Nikon Imaging | Nederland | Europa

Gezichten van Kerstmis

De Kerstman mag dan de show stelen tijdens de kerst, er is een grote groep mensen het hele jaar al bezig om de tradities van dit geliefde feest te verwezenlijken.

Nikon heeft portretfotografe Paloma Parrot voor de uitdaging gesteld om de vele gezichten van Kerstmis te laten zien, de mensen uit heel Europa die meewerken aan ons kerstfeest.

Haar prachtige portretten zijn gemaakt met de D7500 en NIKKOR-objectieven. De portretten tonen het vakmanschap en het ambachtelijke talent van deze 'gezichten', terwijl ze vertellen welke rol ze vervullen bij de voorbereidingen voor de kerst. 

Mike Wallace, 70
Bakker, Meg Rivers Bakery, Shipston-on-Stour (VK)

De Britse bakker Mike Wallace is al veertien jaar de hoofdbakker van Meg Rivers Artisan Bakery en vult zijn tijd voornamelijk met het bakken van feestelijke heerlijkheden.

Mike begint meestal al in september met de voorbereidingen voor Kerstmis. De kersttaarten, -stollen, -kransen en -cakes worden 's ochtends in kleine hoeveelheden tegelijk gebakken, waarna ze 's middags met de hand worden versierd en afgewerkt, klaar om de volgende dag te worden bezorgd. Voor Mike draait het er bij de kerst om anderen blij te maken en het doet hem vooral deugd als hij ziet hoe zijn klanten ieder jaar weer terugkomen voor zijn bekroonde geglazuurde kersttaart.

Jade Downer, 25
Kaartontwerpster, Tidy Print, Brighton (VK)

Pas vorig jaar heeft kaartontwerpster Jade Downer uit Brighton, samen met haar partner Daniel Tomlinson, de zeefdrukstudio en kaartenwinkel Tidy Print opgericht. Sinds de opening heeft Jade niet alleen haar eigen kaarten gemaakt, maar ook workshops gegeven in het maken van kerstkaarten om mensen zo de basisbeginselen van het zeefdrukken bij te brengen.

Tijdens de workshops van Jade leren klanten hoe ze hun eigen kerstkaarten ontwerpen. Ze leren stencils gebruiken, kleuren mengen en drukken en krijgen zo de kans om persoonlijke kerstwensen te maken voor hun familie en vrienden.

Anders Larsen, 50
Kerstbomenkweker, Faedres Gave, Kopenhagen (Denemarken)

De Deense kerstbomenkweker Anders Larsen groeide op op Lolland, een klein eiland op 150 km van Kopenhagen. Door de week zijn Anders en zijn vrouw advocaten in Kopenhagen, maar in het weekend werken ze op hun kerstbomenboerderij. Anders en zijn vrouw kochten de kerstbomenboerderij twee jaar geleden en het is nu een familiebedrijf.

Anders en zijn vrouw zijn het hele jaar bezig met het verzorgen van de kerstbomen, voordat ze in november met de voorbereidingen voor de verkoop beginnen. Later in het jaar doen ze vaak een beroep op hun ouders en kinderen omdat het dan druk wordt op de boerderij. Anders ziet de boerderij dan ook als een kans om zijn en andere families nader tot elkaar te brengen. Het is in Denemarken traditie dat gezinnen als onderdeel van de feestvoorbereidingen zelf hun kerstboom uitzoeken en omhakken. Hij kijkt ernaar uit om hele gezinnen op de fiets bij de boerderij te zien aankomen, waar ze de middag doorbrengen met het uitzoeken van hun kerstboom om vervolgens met de boom aan de fiets geknoopt weer naar huis rijden.

Upi Virkkula, 51
Rendierhouder, Salla-rendierpark, Salla (Finland)

Upi Virkkula werkt al bijna 20 jaar als rendierhouder in Salla, Finland. Hij verzorgt de rendieren gedurende het hele jaar en organiseert rendiersafari's, voedertochten en zelfs tochten om het magnifieke noorderlicht te aanschouwen.

Upi omschrijft het Salla-rendierpark als een unieke ontsnappingsmogelijkheid voor mensen die een andere kant van Kerstmis willen meemaken en neemt de gelegenheid te baat om mensen kennis te laten maken met de prachtige natuur van Lapland. Een hoogtepunt van het kerstseizoen is de jaarlijkse rendierrace in het park, een traditionele en populaire sport in Lapland waarbij bezoekers worden aangemoedigd mee te doen en de snelste tijd neer te zetten.

Julie Tuner, 55
Hobbelpaardbouwer, The Rocking Horse Shop, York (VK)

Julie uit Yorkshire werkt al sinds 1999 bij The Rocking Horse Shop. In die 18 jaar is ze een meester in haar ambacht geworden en ontwerpt ze zadels en hoofdtuigen op maat, niet alleen voor oude en nieuwe hobbelpaarden, maar ook voor hobbyisten die hun eigen hobbelpaard willen maken met behulp van de ontwerpen uit de winkel.

Al vanaf maart worden er bestellingen geplaatst door gezinnen die een tijdloos en klassiek kerstcadeau willen. Oude paarden worden vaak ter restauratie aangeboden door mensen die de luister van hun geliefde kinderspeelgoed in ere willen herstellen en die hun kinderen hetzelfde plezier willen geven.  Julie zegt dat het een voorrecht is om deel uit te maken van zo'n speciaal cadeau en ziet een trend ontstaan van cadeaus die ook aan de volgende generaties kunnen worden doorgegeven. Veel mensen vragen haar om speciale aandenkens en foto's in hun paard te stoppen, als een soort tijdcapsule.

Tom Count, 18
Sokkenmaker, Santa Sacks, Lincolnshire (VK)

Tom Count is productiemedewerker bij Santa Sacks, waar hij vintage juten zakken en sokken voor de kerst bedrukt en aanpast aan de persoonlijke wensen van de kopers. Hij zorgt ervoor dat iedere zak of sok de naam van de uiteindelijke eigenaar draagt door met een hittepers de letters erop te drukken. De finishing touch wordt aangebracht voordat ze met zorg worden ingepakt en van een strik worden voorzien, waarna Tom ervoor zorgt dat ze op tijd voor de kerst worden bezorgd.

Tom ziet zijn werk als een kans om anderen te helpen de betovering van Kerstmis te verspreiden met attente, persoonlijke geschenken. Hij vindt het leuk dat hij onderdeel is van de kersttraditie waarbij gezinnen een zak kopen voor de eerste kerst van hun kind, waarna ze diezelfde zak nog jaren blijven gebruiken.

Daniel Aust, 43
Speelgoedmaker, GRIMM’s Spiel und Holz Design, Hochdorf (Duitsland)

De Duitse speelgoedmaker Daniel Aust stond de laatste elf jaar aan het hoofd van de werkplaats van Grimm's Spiel und Holz.  Hij combineert creativiteit en vakmanschap om handgemaakt, natuurlijk houten speelgoed te maken dat lang meegaat. Hij zorgt ervoor dat de werkplaats soepel blijft draaien waarbij zijn taken variëren van leiding geven aan het personeel tot de verantwoordelijkheid over de machines en apparaten.

Voor Daniel is speelgoed maken een manier om kinderen blij te maken met Kerstmis, aangezien spelen zo'n belangrijk deel van hun kindertijd is. Hij houdt ervan te luisteren naar de prachtige verhalen van klanten nadat ze klassiek trek- of stapelspeelgoed hebben gekocht en vertellen hoe hun kind er voor het eerst mee speelde.

Paloma Parrot vertelt ons over haar ervaringen: "Als portretfotograaf ben ik op zoek naar fotoapparatuur met een zeer accurate onderwerpherkenning en uitmuntende prestaties die me de vrijheid en mogelijkheid biedt het verhaal van de gefotografeerde persoon over te brengen met slechts één camera en één objectief. Beide objectieven die ik voor deze serie heb gebruikt, boden me de flexibiliteit om intieme portretten te fotograferen, terwijl ik deze mensen in het hart van hun werkomgeving plaatste om hun rol in de feestelijkheden rond de kerst te visualiseren."

Paloma Parrot maakte de foto's met Nikon's nieuwe topmodel DX-formaat D-SLR, de D7500, en de volgende NIKKOR-objectieven.
•  AF-S DX NIKKOR 16-80mm f/2.8-4E ED VR: Dit krachtige, compacte, allround DX-zoomobjectief dekt probleemloos een bereik van groothoek tot tele, waardoor dit geschikt is voor de meeste opnamesituaties, van intieme portretten tot reisfotografie. Nikon's indrukwekkende vibratiereductie zorgt ervoor dat beelden altijd scherp zijn, terwijl de lichte behuizing van het objectief goed in evenwicht is met de camera.
• AF-S NIKKOR 50mm f/1.4G Dit lichtsterke vast-brandpunt-objectief van 50 mm heeft een groot maximaal diafragma van f/1.4 dat ideaal is voor opnamen bij weinig licht of wanneer een kleine scherptediepte gewenst is. Het is ook voorzien van Nikon's exclusieve Silent Wave Motor (SWM) voor een snelle, stille autofocus.