Wees niet bang om jezelf erin te betrekken

Dompel jezelf onder. Kom zo dicht mogelijk bij de actie zodat je de ogen van je onderwerp kunt vastleggen. Hierdoor krijgt de kijker inzicht in wat ze op dat moment denken of voelen en wekt je fotografie meer emoties op.

Begin in je comfortzone

Begin met het vastleggen van iets waar je een passie voor hebt, dit helpt je op natuurlijke wijze je vaardigheden te ontwikkelen. Bij sportfotografie draait het allemaal om het anticiperen van het moment voordat het daadwerkelijk gebeurt. Vroeger speelde ik ijshockey, dus ik kende de flow en de techniek van het spel. Dit betekende dat ik snel kon reageren.

Inspiratie is overal

Haal inspiratie uit alles om je heen: van films, tot muziek en tijdschriften. Als je open staat voor idee├źn moedig je je creativiteit aan. En dit is uiteindelijk wat jouw fotografie van die van een ander zal onderscheiden.

Wees vastbesloten

Vecht voor die ene perfecte foto, ongeacht de obstakels die je tegenkomt. Elke foto zou de foto van je leven kunnen zijn. Fotografie draait net zozeer om talent als om vastbeslotenheid. Ik heb een duidelijk beeld van wat ik wil doen en ik stop niet tot ik dit bereikt heb.

Sneller is beter

Bij sportfotografie is het belangrijk om zo dichtbij mogelijk te komen en laag te blijven. Probeer dichterbij te komen dan alle anderen. Wanneer je geïnstalleerd bent heb je een camera nodig die het beeld perfect vastlegt. Ik gebruik de Nikon D5 als mijn belangrijkste camera: met de snelle autofocus en hoge ISO-waarden bevat deze camera eindeloze mogelijkheden voor sportfotografen.

De opstelling is het belangrijkst

Als eerste kijk ik naar de achtergrond en belichting, zelfs als je onderwerp in focus is en de achtergrond wazig is. Zonder een goede opstelling zal je onderwerp er niet goed uit zien, hoe hard je ook je best doet.