Marsel van Oosten

Wilde dieren en landschap

Mijn foto's vormen een persoonlijke, artistieke interpretatie van de natuur

Biografie

De in Nederland geboren Marsel van Oosten begon zijn carrière in de reclame. Aanvankelijk zag Marsel fotografie vooral als een manier om de snelle reclamewereld te ontvluchten, maar na een reis door Tanzania, waar hij de dieren op de Serengeti van dichtbij kon bekijken, ontwikkelde hij een echte passie voor natuurfotografie. Vijf jaar later verliet Marsel de reclamewereld om fulltime fotograaf te worden. Een keuze waarvan hij geen seconde spijt heeft gehad.
Marsels foto's zijn te zien in galeries en musea over de hele wereld en worden geroemd om hun compositie, belichting, kleur en perspectief. Hij probeert zijn foto's helder en overzichtelijk te houden, zodat de aandacht van de kijker direct uitgaat naar de essentie van de afbeelding.
Zijn kenmerkende stijl heeft hem reeds vele prestigieuze onderscheidingen opgeleverd, waaronder die van Wildlife Photographer of the Year (Natural History Museum), Travel Photographer of the Year (TPOTY) en International Nature Photographer of the Year (2x bij de International Photography Awards).
Verder is zijn prijzenkast gevuld met onder meer de eerste prijs bij de verkiezing van de Europese natuurfotograaf van het jaar (Natural History Museum) en Nature’s Best International Photography Awards, twee eerste prijzen als Travel Photographer of the Year (TPOTY) en verschillende prijzen bij de verkiezing van de Wildlife Photographer of the Year (Natural History Museum).
Momenteel werkt Marsel afwisselend in Nederland en Zuid-Afrika, waar hij samen met Daniella Sibbing speciale tours op het gebied van natuurfotografie organiseert.Inhoud van mijn tas

Mijn portfolio is heel divers. Daarom neem ik altijd een uitgebreide uitrusting mee die past bij de verschillende omgevingen waarin fotografeer. Als ik bedreigde diersoorten of afgelegen landschappen fotografeer, werk ik vaak onder zeer ruige omstandigheden. Dan heb je echt geschikte apparatuur nodig waarmee je zowel natuur als wilde dieren kunt fotograferen. Nikon's brede selectie van camera's en lenzen laat me nooit in de steek.Nikon D850

De D850 is een echte allround camera die een centrale rol vervult bij al mijn opnames. De ultieme mix van resolutie, snelheid en lichtgevoeligheid maakt deze extreem veelzijdige camera geschikt voor uiteenlopende fotografische toepassingen. Afhankelijk van de onderwerpen en omstandigheden, pak ik de D850 afwisselend voor het fotograferen van natuur en wilde dieren. Het is in ieder geval absoluut een vast onderdeel van mijn uitrusting, dus zonder deze camera ga ik nergens heen!

Camera bekijken

Nikon Z 7

Het gebruik van de Z 7 was voor mij een heel nieuwe ervaring. Dankzij de grote diameter van de 55 mm-vatting laat deze camera meer licht binnen. En dat is perfect voor natuurfotografie, met name als je geen vat hebt op de lichtomstandigheden waarin je werkt. Bovendien is de Z 7 lekker licht. Deze camera neem ik inmiddels overal mee naartoe, juist omdat het zo makkelijk kan. Hij is zo compact dat ik hem altijd wel ergens kwijt kan in mijn fototas.

Camera bekijken

Nikon D5

De D5 is mijn camera voor opnamen van wilde dieren. Je kunt fotograferen met 12 bps en de AF-tracking en de helderheid van de zoeker zijn met name geschikt wanneer je onderwerpen fotografeert die plotseling van richting veranderen, zoals vliegende vogels. Bovendien kan deze camera tegen een stootje en ik neem hem daarom ook altijd mee wanneer ik onder zware omstandigheden moet fotograferen. Want het maakt niet uit of je in een vreselijke zandstorm of enorme sneeuwstorm zit, de D5 is niet kapot te krijgen!

Camera bekijken

NIKKOR Z 24-70mm f/4 S

Het was fantastisch om het nieuwe spiegelloze objectief van Nikon te koppelen met de Z 7. Tot nu toe heb ik ze getest in verschillende landschappen, van de ijsbergen op Antarctica tot de Afrikaanse savanne. En echt indrukwekkend is dat de camera een grote Z-vatting heeft waardoor dit objectief meer licht over het hele beeld kan vastleggen. De uiteindelijke opnames hebben over de hele linie een enorme scherpte en levendige kleuren, en ik zal deze apparatuur zeker meenemen op mijn volgende expedities.

Objectief bekijken

AF-S NIKKOR 14-24mm f/2.8G ED

Het gebruik van zoomobjectieven bevordert de creativiteit bij het fotograferen. De combinatie van een 14-24 mm ultragroothoekobjectief en groot diafragma van f/2.8 maakt dit objectief voor mij bij uitstek geschikt voor nachtfoto's en met name perfect voor landschappen. Dit objectief is altijd mijn eerste keus, of ik nu de Melkweg wil fotograferen of nachtelijke time-lapse-films wil maken.

Objectief bekijken

AF-S NIKKOR 24-70mm f/2.8G ED

Het 24-70 mm objectief is eveneens onmisbaar voor landschapsfotografie. Met zijn constante diafragma van f/2.8 is dit een zeer veelzijdig objectief waarmee je in verschillende omstandigheden kunt fotograferen en altijd zeker weet dat je uitmuntende scherpte, kleuren en contrast krijgt. Dit onderdeel is absoluut onmisbaar in mijn uitrusting.

Objectief bekijken

AF-S NIKKOR 70-200mm f/2.8G ED VR II

De 70 - 200 mm is een van mijn favoriete objectieven. De beelden zijn haarscherp en het zoombereik biedt behoorlijk wat creatieve flexibiliteit. Ik gebruik deze lens graag voor landschapsfotografie om afzonderlijke elementen te fotograferen of het perspectief te comprimeren, maar ook voor opnames van wilde dieren zodat je ook wat van hun leefomgeving ziet en ze in hun habitat kunt portretteren.

Objectief bekijken

AF-S NIKKOR 180-400mm f/4E TC1.4 FL ED VR

Dit is zonder twijfel mijn belangrijkste objectief voor natuur en wilde dieren. Dit objectief heeft een snelle en nauwkeurige AF, met haarscherpe beelden en een geweldig zoombereik. Als ik de brandpuntsafstand wil vergroten, kan ik dit objectief eenvoudig met een schakelaar omzetten naar 250-560 mm. Zo kan ik het formaat van een dier dat van me wegloopt of naar me toe komt, dus gemakkelijk op dezelfde grootte houden in mijn beeld. De beelden zijn altijd scherp en elk bewegend onderdeel van het objectief is afgedicht zodat dit objectief perfect is voor slecht weer en ruige buitenomgevingen.

Objectief bekijken

Maak kennis met de overige Nikon-ambassadeurs