Zeegezichten fotograferen

De zee is al sinds mensenheugenis een favoriet onderwerp voor fotografen. Of u nu de beweging van de golven of zacht kabbelend water in beeld wilt brengen, de zee is een prachtig onderwerp dat uw foto's vult met drama en sfeer. Wanneer u buiten in de natuur fotografeert, hebt u meestal weinig controle over de elementen. Bij het fotograferen van zeezichten kunt u in uw opnamen echter wel bepalen hoe golven eruitzien. Het is ook belangrijk dat u oplettend en geduldig bent, aangezien op het juiste moment wachten bijna altijd prachtige resultaten oplevert.

Nikon D810, f/6.3, 6 sec., ISO 64, AF-S NIKKOR 14-24mm f/2.8G ED

BEREID U VOOR

Wanneer u zeezichten fotografeert, moet u er altijd rekening mee houden dat het er aan de kust onstuimig aan toe kan gaan. Wees u daarom bewust van uw omgeving. Zorg dat uw apparatuur goed is beschermd tegen zout water, zand en het weer. Gebruik een filter om uw objectief te beschermen. Zo voorkomt u dat het objectief krassen door zand oploopt. Let voordat u naar de kust gaat op de getijdenbewegingen of het getijdenverschil, aangezien veranderingen in het getij van invloed zijn op de waterbewegingen en waterhoogte. Bekijk de weersverwachting en pas op dat u niet wordt overvallen door storm of onweer. Neem een hoofdlamp of zaklamp mee als u in het donker fotografeert, zodat u de weg terug kunt vinden.

TIPS VOOR HET FOTOGRAFEREN VAN ZEEGEZICHTEN

Een goede compositie kan een foto maken of breken. Net als bij landschapsfotografie kunnen interessante elementen op de voorgrond, zoals rotsen, een steiger of zelfs weerspiegelingen, een mooi contrast vormen.

Wees niet bang voor natte of vieze voeten. Soms kunt u een interessanter verhaal vertellen door vanaf een ander standpunt of vanuit een andere hoek te fotograferen. Het wordt aanbevolen een groothoekobjectief zoals de AF-S NIKKOR 24mm f/1.8G ED of de AF-S NIKKOR 14-24mm f/2.8G ED te gebruiken om zo het onderwerp optimaal in beeld te kunnen brengen. Door een grote brandpuntsafstand te gebruiken, kunt u een gevoel van grootsheid en weidsheid overbrengen.

De zee kan op veel manieren in beeld worden gebracht. Door verschillende sluitertijden te gebruiken, kunt u de structuur van het water in uw opnamen veranderen. Als u bijvoorbeeld een korte sluitertijd zoals 1/500 sec. gebruikt, wordt de kracht van de zee scherp in beeld gebracht. Als u een gevoel van beweging wilt overbrengen, gebruikt u een lange sluitertijd zoals 1/2 sec., zodat de beweging van het water zichtbaar is. Als u een sluitertijd van 1 seconde of langer gebruikt, krijgt u een troebel of mistig effect. Hiermee creƫert u een gevoel van kalmte en sereniteit in de opname.

Als u de kustlijn fotografeert, wilt u dat alles scherp wordt vastgelegd. Door een diafragma van f/8 of kleiner te gebruiken, zorgt u ervoor dat zowel de voorgrond als de achtergrond scherp is.

Als u de zee fotografeert met lange sluitertijden of na zonsondergang, is het aan te raden de camera altijd op een statief te plaatsen. Scherpte is cruciaal en een statief zorgt voor stabiliteit en vermindert de kans op onscherpe opnamen. Als u het statief op de waterlijn plaatst, zorg dan dat het stevig op de grond staat, aangezien de aanrollende golven het statief kunnen verplaatsen of omver duwen. Controleer nadat u de opname hebt gemaakt altijd of deze niet ongewild onscherp is.

FILTERS GEBRUIKEN

Filters helpen het voorste element van het objectief beschermen, maar kunnen ook de beeldkwaliteit van uw opnamen verbeteren.

Voor het fotograferen van landschappen en zeegezichten zijn de twee meestgebruikte filters een grijsverloopfilter (GND) en een grijsfilter (ND). Grijsverloopfilters worden meestal gebruikt in contrastrijke situaties, bijvoorbeeld wanneer de lucht veel helderder is dan de voorgrond. Ze helpen het lichtverschil te corrigeren en zorgen zo voor een evenwichtige belichting. Grijsfilters kunnen de hoeveelheid licht die in de camera valt verminderen, waardoor u een langere belichtingstijd kunt instellen. U kunt ook een groter diafragma gebruiken en zo een kleinere scherptediepte krijgen.

Er zijn meerdere manieren om zeegezichten vast te leggen. Experimenteer met uw compositie en instellingen en laat het moment over u heen komen.