Het blauwe uur

FOTOGRAFEREN TIJDENS HET BLAUWE UUR

De term 'het blauwe uur' komt van het Spaanse 'La hora azul' oftewel 'L'heure bleue' in het Frans en verwijst naar de tijd vlak voordat de zon opkomt of net nadat die is ondergegaan. Het blauwe uur is vooral bekend vanwege de romantische associaties en het prachtige visuele effect dat het heeft in dramatische filmscènes en foto's.

Nikon D7000, f/29, 30 sec., ISO 100, AF-S DX NIKKOR 18-200mm f/3.5-5.6G ED VR II

WAT IS HET BLAUWE UUR?

Dit is het moment waarop de lucht grotendeels een diepblauwe tint heeft en het licht zacht genoeg is om de meeste donkere delen van het onderwerp te benadrukken, zonder dat hiervoor een extra lichtbron nodig is. Dit wordt veroorzaakt door de Rayleighverstrooiing, een verstrooiing van het licht door deeltjes die kleiner zijn dan de golflengte van het zichtbare licht, hetzelfde effect waardoor de lucht blauw wordt.

Als de zon zes graden onder de horizon staat, wordt de grond niet meer rechtstreeks door de zon verlicht, maar schijnt de zon op de hogere atmosfeer. Dit wordt ook wel de civiele schemering genoemd. Op dat moment straalt rood licht, dat een langere golflengte heeft dan blauw licht, door de atmosfeer de ruimte in, terwijl het blauwe licht wordt verstrooid en verspreid.

In de ochtend is het blauwe uur vlak voor het gouden uur, bij aanvang van de civiele schemering, ongeveer 30 minuten voordat de zon opkomt. In de avond vindt het blauwe uur plaats aan het einde van de civiele schemering, net na het gouden uur, en begint het ongeveer 10 tot 15 minuten nadat de zon is ondergegaan.

POPULAIRE ONDERWERPEN OM TE FOTOGRAFEREN

Fotograferen tijdens het blauwe uur is vrij eenvoudig onder de knie te krijgen, aangezien u zich geen zorgen hoeft te maken over fel licht of harde schaduwen in uw opnamen. Tijdens het blauwe uur zijn landschappen, stadsgezichten en portretten zeer geschikte onderwerpen omdat het zachte licht uw opnamen een etherisch tintje kan geven.

RICHTLIJNEN VOOR HET FOTOGRAFEREN TIJDENS HET BLAUWE UUR

Als u nog nooit tijdens het blauwe uur foto's hebt gemaakt, volgen hier enkele tips om u op gang te helpen:

• Aangezien het blauwe uur afhangt van uw geografische locatie, dient u de plaatselijke tijden voor zonsopgang en zonsondergang op te zoeken.
• Plan vooruit en zorg dat u op tijd op de locatie bent. U moet voldoende tijd hebben om uw apparatuur op te zetten.
• Plaats de camera op een statief voor extra stabiliteit en kadreer het beeld met de skyline als achtergrond.
• Houd de ISO-waarde zo laag mogelijk om korreligheid en ruis in het beeld te verminderen.
• Tijdens het blauwe uur moet u een langere sluitertijd gebruiken om ervoor te zorgen dat uw opnamen correct zijn belicht. Fotografeer in de stand Sluitertijdvoorkeuze of in de handmatige stand, aangezien u in dat geval de sluitertijd handmatig kunt selecteren.
• Gebruik een afstandsbediening of zet de timer van de camera aan om zo scherpe beelden te krijgen. Als u op de ontspanknop drukt, kan dit soms onbedoeld cameratrilling veroorzaken, wat een onscherpe opname oplevert.
• Maak enkele testfoto's en controleer altijd de histogrammen om er zeker van te zijn dat u geen uitgebleekte hoge lichten of onnodige schaduwen krijgt.

Als u een D-SLR gebruikt, experimenteer dan eens met HDR (hoog dynamisch bereik). Een HDR-foto bestaat uit een aantal opnamen die met verschillende belichtingen zijn genomen en tijdens de nabewerking worden samengevoegd. Sommige Nikon D-SLR's hebben een ingebouwde HDR-stand, waarin meerdere opnamen van een onderwerp worden gemaakt en in de camera worden samengevoegd tot een HDR-foto.