is waar mensen zich makkelijk mee kunnen identificeren. Ik heb het geluk dat het me een vrijbrief geeft om dingen te doen die ik anders niet zou kunnen doen en ik geniet ervan om via mijn werk te kunnen delen wat anderen normaalgesproken niet zien of waar ze niet naar op zoek zouden gaan.

Heb je een favoriete foto?

Als onderdeel van een persoonlijk project verbleef ik langer dan een maand in de wijk Downtown Eastside in Vancouver, een gebied met een significant drugs- en daklozenprobleem. Daar leerde ik de mensen kennen die op straat leefden en hoorde ik hun levensverhalen. Ik heb zo'n 165 portretten gemaakt, maar de foto van een man met de naam George en zijn duif is een van mijn favorieten. Ik wilde de personen in deze mensen zien en ze niet laten definiëren door hun situatie. Ik denk dat dat met deze foto precies is gelukt.

Het is een project dat me na aan het hart gaat, omdat mijn vader me als kind meenam naar Vancouver waar we dan aten in China Town tegenover het Carnegie Community Centre, een prachtig gebouw middenin Downtown Eastside. Toen ik mezelf jaren later onverwacht in Vancouver bevond met een camera, wist ik dat ik dit project moest doen. Het leren kennen van deze mensen en het horen over hun levens en waar ze vandaan komen, heeft me diep geraakt.

Hoelang gebruik je de producten van Nikon al en wat is je favoriete Nikon-apparatuur en waarom?

Ik maak al gebruik van Nikon-producten sinds ik mijn eerste digitale spiegelreflexcamera, de D70, kocht in 2004. Vanaf dat moment is het merk altijd een belangrijk onderdeel van mijn carrière geweest.

Een van mijn favoriete camera's is de Nikon D810 vanwege zijn geweldige resolutie en dynamische bereik, wat garant staat voor fantastische beeldkwaliteit. Wanneer ik dan het perfecte moment vastleg, wil ik dit doen met de hoogst mogelijke kwaliteit. 

De Nikon D5 is nog een camera waarop ik kan vertrouwen, voornamelijk vanwege zijn uitstekende ergonomie. Wanneer je de hele dag aan het fotograferen bent en de camera 10 uur lang vasthebt, moet deze comfortabel en bestendig zijn. Snelheid en een hoge ISO-waarde spelen ook een grote rol bij deze camera. Omdat het overgrote deel van mijn werk draait om actie en snelheid, moet ik de momenten vastleggen direct als ze plaatsvinden. Ik krijg geen tweede kans.

En tot slot de Nikon D500. Dit is de perfecte camera voor al mijn avontuurlijke werk. Zijn lichte behuizing met professionele functies zorgen ervoor dat ik niet word afgeremd, of ik nu een 900 m hoge klif beklim of me middenin de woestijn bevind.

Wat objectieven betreft, ga ik voor de AF-S NIKKOR 24-70mm f/2.8G ED met zijn fantastische scherpte en geweldige zoommogelijkheden. Ik kan zelfs een volledig project fotograferen met dit ene objectief. Ook vind ik de AF-S NIKKOR 70-200mm f/2.8G ED VR II geweldig vanwege zijn flexibiliteit en de AF-S NIKKOR 16-35mm f/4G ED VR als lichtgewicht groothoekzoomobjectief. Daarnaast is het vast-brandpunt-objectief AF-S NIKKOR 24mm f/1.4G ED uitstekend vanwege zijn snelle diafragma van 1.4 en oogverblindende kwaliteit op een van mijn favoriete brandpuntafstanden.

Welke producten ga je de komende maanden het meest gebruiken?

Ik kijk ernaar uit om aan meer videoprojecten te werken, dus ik zal de eigenschappen voor 4k-video van de D500 en D5 meer gaan gebruiken. Ik heb deze een aantal keer geprobeerd en was echt onder de indruk. Ook kijk ik ernaar uit om de KeyMission 360 en 170 te proberen, net als andere hulpmiddelen die je tot andere perspectieven laten komen. In een vroeg stadium heb ik wat producttesten gedaan voor de KeyMission 360 en ik vond het geweldig.

Wat vind je van je nieuwe rol als Nikon-ambassadeur voor Europa?

Ik ben dolblij! Het is een enorme eer om te mogen samenwerken met en te worden erkend door een bedrijf dat al sinds het begin een deel is van mijn carrière. Naast de mogelijkheid om te werken aan een Speciaal project dat mij aan het hart gaat, kijk ik er ook naar uit om mijn expertise en ervaring te delen met andere fotografen.

Voor welke professionele uitdagingen heb je gestaan?

Elk fotografieproject brengt uitdagingen met zich mee, zeker als je een actie- en avontuurfotograaf en een gretige atleet bent. Het hoofd bieden aan deze uitdagingen en het vinden van oplossingen hoort echter allemaal bij het proces en draagt bij aan het plezier.

Voor mij kunnen weersomstandigheden soms een groot probleem zijn. Vooral bij commerciële opdrachten waarbij je werkt volgens een strakke planning en beperkte tijd hebt met sporters of klanten. Aan de andere kant heb ik ervaren, in het geval van avontuurfotografie, dat wanneer het weer zwaar is en je eigenlijk je camera niet tevoorschijn wilt halen, dit vaak de momenten zijn waarop je de beste foto's maakt. Als de omstandigheden zwaarder worden en het weer niet optimaal is, moet je gewoon doorzetten en de best mogelijke foto's maken (uiteraard met behulp van een robuuste camera).

Het logistieke gedeelte kan ook lastig zijn. Wanneer je naar gebieden gaat waar geen mens ooit is geweest of wanneer je een groot team en veel apparatuur moet meenemen, moet je veel tijd steken in de planning om er zeker van te zijn dat alles goed gaat en je alle benodigde spullen bij je hebt.

Op welke prestatie ben je het meest trots?

Mijn Nikon-ambassadeurschap is een enorme prestatie voor mij waarop ik uitermate trots ben. Mijn fotografieprojecten in Vancouver en het vastleggen van de boulderexpedities in het Himalayagebergte zijn ook speciale herinneringen.