Reisfotografe Ann Cools over de Nikon Z 5 en de Nikkor Z 24-50mm f/4-6.3: "De Z 5 is een zeer goede allrounder."

Voor reisfotografe Ann Cools is fotografie een middel om mooie natuur en andere culturen vast te leggen. Na een jaar vol restricties staat ze klaar om de draad weer op nemen.

Haar eerste verre reis maakte Ann nadat ze was afgestudeerd, vertelt ze. "Ik ben er niet mee opgegroeid, in mijn gezin werd niet gereisd. Mijn allereerste reizen – vaak citytrips – waren een echte eye opener. Mijn eerste reis buiten Europa was naar Sri Lanka, en toen was ik helemaal verkocht. Ik vond het geweldig op een plaats te zijn waar letterlijk alles anders is: de mensen, de cultuur, de natuur, de religie... Dat wou ik nog veel meer gaan doen."

Een uit de hand gelopen hobby

In het voorlaatste jaar van haar studies had Ann haar eerste camera gekocht. "Dat was de Nikon D3100, een echt instapmodel. In het menu stonden tips die uitlegden wat er gebeurde als je een bepaald diafragma instelde. Dat was dus een heel goede camera om fotografie te leren. Mijn eerste reis waar ik die camera meenam was naar de Azoren. Toen was ik nog een echte beginner, dat merk ik als ik nu terugkijk naar die foto's (lacht). Mijn passie voor reizen en die voor fotografie zijn eigenlijk samen gegroeid en hebben elkaar versterkt." 

Naarmate ze meer vertrouwd werd met fotografie, kreeg Ann opdrachten voor bedrijfsreportages en familieshoots. Daarom besloot ze zich in te schrijven als fotograaf in bijberoep. "Fotografie is een uit de hand gelopen hobby. Het is heel fijn om af en toe shoots te doen, maar de grootste passie voor fotografie ligt echt in de combinatie met het reizen, kleine en grote avonturen beleven en verhalen vertellen."

Zee en bergen

De eerste jaren maakte Ann vooral citytrips, maar vandaag zoekt ze bestemmingen die qua natuur veel te bieden hebben – liefst met zee en bergen in de buurt. "Ik bereid mijn reizen meestal goed voor, omdat de tijd ter plaatse beperkt is. Ik heb een vast aantal vakantiedagen en daar wil ik het maximale uit halen. Voor mijn fotografie zelf plan ik veel minder. Als je ergens naartoe reist, weet je natuurlijk wel ongeveer wat je daar wil zien of ervaren. Dan probeer ik het wel zo te regelen dat ik op die plekken ben op het mooiste moment van de dag, bij zonsopgang of tijdens het gouden uurtje. Maar ik ben zeker niet de landschapsfotograaf die voor dag en dauw op pad gaat, en op voorhand al heeft uitgedokterd waar en wanneer ze haar statief wil zetten. Ik leg liever spontane beelden vast in de flow van het moment."

Weg van de Instagram-hypes

Ann deelt haar foto's op Instagram en haar website. "Daarnaast schrijf ik ook blogs of reisverhalen. Door de combinatie van woord en beeld kun je je beleving immers nog beter overbrengen. Ik wil vooral bewondering voor mens, planeet en dier wekken. Als mijn foto's mensen kunnen raken en interesse voor een ander land of cultuur kunnen wekken, vind ik het fantastisch."

Op Instagram zijn veel reisfotografen actief. Ann probeert weg te blijven van de hotspots en hypes op Instagram . "Ik volg vooral fotografen die hun eigen ding doen, hun eigen stijl hebben en ik probeer ook om trouw te blijven aan mezelf. Als ik kijk naar mijn eigen feed op Instagram, dan is die vrij waarheidsgetrouw, zonder overdreven bewerking. Het is esthetisch, maar het blijft realistisch. Het ziet er daardoor minder harmonisch uit dan bij fotografen die een vast kleurenpalet gebruiken in hun nabewerking, maar daar is het mij eigenlijk niet om te doen. Wat ik wel oprecht betreur, is de zogenaamde Insta-perfectie die mensen ertoe aanzet om op dat ene mooie plekje dezelfde prachtige foto te maken als vele anderen. Het herleidt reizen of reisfotografie soms tot een modeshow waarbij de omgeving niet eens meer centraal staat."

De Nikon Z 5 is een voltreffer

Na de Nikon D3100 heeft Ann een tijd gewerkt met de Nikon D7100. Voor een reis naar Tenerife dit voorjaar schakelde ze over naar de Nikon Z 5, een systeemcamera met FX (full-frame) sensor. Dat was een voltreffer, zegt ze. "De Z 5 is om te beginnen een echte Nikon. Een paar knopjes staan op een andere plaats, maar daar wen je snel aan. Het grootste verschil is eigenlijk de elektronische zoeker. Als je de belichting of andere instellingen verandert, zie je direct het resultaat in de zoeker. Dat is echt superhandig. Ik had ook nooit het gevoel dat ik naar een schermpje aan het kijken was, het is nog altijd alsof je de echte wereld ziet."

Ook van de kwaliteit van de Z 5 was Ann onder de indruk. "Ik heb hem vaak gebruikt voor zonsondergangen, waar het grote dynamisch bereik een enorm voordeel is. Op Tenerife heb ik ook voor het eerst astrofotografie gedaan, onder begeleiding van een ervaren astrofotograaf. Ik wist niet goed wat te verwachten en of de Z 5 daar wel geschikt voor was. Ik heb op ISO 25.600 gewerkt, en de ruis was absoluut geen probleem – die fotograaf heeft me nog speciale software aanbevolen voor een nog beter resultaat."

De Z 5 als allrounder

Het batterijleven heeft Ann niet expliciet getest, maar ze is nooit tegen de grenzen gebotst. "Bij onderwaterfotografie heb ik de Z 5 de hele tijd laten aanstaan. 's Namiddags fotografeerde ik dan natuur, en 's nachts deed ik astrofotografie met lange sluitertijd, wat echt batterij vreet. Maar dat was geen probleem. Als ik naar een koude bestemming reis, zou ik wel een tweede batterij meenemen."

De Z 5 kan fotograferen aan 4,5 beelden per seconde. Voor Ann is dat voldoende. "Tijdens een walvissafari heb ik wel gewenst dat ik meer frames per seconde had, maar het lukt zeker om goede beelden te maken. De Z 5 is een zeer goede allrounder. Als je vooral sport of wildlife wil fotograferen, dan is een hogere reekssnelheid natuurlijk wel belangrijk."

Nikkor Z objectieven: licht en goed

Op Tenerife gebruikte Ann de Z 5 samen met de Nikkor Z 24-50mm f/4-6.3. "Ik was gewend aan lichtsterke lenzen, dus ik twijfelde wel of ik met die kitlens zou kunnen doen wat ik wou. Dat je maar tot 24mm kan gaan schrok me af, omdat ik nog dacht in DX-termen. Maar op een FX camera is 24mm natuurlijk een groothoek! En het mag dan een 'kitlens' zijn, de kwaliteit is heel goed."

"Ik heb ook de Nikkor Z 35mm f/1.8 S gebruikt, dat is een hele fijne lens qua lichtsterkte en scherpte, met een heel mooie scherptediepte. Ik vind de FTZ adapter ook een groot voordeel, zo kun je bestaande objectieven gewoon blijven gebruiken."

Ann heeft al plannen voor haar volgende reizen. "In augustus ga ik me aan de GR 20 wandelroute op Corsica wagen. Daar kijk ik echt naar uit. Op mijn vorige wandelvakantie had ik de D7100 en een zware groothoeklens bij; na een dag weegt dat echt door op je rug en schouders. De Z 5 en de 24-50mm zijn zo licht en compact, dat zal een groot verschil zijn. En in november ga ik naar Noorwegen voor onderwaterfotografie— daar ga ik tussen de walvissen zwemmen. Tegen dan moet ik nog een groothoeklens aanschaffen, want die heb je daarvoor echt wel nodig."

@anncoolsphotography
www.anncools.com