TIPS VOOR HET FOTOGRAFEREN VAN ZEEGEZICHTEN
Een goede compositie kan een foto maken of breken. Net als bij landschapsfotografie kunnen interessante elementen op de voorgrond, zoals rotsen, een steiger of zelfs weerspiegelingen, een mooi contrast vormen.
Wees niet bang voor natte of vieze voeten. Soms kunt u een interessanter verhaal vertellen door vanaf een ander standpunt of vanuit een andere hoek te fotograferen. Het wordt aanbevolen een groothoekobjectief zoals de AF-S NIKKOR 24mm f/1.8G ED of de AF-S NIKKOR 14-24mm f/2.8G ED te gebruiken om zo het onderwerp optimaal in beeld te kunnen brengen. Door een grote brandpuntsafstand te gebruiken, kunt u een gevoel van grootsheid en weidsheid overbrengen.
De zee kan op veel manieren in beeld worden gebracht. Door verschillende sluitertijden te gebruiken, kunt u de structuur van het water in uw opnamen veranderen. Als u bijvoorbeeld een korte sluitertijd zoals 1/500 sec. gebruikt, wordt de kracht van de zee scherp in beeld gebracht. Als u een gevoel van beweging wilt overbrengen, gebruikt u een lange sluitertijd zoals 1/2 sec., zodat de beweging van het water zichtbaar is. Als u een sluitertijd van 1 seconde of langer gebruikt, krijgt u een troebel of mistig effect. Hiermee creëert u een gevoel van kalmte en sereniteit in de opname.
Als u de kustlijn fotografeert, wilt u dat alles scherp wordt vastgelegd. Door een diafragma van f/8 of kleiner te gebruiken, zorgt u ervoor dat zowel de voorgrond als de achtergrond scherp is.
Als u de zee fotografeert met lange sluitertijden of na zonsondergang, is het aan te raden de camera altijd op een statief te plaatsen. Scherpte is cruciaal en een statief zorgt voor stabiliteit en vermindert de kans op onscherpe opnamen. Als u het statief op de waterlijn plaatst, zorg dan dat het stevig op de grond staat, aangezien de aanrollende golven het statief kunnen verplaatsen of omver duwen. Controleer nadat u de opname hebt gemaakt altijd of deze niet ongewild onscherp is.