Krabmedia over professionele video producties met de Nikon Z 9

KrabMedia is zeer toonaangevend in de wereld van videoproductie. Het bureau uit Amsterdam gebruikt uitsluitend Nikon apparatuur voor al haar producties. "De Nikon Z 9 is een middel om onze producties naar een hoger niveau te tillen", zegt cameraman Jericho Schuyt.

KrabMedia is een creatief mediabureau dat foto- en videoproducties maakt voor bedrijven. Het zorgt ook voor de distributie van die content op online kanalen. "We verzorgen de hele productie, vanaf het eerste idee tot de uitvoering en de verspreiding van content", legt oprichter en Creative Director Sebastiaan Tietze uit. 

KrabMedia werkt voor heel uiteenlopende opdrachtgevers, vertelt Sebastiaan. "We hebben net zeven draaidagen gehad voor de mbo beroepenwedstrijden van WorldSkills. We maken ook de instructievideo's voor Blokker: als je de QR-code op de verpakking scant, krijgt je een video over dat product te zien. 

Afwissend werk

Naast volledige campagnes maakt KrabMedia bedrijfsvideo’s, productvideo’s, instructievideo’s, promotievideo’s, timelapse-video’s, fotografie en animaties of infographics – het hele scala van visuele communicatie, zeg maar. Die afwisseling vindt cameraman en fotograaf Jericho Schuyt erg boeiend. 

De vraag naar videoproducties is de voorbije jaren fors gegroeid, en Sebastiaan verwacht dat dat nog wel even zo zal blijven. "Je ziet dat de budgetten voor reclame verschuiven van televisie naar online. Daardoor wordt er steeds meer mogelijk als je voor online werkt. Maar het moet ook sneller gaan: online kun je niet één commercial draaien en die dan een half jaar gebruiken. Je moet telkens weer iets nieuws maken. Influencers bijvoorbeeld plaatsen drie video's per week, en hun volgers verwachten dat ook de campagnes eromheen constant mee veranderen. Daar zitten wij net in de goede niche. Wij kunnen snel werken, en maken hoogwaardige content voor een goede prijs."

Alleen met Nikon

Sebastiaan richtte Krabmedia in 2013 op samen met een business partner die inmiddels is uitgestapt. Hij kwam uit het productiehuis van De Telegraaf, waar met Panasonic nieuwscamera's werd gewerkt. Bij de start van Krabmedia koos hij daarom voor de Panasonic GH4. "Die hebben we lang gebruikt. Maar op een keer kregen we een opdracht voor Nikon, en daar konden we natuurlijk moeilijk met een camera van een ander merk komen aanzetten. We hebben toen met de Nikon D850 gefilmd, en we waren meteen erg fan van de kleuren. We zijn daarna met de D850 blijven werken, dan met de  Z 6 en nu met de nieuwe Z 9."

"Als productiehuis probeer je je altijd te onderscheiden van de concurrentie", vult Jericho aan. "Andere bedrijven werken met camera's van andere merken. Wij maken het verschil doordat we puur met Nikon draaien. Iedereen vindt dat het er prachtig uitziet, ook al weten ze niet waar dat aan ligt."

Op de set vullen Sebastiaan en Jericho elkaar perfect aan. "Bas zegt hoe hij een shot wil hebben, en ik ben dan degene die naast hem staat om het technisch uit te voeren", vertelt Jericho. "Je mag gerust schrijven dat Jericho de beste filmer met een Nikon-camera is die er in Nederland rondloopt", zegt Sebastiaan. "Hij weet precies wat er mogelijk is en hoe je bepaalde instellingen moet doen."

Een echt beest

Toen de eerste berichten over de Nikon Z 9 systeemcamera opdoken, waren Sebastiaan en Jericho meteen geïnteresseerd. "De Z 6 is een goeie camera, maar af en toe bots je toch op beperkingen. De Z 6 kan bijvoorbeeld intern maar in 8-bit filmen", zegt Jericho. "Bij de Z 9 is dat 10-bit, en na de update die Nikon heeft aangekondigd wordt dat zelfs 12-bit. Of als je met de Z 6 een stukje in slow motion wil draaien, was dat gelimiteerd tot Full HD. De opdrachtgever ziet vaak het verschil met 4K niet, maar wij hadden wel het gevoel dat we een stapje moesten terugzetten. Met de Z 9 kun je in 4K 120p zonder crop filmen."

De eerste ervaringen met de Z 9 vielen heel erg mee. "Het begint bij de grote body. Het is echt een beest, het voelt nu echt alsof je een camera vasthebt. Ook de sensor is erop vooruit gegaan", vult Sebastiaan aan. "Dat merk ik in de edits. Het beeld is toch iets crispier dan met de Z 6." 

De Z 9 filmt intern in 8K 30p; na de update wordt dat zelfs 8K 60p. "Voor veel producties is dat overkill, maar hij steekt zijn concurrenten met kop en schouders voorbij", zegt Jericho. "Er zijn nog wel andere camera's die in 8K filmen, maar de Z 9 oververhit niet na een half uur." 

Geen recorder nodig

Voor Jericho is het ook een groot voordeel dat de Z 9 aan de hoogste kwaliteit en resolutie kan filmen op een snelle CFExpress geheugenkaart. "Aan de Z 6 moet je een externe recorder hangen om in 10 bit te filmen. Als je aan het draaien bent, is dat soms een beperking. Nu kan het allemaal in de camera, zodat je voor een snelle opdracht de recorder op kantoor kan laten."

Om dezelfde reden vindt Jericho ook het uitklapbare scherm een voordeel. "Ik zal eerlijk zijn: meestal gebruiken we het scherm van de camera alleen voor de menu's en instellingen. Voor video heb je meestal toch een extra monitor aangesloten: een groter scherm is fijner om je kader precies te zien. Maar het is handig dat het scherm ook verticaal uitklapt – voor social media filmen we soms in verticaal formaat, en dat kan zo ook makkelijker."

Focus op de ogen

Naast een nieuwe sensor kreeg de Z 9 ook een nieuwe processor. Die zorgt onder meer voor de autofocus, en die is volgens Jericho zoveel beter geworden. Want anders dan soms gedacht wordt, gebruiken videomakers lang niet altijd manuele focus. "Als je camera op een statief staat voor een interview, dan heb je echt helemaal geen zin om constant aan de focusknop te draaien omdat die persoon beweegt", legt Jericho uit. "Nu kan je dat aan de AF Tracking in de Z 9 overlaten, die blijft gewoon focussen op de ogen. Dat maakt het extreem fijn voor ons."

"Als wij bezig zijn met series dan gebeurt er heel veel", vult Sebastiaan aan. "Voor een scène in een ziekenhuis zetten we de Z 9 bijvoorbeeld op een gimbal en lopen we mee naar de IC. Dan kan er niet de hele tijd iemand naast de camera lopen alleen maar om op de focus te letten. Het is ook niet functioneel voor de content die wij maken, waar de budgetten net wat anders zijn dan wanneer je een commercial maakt die op televisie komt. Je wil dat je eigenlijk gewoon kan meelopen en je volledig op het shot kan focussen." Jericho vult aan: "Ik ga me niet populair maken met wat ik zeg, maar met de Z 9 heb je eigenlijk geen focus puller meer nodig. De camera doet al het werk."

Veel flexibeler

Het objectief dat Jericho het meest gebruikt is de NIKKOR Z 24-70mm f/2.8 S. "Dat is echt de go-to lens waar ik bijna alles mee doe. Het is een prachtige lens voor video. Daarnaast hebben we ook de NIKKOR Z 24-70mm f/4 S en NIKKOR Z 14-30mm f/4 S zoomlenzen, en voor productshots de NIKKOR Z MC 105mm f/2.8 VR S. De FTZ adapter gebruiken we nog voor de 70-200mm f/2.8 E  met F-mount. We hebben wel al een NIKKOR Z 70-200mm f/2.8 VR S besteld, en zodra we die hebben werken we alleen nog met native Z objectieven. Daarmee is de autofocus nog net iets beter dan met F objectieven."

Krabmedia doet de postproductie met de Creative apps van Adobe: Adobe Premiere en After Effects voor video, en Photoshop voor de rest. Jericho merkt in nabewerking meteen het verschil tussen de 

Z 9 en de Z 6. "Je bent veel flexibeler in de hoge en lage partijen. Als je bij de opname de saturatie omlaag hebt gehaald, krijg je dat heel makkelijk terug. Dat is de 4:2:2 10-bit kleur die daarvoor zorgt. En als de 12-bit RAW er eenmaal is, wordt dat een droom voor color grading."

Markt blijft groeien

Sebastiaan verwacht dat de markt voor online video in de volgende jaren nog fors zal groeien. "Alles gebeurt tegenwoordig online, en het visuele is daarbij heel belangrijk. Er zijn dus veel contentmakers nodig die dat verhaal kunnen vertellen." Wie droomt van een toekomst in de sector, raadt Sebastiaan aan om een opleiding te volgen. "Als je dat goed aanpakt, kan je daar een mooie carrière in kan maken." Volgens Jericho lopen er ook videomakers rond door zelf te zoeken en te oefenen goede cameramannen zijn geworden, maar zelf heeft hij veel gehad aan de opleiding. "Dat heeft me heel erg geholpen in het technische aspect, omdat ik niet wist waar ik het anders moest vinden.

Als eigenaar wil Sebastiaan Krabmedia nog verder laten groeien, met grotere projecten en meer buitenlandse opdrachtgevers. Hij is ook bezig met een re-branding onder de nieuwe naam Krab.nl, dus zonder -media. "Die naam is wat eenvoudiger en dat zal ons helpen om verder te groeien." 

En Jericho, die droomt ervan om soms net iets meer tijd te hebben voor een meer cinematische aanpak. "Onze producties zijn heel erg gericht op 'run and gun', dus snel handelen. Af en toe denk ik wel eens dat ik meer tijd zou willen om een set op te bouwen en alles te perfectioneren. En ik denk dat de Z 9 een middel zal zijn om ons naar een hoger niveau te tillen."